Slapen in het ziekenhuis
Laatste informatie over het coronavirus

Over de kinderafdeling

Er zijn zoveel verschillende mensen op de kinderafdeling: Dokters, service-assistenten, medisch pedagogisch zorgverleners (MPZ), kinderverpleegkundigen en nog veel meer. Maar je weet niks van deze mensen en dat kan ze best spannend maken.

Deze mensen vinden het zelf ook niet leuk om spannend gevonden te worden. Daarom stellen ze zich hier aan je voor zodat je voortaan weet wie er aan je bed staat of je op de gang tegenkomt.

Unit Kinderen

Als je langer dan een dag in het ziekenhuis moet blijven ga je logeren op de Unit Kinderen. Op deze afdeling vind je kinderen tussen de 1 en 12 jaar oud.

Op de Unit Kinderen liggen kinderen bijvoorbeeld omdat ze buikpijn hebben of omdat ze een operatie krijgen. Deze kinderen kunnen alleen, met zijn tweeën of met zijn drieën op de kamer liggen. Er zijn ook kinderen die bijvoorbeeld koorts hebben, benauwd zijn of moeten spugen. Deze kinderen liggen alleen op een kamer, omdat ze veel rust nodig hebben en andere kinderen misschien ziek kunnen maken.

Ko de giraffe

Op de kinderafdeling kom je Ko overal tegen. Ko is de ziekenhuisgiraf, die allerlei avonturen beleeft. Je kunt Ko tegenkomen op de foto, als kleurplaat maar ook als knuffelbeestje op verschillende plaatsen. Ga maar eens kijken of jij hem ergens tegenkomt! 

Ko de giraf

Je mag eerst komen kijken

Het kan erg spannend zijn als je op een vreemde plek moet blijven slapen of een dagje moet blijven. Daarom mag je al een keertje komen kijken. Je maakt daarvoor een afspraak met de medisch pedagogisch zorgverlener. Zij laat je de afdeling zien en vertelt hoe het gaat in het ziekenhuis. Ook mag je oefenen met de dokterspullen die je misschien tegenkomt als je een operatie krijgt.

Wat neem je mee?

Als je weet dat je naar het ziekenhuis gaat, kun je samen met papa en mama je tas inpakken. Wat neem je dan mee?

  • Je lekkerste pyjama
  • je fijnste sloffen
  • een toilettas met je tandenborstel, tandpasta en kam
  • schone kleren
  • je knuffel, boek of Nintendo DS.

Sieraden kun je beter thuis laten; die moeten voor een onderzoek of operatie toch af.

Het kan ook gebeuren dat je met spoed naar het ziekenhuis moet. Dan kan je natuurlijk niet alles van tevoren inpakken. Dit is helemaal niet erg. Papa en mama kunnen dan later alle spulletjes komen brengen.

Pas op, niks eten!

Als je een operatie krijgt, moet je nuchter zijn. Dit geldt ook voor sommige onderzoeken en behandelingen. Nuchter zijn betekent dat je op de ochtend van het onderzoek, behandeling of operatie helemaal niets mag eten en drinken. Als je dat wel doet, kan de behandeling of operatie niet doorgaan. Je dokter of de kinderverpleegkundige vertelt het aan jou als je voor je operatie of onderzoek niets meer mag eten of drinken.

Wauw, een armband!

Echt cool zijn ze niet, die polsbandjes. Toch krijg je er één om, net als alle andere kinderen. Hierop staat wie je bent, wanneer je jarig bent en op welke afdeling jij ligt. Dan kan iedereen zien wie je bent en waar je in het ziekenhuis ligt.

CliniClowns, de kracht van een lach

Sok en Oepke komen regelmatig langs in het ziekenhuis. Dit zijn de clowns van Stichting CliniClowns, het goede doel voor kinderen. De clowns komen jou opvrolijken zodat je even kunt vergeten dat je ziek bent. Zij brengen gezelligheid op de afdeling en komen, als je dat leuk vindt, bij je bed langs.

Tekenen voor kinderen

De Stichting Tekenen voor Kinderen tekent voor zieke kinderen in Nederlandse ziekenhuizen. Bij Rijnstate komt er ongeveer om de week een professionele tekenares langs. Zij maakt voor alle kinderen een mooie tekening aan bed.

Wifi in het ziekenhuis

In het ziekenhuis is overal wifi. Mocht je problemen hebben om in te loggen, vraag dan even om hulp.

Fotografie met dank aan Yvonne Glaser en Carla Kostelijk-Welboren.

Cliniclowns kijken naar elkaar
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: