1. Kindergeneeskunde
Specialismen
Verpleegkundige zit naast een kind dat met een oorspiegel in de oren van een pop kijkt

Kindergeneeskunde

Kindergeneeskunde is een specialisme dat zich bezighoudt met onderzoek en behandeling van patiënten in de leeftijd van nul tot ongeveer 18 jaar. De kinderarts behandelt niet alleen kinderen die een ziekte of aandoening hebben. Ook kinderen bij wie de normale ontwikkeling of groei verstoord is of verstoord dreigt te raken, worden onderzocht en behandeld door de kinderarts. Behalve kinderen worden ook ouders en verzorgers begeleid door de kinderarts.

Speciale units

De eerste afspraak met de kinderarts vindt meestal plaats op de polikliniek Kindergeneeskunde. Dat kan op onze locatie in Arnhem, Arnhem-Zuid of Zevenaar. Moet uw kind naar aanleiding van zijn klachten worden opgenomen? Dan gaat hij naar de kinderafdeling in Arnhem. De kinderafdeling kent de units: kinderen, jongeren en de kinderdagbehandeling. Daarnaast is er de afdeling Neonatologie, met de unit high care en medium care. Deze afdeling is bedoeld voor pasgeboren baby’s die complexe zorg nodig hebben.

Informatie voor uw kind

Moet uw kind binnenkort naar het ziekenhuis? Kijk dan eens samen met uw kind op onze speciale pagina's voor kids. Hierop staat informatie over onze polikliniek, onze verpleegafdelingen en onze medewerkers die uw kind helpen beter te worden.

Op deze manier weet uw kind een beetje wat hem te wachten staat en is het bezoek aan het ziekenhuis misschien iets minder spannend.

Zorg voor borstvoeding

De kinderafdeling beschikt over het internationaal erkende certificaat ‘Zorg voor borstvoeding’. Dit betekent dat de afdeling de vuistregels van de WHO en UNICEF volgt voor het welslagen van borstvoeding.

Smiley’s voor goede zorg 

De kinderafdeling beschikt over een gouden Smiley. Dit is het hoogste kwaliteitskeurmerk van de Stichting Kind en Ziekenhuis dat aangeeft dat de afdeling aan alle kindvriendelijke criteria van de stichting voldoet. Ouders mogen bijvoorbeeld dag en nacht bij hun kind zijn en Rijnstate heeft een Spoedeisende Hulp voor kinderen. Voor ouders die met een kind naar het ziekenhuis moeten is de Smiley een aanwijzing dat het met de zorg voor hun kind in het betreffende ziekenhuis dus goed zit.

Rijnstate Vriendenfonds: dagplanner voor zieke kinderen

Een ziekenhuisopname is voor een kind heel spannend. Als je beter weet wat er gaat gebeuren, geeft dat meer rust. Heel graag bieden wij meer duidelijkheid voor zieke kinderen en hun ouders met een eigen planbord. Het Rijnstate Vriendenfonds heeft dit gerealiseerd.

Helpt u mee?

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Nieuws

MDL-arts Marcel Spanier schrijft kinderboekje over spijsverteringskanaal

“Het spijsverteringskanaal is eigenlijk niets anders dan een fantastisch gemaakt buizenstelsel” vertelt Marcel Spanier, MDL-arts in Rijnstate. Hoe het precies werkt, legt hij uit in het kinderboekje ‘Van mond tot kont’. 

Lees meer
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden
Kinderarts Anneke Landstra benoemd tot universitair hoofddocent Radboudumc Health Academy

Kinderarts Anneke Landstra van Rijnstate is benoemd tot universitair hoofddocent/Associate Professor aan de Radboudumc Health Academy. Per 1 april 2019 geeft zij in deeltijd invulling aan het vijfjarenplan dat zij heeft opgesteld voor de ontwikkeling van de masterfase van de geneeskunde-opleiding in het zorgnetwerk. In het plan beschrijft ze hoe het onderwijs moet mee veranderen om artsen voor te bereiden op het verlenen van zorg in een regionaal netwerk. Als universitair hoofddocent begeleidt ze tevens wetenschappelijk onderzoek dat hieraan verbonden is.

Lees meer
Verpleegkundige zit naast een kind dat met een oorspiegel in de oren van een pop kijkt
Opnieuw Gouden Smiley voor Rijnstate

Stichting Kind en Ziekenhuis kent Smileys toe aan zorgorganisaties die zich positief onderscheiden door hun kindgerichte voorzieningen. Op dinsdag 9 april ontving Rijnstate opnieuw een Gouden Smiley voor zowel de afdeling als de dagbehandeling van Kindergeneeskunde.

Lees meer