Slapen in het ziekenhuis

Ik moet geopereerd worden

Het kan zijn dat je naar het ziekenhuis komt voor een operatie. Iedereen vindt een operatie spannend. Gelukkig zijn er kinderverpleegkundigen en medisch pedagogisch zorgverleners die alles goed uitleggen waardoor het minder spannend wordt. Van de operatie zelf merk je helemaal niets, want je slaapt!

Op je kamer krijg je voor je naar de operatiekamer gaat alvast een jasje aan. De kinderverpleegkundige brengt jou met je bed naar de operatiekamer. Papa of mama mag bijna altijd bij jou blijven totdat je slaapt.

Ko de giraf

De operatie

In de operatiekamer lopen alle dokters en verpleegkundigen met blauwe pakken aan. Als de dokter opereert, zijn er veel mensen die hem helpen. Deze mensen zie je ook allemaal voordat je gaat slapen. De slaapdokter heet met een moeilijke naam anesthesioloog. Hij zorgt ervoor dat jij gaat slapen en niets voelt van de operatie. Terwijl jij slaapt, repareert de dokter je lijf.

Wakker worden!

Als de dokter klaar is met opereren, wordt je wakker in de uitslaapkamer. Papa of mama is dan zo snel mogelijk weer bij jou. Als alles goed gaat en je weer goed wakker bent, brengt de kinderverpleegkundige jou samen met papa of mama weer terug naar je kamer.

De kinderverpleegkundige komt steeds even bij jou kijken hoe het met je gaat. Als je pijn hebt, moet je dat wel zeggen. De verpleegkundige kan dan zorgen voor een medicijn tegen de pijn. Durf je het niet tegen de kinderverpleegkundige te zeggen, dan mag je het natuurlijk ook tegen papa of mama zeggen.

Als je terug bent op je kamer, krijg je van de kinderverpleegkundige wat te drinken. Meestal mag je na de operatie vrij snel weer wat eten. Je krijgt dan bijvoorbeeld een lekkere boterham of een beetje vla of yoghurt.

Een kijkje van tevoren

Als je meer wilt weten over de operatie en hoe het allemaal gaat in het ziekenhuis, dan kan dat! Je kunt een afspraak maken met de medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ). Je mag dan een keer voor de operatie naar het ziekenhuis komen. De MPZ legt dan uit wat er allemaal gaat gebeuren. Je mag de doktersspulletjes zien en hiermee oefenen. Zoals het narcosekapje, het infuus, en de monitorplakkers.

Fotografie met dank aan Yvonne Glaser en Carla Kostelijk-Welboren.

Moeder leest aan kind in bed voor uit de voedingsfolder
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: