Slapen in het ziekenhuis

Hoe ziet de dag er uit?

In het ziekenhuis gaat het er meestal heel anders aan toe dan thuis. Misschien eet je eerder dan je gewend bent of moet je vroeger naar bed. Maar niet alles is minder leuk dan thuis. Je hoeft bijvoorbeeld niet naar school, je mag je eten zelf uitkiezen en als je je goed genoeg voelt, mag je lekker gaan spelen in de speelruimte. Wil je weten hoe een dag in het ziekenhuis er uit ziet? Lees dan gauw verder!

Kind doet spel in de spelkamer
Ko de giraf

De ochtend

7.00 uur
De nachtverpleegkundigen gaan naar huis. Het kan zijn dat je thuis op dit tijdstip nog slaapt, maar op de kinderafdeling zijn de kinderverpleegkundigen al wakker en aan het werk. Ze meten met een oorthermometer of je koorts hebt, en geven je medicijnen als het nodig is.

8.00 uur
Nu is het echt tijd om wakker te worden. De service-assistent komt langs met de broodkar. Je mag zelf kiezen hoe veel boterhammen je wilt en wat je lekker vindt op je brood. Natuurlijk mag je ook vertellen wat je wilt drinken.

9.30 uur
Als alles klaar is en je misschien weer even hebt uitgerust, mag je gaan spelen of misschien moet je huiswerk maken. Dat kan op je kamer, maar het mag ook in de speelruimte. Om 10.00 uur krijg je net als op school drinken en fruit.

De speelruimte is er speciaal voor de kinderen die in het ziekenhuis liggen. Je kunt er knutselen, een spelletje spelen of wat lezen! Moet je in bed blijven of heb je een infuus? Dan mag je bed of infuuspaal mee. Natuurlijk kun je ook in een rolstoel komen.

12.00 uur
De broodkar komt langs. Je mag weer kiezen hoe veel boterhammen je wilt en wat je er op wilt. Is het zondag? Dan heb je geluk, want dan is het patatdag. 

De middag

12.30 uur
Het is rustuur op de kinderafdeling. Als je ziek bent, is het goed om even uit te rusten. Sommige kinderen gaan echt even slapen. Maar je mag ook uitrusten en in bed wat lezen of een spelletje doen.

14.00 uur
Je kunt gaan spelen in de speelruimte of huiswerk maken. Sommige kinderen werken samen met de medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ) in een werkboek omdat ze iets willen leren over hun ziekte.

15.30 uur
De kinderverpleegkundigen die overdag gewerkt hebben, gaan nu naar huis en de avondverpleegkundigen beginnen nu met werken. Om 16.00 uur gaan de kinderen die kunnen en mogen bewegen een half uur naar de gymzaal. Die is dan speciaal voor de kinderen van het kindercentrum. Je kunt even lekker sporten en bewegen. Als je dat nog niet zo goed kunt, mag je natuurlijk ook komen kijken!

16.45 uur
Overdag heb je mogen uitkiezen wat je wilt eten voor het avondeten. Rond kwart voor vijf wordt dit bij je gebracht in de speelruimte of op je kamer. Eet smakelijk!

De avond

19.00 - 22.00 uur
Tussen 19.00 en 22.00 uur gaat iedereen naar bed. Sommige kinderen krijgen ‘s avonds of ’s nachts ook nog medicijnen; je hoeft dus niet te schrikken als de kinderverpleegkundige binnen komt.

23.30 uur
De avondverpleegkundigen gaan naar huis; nu is de nachtverpleegkundige aan het werk. Zij is de hele nacht wakker en past op alle kinderen die op de unit liggen. Ze komt regelmatig even op de kamer kijken of alles goed gaat met jou.

Er komt visite!

Visite krijgen is erg leuk, maar je moet soms ook kunnen rusten. Daarom hebben we afspraken gemaakt over bezoek in het ziekenhuis. Natuurlijk mogen je mama en papa de hele dag langskomen. Ander bezoek zoals familie en vrienden zijn welkom tussen 10.00 en 12.00 in de ochtend en tussen 14.00 en 20.00 uur.

Er mogen maximaal twee bezoekers per patiëntje langskomen. Bezoek van broertjes en zusjes gaat in overleg. De medewerkers van de kinderafdeling vinden het fijn als bezoekers zich eerst melden bij de balie of een verpleegkundige.

Heb je broertjes of zusjes of komen er vriendjes of vriendinnetjes op bezoek, dan mogen die ook een keer komen kijken in de speelruimte. Als er veel zieke kinderen in de speelruimte zijn, mag je bezoek mee naar je kamer, anders wordt het te druk.

Fotografie met dank aan Yvonne Glaser en Carla Kostelijk-Welboren.

Medewerker voeding geeft kind een banaan
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: