Dagbehandeling Kinderen en Jongeren
Verpleegkundige zit naast een kind dat met een oorspiegel in de oren van een pop kijkt

Voorlichting thuis

Tijdens de dag in het ziekenhuis beleeft je kind in korte tijd veel. Dit kan spannend of bedreigend zijn. Daarom is het van belang hem goed voor te bereiden op wat hem te wachten staat. Vertel op eenvoudige wijze wat er gaat gebeuren en waarom.

Wat je aan je kind vertelt, hangt af van de leeftijd. Oudere kinderen willen meestal precies weten wat er met hen gaat gebeuren. Jonge kinderen hebben voldoende aan een korte, eenvoudige uitleg. Met hulp van spelmateriaal (poppen, dokterskoffertje, boeken) maak je het verhaal nog duidelijker.

Vertel in ieder geval:

  • waarom je kind geopereerd of onderzocht moet worden
  • wat er op de dag van de operatie gebeurt
  • hoe hij onder narcose gaat
  • dat je de hele dag bij hem blijft
  • dat je ook bij hem blijft als hij onder narcose gaat en dat je weer naast hem zit als hij wakker wordt (zie je hier erg tegen op dan is er wellicht een ander vertrouwd iemand die je kind wil begeleiden)
  • dat je kind zich na de operatie ziek kan voelen of pijn kan hebben.

Het is voor je kind het prettigst als de ouder die hem voorbereidt ook degene is die op de opnamedag meekomt. Begin je voorbereiding niet te lang van tevoren. Voor de meeste kinderen is een goed tijdstip om er enkele dagen voor de opname over te beginnen.

Met wat oudere kinderen kun je er rustig wat eerder over spreken. Vraag aan je kind het verhaal aan je terug te vertellen. Zo kom je er vanzelf achter wat hij nog niet begrepen heeft.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: