Dagbehandeling Kinderen en Jongeren
Verpleegkundige zit naast een kind dat met een oorspiegel in de oren van een pop kijkt

De operatie

De verpleegkundige rijdt je kind in zijn bed naar de operatieafdeling. Knuffel, doekje of speen mogen mee. Op de operatieafdeling komen jullie in een speciale wachtruimte. Daar krijg je een overall aan en een muts over je haar of hoofddoek. Let op: sieraden moet je van tevoren afdoen!

Het is raadzaam om deze kleren aan te doen waar je kind bij is zodat hij je verandering kan volgen en weet dat jij het bent in die vreemde kleding. In de operatiekamer krijg je aanwijzingen waar je het beste bij je kind kunt gaan staan. Kinderen worden meestal liggend in slaap gebracht. Je kunt rustig en zachtjes tegen je kind praten en zijn hand vasthouden.

Sommige kinderen vertonen het volgende gedrag bij het in slaap vallen:

  • trekken of slaan met armen en/of benen
  • draaien met de ogen, soms blijven de ogen open
  • onrustig zijn
  • bleek zien
  • hoesten of soms een hoorbare ademhaling.

Je hoeft hier niet van te schrikken. Je kind merkt er zelf niets van. Zodra je kind slaapt, krijgt het een infuus ingebracht waardoor vocht en medicijnen kunnen worden toegediend. Als je kind onder narcose is, brengt een operatieassistent je naar de uitgang van de operatiekamer. Je kunt niet bij de operatie aanwezig zijn. Je wordt verzocht terug te gaan naar de Dagbehandeling Kinderen/Jongeren.

Na de operatie wordt je kind naar de uitslaapkamer gebracht. Je wordt zo snel mogelijk geroepen zodat je bij het wakker worden kunt zijn. Als je kind goed wakker is, komt de verpleegkundige jou en je kind halen en brengt jullie terug naar de afdeling. Je moet er rekening mee houden dat je kind na de ingreep wat slaperig, onrustig, verward of een beetje agressief kan zijn. Ook kan hij zich misselijk voelen en bleek zien.

Op de operatie- of uitslaapkamer krijgt je kind zo nodig pijnstilling in de vorm van een zetpil of via het infuus. Als je kind toch nog pijn houdt, moet hij (of jij) dit altijd duidelijk aan de verpleegkundige vertellen! Zij bekijkt dan of hij extra medicijnen tegen de pijn kan krijgen. De verpleegkundige vertelt wanneer je kind weer wat mag drinken. Meestal kan dit vrij snel na de operatie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: