Specialismen
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Intensieve zorg

Intensieve zorg of intensive care (soms ook afgekort tot IC) is een onderdeel van de geneeskunde dat gespecialiseerd is in de behandeling van patiënten met levensbedreigende aandoeningen. Bij deze kritiek zieke patiënten worden de vitale functies, de lichaamsfuncties die nodig zijn om in leven te blijven, bedreigd. In het algemeen zijn dat functies zoals de werking van het hart, de bloedsomloop en de longen, maar soms ook die van nieren, lever en andere organen.

Twee niveaus

Binnen Rijnstate zijn twee niveaus van intensive zorg aanwezig: Intensive Care (intensieve zorg 1) en Medium Care (intensieve zorg 2). Op beide afdelingen werkt een team van gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen.

Intensive Care (intensieve zorg 1)

Op de Intensive Care worden patiënten opgenomen die in een levensbedreigende situatie verkeren en/of bij wie lichaamsfuncties intensief bewaakt, behandeld of overgenomen moeten worden. Dit kan zijn na een grote operatie, maar ook na een ernstig ongeval of bij een levensbedreigende ziekte. De patiënten die op de Intensive Care komen, zijn van alle voorkomende specialismen met uitzondering van neurochirurgie en hartchirurgie.

Medium Care (intensieve zorg 2)

Op de Medium Care worden patiënten vanuit alle specialismen opgenomen en behandeld. De zorg is gericht op het bewaken en beperkt ondersteunen van vitale functies. We nemen hier geen vitale functies over, hier worden bijvoorbeeld geen patiënten beademd. Patiënten die extra bewaking nodig hebben na een relatief grote operatie of na een verblijf op de Intensive Care, komen eerst op de Medium Care voordat ze naar een verpleegafdeling kunnen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: