Onze expertise
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer
Laatste informatie over het coronavirus

Ergotherapie

Een belangrijke taak van ergotherapie is het analyseren van de functies van uw hand, zodat andere behandelaars hun behandeling hierop kunnen baseren. Daarom kunt u de ergotherapeuten van ons Hand- en Polscentrum op elk moment van uw behandeling tegenkomen.

Soms is het voorafgaand aan een operatie noodzakelijk dat er een handanalyse plaatsvindt, maar ook daarna, om te bepalen welk resultaat de operatie heeft gehad en welke nazorg u nodig heeft.

Onderdeel van uw behandeling kan zijn het aanleggen van een spalk. Vaak is een op maat gemaakte spalk vereist, die vervolgens heel nauwkeurig moet worden aangebracht. Dit is een andere kerntaak van de ergotherapeut.

Een blijvende beperking?

Wanneer blijkt dat u altijd een beperking zult blijven houden kan de ergotherapeut u leren hoe u belastende handelingen kunt vermijden en noodzakelijke handelingen op een minder belastende manier kunt uitvoeren. Het verlies van vaardigheden kan u ook geestelijk beïnvloeden en ook hierbij speelt de ergotherapeut een belangrijke rol. De nadruk ligt op alle mogelijkheden die u nog wel heeft en hoe u die kunt inzetten voor het maximale resultaat.

Samen met u

Voor het slagen van ergotherapie is uw inzet onmisbaar. De therapeut kan u begeleiden en adviseren, maar u zult het werk moeten doen. Dat het soms even tegenzit en u het moeilijk vindt om door te zetten is heel begrijpelijk. Aarzel niet om dit met uw therapeut te bespreken.

Vaststellen van het behandelplan

Eerst heeft u een gesprek met de ergotherapeut over uw klachten en wensen. Als u eerder al door een ander lid van het Hand- en Polscentrum bent behandeld, zult u merken dat uw ergotherapeut al volledig op de hoogte is van uw situatie. Hij/zij is namelijk al vanaf het begin van uw behandeling betrokken geweest bij de teambesprekingen. Deze wisselwerking tussen de verschillende behandelaars blijft plaatsvinden zolang u door het HandenTeam wordt behandeld. Dit zorgt er ook voor dat alle behandelingen mooi op elkaar afgestemd worden.

De ergotherapeut zal u onderzoeken en een aantal testen uitvoeren om de stand van zaken helder te krijgen. Bijvoorbeeld, hoe goed is de wond na een operatie genezen of hoeveel kunt u weer bewegen na een periode van rust. Daarna stelt u samen een behandelplan op.

Lange en korte termijn doelen

De doelen op lange termijn gaan bijvoorbeeld over uw functioneren over 1 jaar. De doelen op korte termijn betreffen de vaardigheden die u nodig heeft om het lange termijndoel te bereiken. Als uw doel op lange termijn is het zelfstandig aan- en uitkleden, zullen de oefeningen zich bijvoorbeeld richten op de fijne motoriek.

Hierna gaat u samen aan de slag. De therapeut motiveert en begeleidt u. Hij/zij houdt uw voortgang bij en rapporteert aan de rest van het team. U komt hiervoor regelmatig naar Rijnstate, maar u moet ook thuis voorgeschreven oefeningen doen. Ondanks de gezamenlijke inzet is het soms noodzakelijk dat uw doelen tijdens de behandeling moeten worden bijgesteld.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: