Zwanger
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Zorg tijdens uw zwangerschap

De regelmatige controles in uw zwangerschap zijn nodig om eventuele problemen in het verloop van de zwangerschap tijdig te ontdekken. De eerste controle is meestal wat uitgebreider dan de daarop volgende. Uw verloskundige of gynaecoloog wil een aantal zaken weten die van belang zijn voor het goede verloop van uw zwangerschap, bevalling en kraambed. De duur van de zwangerschap en de datum rond welke de bevalling wordt verwacht, worden vastgesteld. Een normale zwangerschap duurt 37 tot 42 weken, met een gemiddelde van veertig weken.

Bij iedere controle worden een aantal vaste onderzoeken gedaan:

  • meten van gewicht en bloeddruk;
  • bepalen van de groei van de baarmoeder en het kind;
  • bepalen van de ligging van het kind;
  • luisteren naar de harttonen van het kind en/of een echoscopie.

Bij de eerste controle en nog een paar keer in de loop van de zwangerschap, wordt ook het bloed onderzocht. In het begin van de zwangerschap is het voldoende u om de zes weken te laten controleren. In de laatste weken van de zwangerschap komt u om de één tot twee weken op controle.

Verpleegkundig spreekuur

In Rijnstate komt u in de 15e week op het verpleegkundig spreekuur. Tijdens dit spreekuur krijgt u voorlichting over zwangerschap, voeding, kraamzorg en ook alvast hoe u zich kunt voorbereiden op de bevalling. U krijgt dan ook informatie mee over bevallen in Rijnstate. Heeft u aanvullende wensen dan kunt u een zogenaamd ‘bevalplan’ opstellen.

Rond de 33e week van de zwangerschap komt u nog een keer op het spreekuur. Dit spreekuur is om uw bevalling voor te bereiden. Uw wensen beschreven in het bevalplan komen dan ook aan de orde. Voor meer informatie zie de folder ‘Verpleegkundig spreekuur verloskunde’.

Speciale onderzoek

Naast de gebruikelijke controles kunnen andere onderzoeken worden verricht om extra informatie te krijgen over het verloop van de zwangerschap. Als uw verloskundige of arts een dergelijk onderzoek afspreekt, vraagt u dan naar het hoe en waarom.

Echoscopie

Een echoscopie is een pijnloos en ongevaarlijk onderzoek, waarbij met behulp van geluidsgolven het kind zichtbaar gemaakt kan worden op een televisiescherm. De belangrijkste redenen voor een echoscopie zijn:

  • het bepalen van de zwangerschapsduur;
  • de ligging van de moederkoek;
  • de groei en de ligging van het kind;
  • het aantonen van een meerlingzwangerschap;
  • onderzoek naar de vitaliteit van het kind.

Een aantal afwijkingen bij het kind is waar te nemen door middel van een uitgebreide echoscopie. Op een echo kunnen echter niet alle afwijkingen worden gezien! Wanneer in de eerste drie maanden van de zwangerschap een echoscopie wordt gemaakt, moet uw blaas leeg zijn. Dit onderzoek wordt via de schede gedaan.

Het hartfilmpje of CTG

Door het hartfilmpje of CTG, de afkorting voor CardioTocoGram, is het mogelijk om de conditie van het kind te bepalen. Zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling kan een CTG worden gemaakt. U krijgt hiervoor twee platte schijven op de buik. Daarmee worden de harttonen van het kind en eventuele harde buiken of weeën gedurende een bepaalde tijd geregistreerd.

Als de zwangerschap zonder moeilijkheden verloopt, is het niet nodig om een CTG te maken. Als u onder leiding van de gynaecoloog in het ziekenhuis bevalt, worden er regelmatig CTG’s gemaakt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: