Zwanger
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Prenatale screening en diagnostiek

Er zijn twee soorten onderzoeken die berekenen hoe groot de kans is dat uw kind een afwijking heeft. Deze onderzoeken heten samen: kansbepalend onderzoek. We noemen ze ook wel: prenatale screening. Elke zwangere in Nederland kan deze onderzoeken laten doen. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen of de kosten van deze onderzoeken worden vergoed.

Daarnaast zijn er onderzoeken die met bijna 100 procent zekerheid zeggen of uw kind een bepaalde afwijking wel of niet heeft. Deze onderzoeken heten samen: prenatale diagnostiek. Prenatale diagnostiek vindt altijd plaats op medische indicatie en wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Voor al deze onderzoeken geldt het volgende

Het onderzoek is altijd vrijwillig en nooit verplicht. U kunt er altijd voor kiezen geen onderzoek te laten doen. U bent niet verplicht met een onderzoek door te gaan wanneer u er aan begonnen bent. U kunt op elk moment stoppen. U bent niet verplicht uw zwangerschap te laten afbreken als uw kind volgens het onderzoek een afwijking heeft. Het is uw eigen keuze.

Lees meer over prenatale screening of over prenatale diagnostiek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: