Bevallen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Keizersnede

Een keizersnede is een operatie waarbij uw kind via de buikwand ter wereld komt. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. De baby wordt meestal binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. Daarna maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand met hechtingen dicht.

Reden voor een keizersnede

De gynaecoloog adviseert een keizersnede alleen als een bevalling via de vagina (schede) niet mogelijk is of te grote risico’s met zich meebrengt voor u, voor uw kind of voor u beiden. Omdat bij een keizersnede complicaties kunnen optreden, wordt de operatie alleen uitgevoerd als er een goede reden voor is.

Een geplande keizersnede

Soms is al vóór de bevalling duidelijk dat te zijner tijd een keizersnede noodzakelijk zal zijn, bijvoorbeeld bij een verkeerde ligging van het kindje of als de placenta (moederkoek) voor de baarmoedermond ligt. In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede.

Een keizersnede tijdens de bevalling

Vaak wordt pas tijdens de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is. Dit noemt men een secundaire keizersnede. De meest voorkomende redenen daarvoor zijn het niet vorderen van de bevalling en/of als uit de conditie van het kind blijkt dat een keizersnede nodig is.

Het is mogelijk dat de bevalling niet opschiet tijdens de ontsluiting of de uitdrijving. Als de ontsluiting onvoldoende vordert neemt het aantal centimeters ontsluiting niet (voldoende) toe. Bij onvoldoende vordering van de uitdrijving is er te weinig indaling van het hoofdje of de billen in het bekken.

De verloskundige of arts kan denken aan een verslechterde conditie van het kind wanneer de harttonenregistratie op een cardiotocogram (CTG) langdurig of ernstig afwijkt. Er kan dan een onderzoek verricht worden om de conditie van het kind te bepalen. Dit noemt men een MBO (micro bloedonderzoek). Hierbij wordt een druppeltje bloed van de hoofdhuid van het kind afgenomen om te bepalen of het kind voldoende zuurstof krijgt.

Als de baby geboren is, dan wordt hij/zij eerst nagekeken door de kinderarts. Hier mag uw partner bij zijn. Als de kinderarts klaar is, wordt de baby in een warme doek gewikkeld, waarna hij/zij bij u op de borst komt te liggen. Uw partner en baby blijven continu bij u, indien dit medisch verantwoord is.

Meer informatie over de keizersnede vindt u op de pagina Keizersnede.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: