Fysiotherapie in het ziekenhuis

Fysiotherapie bij geriatrie

De fysiotherapeuten bij Rijnstate zijn zowel klinisch als poliklinisch betrokken bij het onderzoek en de behandeling van kwetsbare ouderen.

Fysiotherapie bij opname in het ziekenhuis

  • In beweging zijn en blijven
    Tijdens de opname is (blijven) bewegen ontzettend belangrijk om achteruitgang te voorkomen. Uw fysiotherapeut helpt u in beweging te komen. Om uw spierkracht te trainen neemt uw fysiotherapeut oefeningen met u door. Deze oefeningen kunt u vaak ook zelfstandig doen.

  • Afname van zelfstandigheid
    Als u in het ziekenhuis bent opgenomen, kan het zijn dat u minder zelfstandig bent dan u gewend was. Misschien lukt het nu niet om zelfstandig het bed in of uit te komen of heeft u hulp nodig bij lopen of het toiletbezoek. De fysiotherapeut kan u helpen om uw zelfstandigheid weer terug te krijgen. Daarbij staat centraal wat u zelf wilt oefenen. Vaak wordt er functioneel geoefend. Dat zijn activiteiten zoals in en uit bed komen,  opstaan uit uw stoel of het zelfstandig naar het toilet gaan. Het doel is dat u weer zo zelfstandig mogelijk functioneert.

  • Vallen
    Gaat lopen moeilijker of bent u gevallen? Dan kan uw fysiotherapeut uw risico om te vallen inventariseren. Aan de hand daarvan wordt gekeken hoe dit risico verminderd kan worden. Misschien kan het gebruik van een stok of rollator helpen of kan training om de spierkracht of de balans te verbeteren helpen.

  • Ophoesten van slijm
    Heeft u moeite heeft met het ophoesten van slijm uit uw longen, bijvoorbeeld bij een longontsteking? Dan kan een fysiotherapeut u hierbij helpen. Uw fysiotherapeut leert u een juiste techniek om te hoesten en geeft u ademhalingsoefeningen.

  • Bekkenbodemklachten
    Bekkenbodemklachten, zoals urine-incontinentie, ontlastings-incontinentie en obstipatie hebben grote invloed op de kwaliteit van leven. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat er een relatie is tussen urine-incontinentie en vallen. Heeft u last heeft van bekkenbodemklachten, dan kan de fysiotherapeut u tips en adviezen geven.

Geriatriefysiotherapeuten

In het team van fysiotherapeuten binnen Rijnstate zijn er twee gespecialiseerde geriatriefysiotherapeuten. Deze geriatriefysiotherapeuten hebben naast hun diploma fysiotherapie ook hun Masterdiploma in de fysiotherapie gehaald dat gericht is op fysiotherapie bij ouderen.

Fysiotherapie na het ontslag

Gaat u naar huis of ergens anders revalideren? Dan bekijken we of het verstandig is om de fysiotherapie voort te zetten. Soms krijgt u het advies om naar een gespecialiseerd geriatriefysiotherapeut te gaan. Uw fysiotherapeut in Rijnstate zorgt dan voor een brief naar de plek waar u verder gaat met de therapie.

Poliklinisch onderzoek

Het kan zijn dat u via de polikliniek Geriatrie wordt opgeroepen voor een uitgebreid onderzoek. Een onderzoek door de fysiotherapeut is daar vaak een onderdeel van. Afhankelijk van uw klachten of de inschatting van de geriater kunnen verschillende zaken aan bod komen. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld kijken naar uw loopvaardigheid, het valrisico testen en meten of u voldoende spierkracht heeft. Het is mogelijk dat u het advies krijgt om te starten met fysiotherapie bij u in de buurt. Dit wordt vaak al met u besproken tijdens het onderzoek. Als u op de poli terugkomt bij de geriater, bespreekt deze dat ook uitgebreid met u.

Daarnaast kunnen oudere patiënten met duizeligheidsklachten worden onderzocht en zo mogelijk behandeld.

Lees meer over geriatrie bij Rijnstate

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: