Chirurgie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer
Laatste informatie over het coronavirus

Na een opname bij Orthopedie, Chirurgie of Traumatologie

U bent opgenomen geweest op de afdeling Orthopedie, Chirurgie of Traumatologie in Rijnstate en gaat nu weer naar huis. Hier leest u de aandachtspunten en leefregels die belangrijk zijn als u weer thuis bent.

Poliklinische controle

Voordat u naar huis ging heeft u van de verpleegkundige een datum meegekregen waarop u bij de specialist of verpleegkundig specialist wordt verwacht voor controle op de polikliniek.

Uw huisarts ontvangt een brief over uw behandeling in het ziekenhuis.

Herstel

Thuis zult u nog wat tijd nodig hebben om verder te herstellen van de operatie. De eerste dagen na ontslag kunnen tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat er thuis meer van u gevraagd wordt dan in het ziekenhuis. Luister goed naar uw lichaam. Neem rust als u moe wordt of meer pijn krijgt.

Medicatie

Medicatie die u gebruikte voor de opname kunt u gewoon doorgebruiken, behalve als hierover andere afspraken met u zijn gemaakt. Daarnaast krijgt u een recept voor (pijn)medicatie.

Gebruik naast deze medicatie paracetamol: neem 4 maal daags 2 tabletten van 500 mg in. Voor paracetamol krijgt u geen recept mee. U kunt dit kopen bij apotheek of drogist.

Vaste tijden

Neem de pijnmedicatie (ook de paracetamol!) op vaste tijden in, dit verbetert de werking.

Als het nodig is kunt u via uw huisarts een herhalingsrecept voor de pijnstillers vragen.

De pijnmedicatie afbouwen

Als u merkt dat de pijn minder wordt, kunt u het gebruik van de pijnstillers afbouwen. Dit betekent dat u steeds minder pijnstillers inneemt totdat u er geen meer nodig heeft. Het is niet verstandig om in één keer te stoppen. U kunt het beste afbouwen in deze volgorde:

  • Opiaten. U kunt het beste eerst de opiaten afbouwen: Tramadol of Oxycontin. Van de Oxycontin neemt u één tablet per dag standaard met zo nodig één in plaats van twee. Als u toch weer last krijgt van piekpijn, kunt u zo nodig weer opbouwen naar de pijnstilling die u eerst gebruikte. Heeft u geen pijn meer, dan stopt u helemaal met de Oxycontin.
  • NSAID. Als dit goed gaat, kunt u de NSAID afbouwen: Naproxen, Diclofenac, Ibuprofen. Neem één dosis van de medicatie per dag minder.
  • Paracetamol. Als laatste kunt u de paracetamol afbouwen. Paracetamol geeft de minste bijwerkingen. Daarom kunt u deze het langst doorgebruiken. Merkt u dat de pijnstilling dan toch niet genoeg is, dan kunt u nog even wachten met afbouwen. 
  • Omeprazol en Movicolon. Zodra u met de NSAID bent gestopt, stopt u ook met de Omeprazol. Dit is een maagbeschermer die altijd in combinatie met NSAID’s gegeven wordt.
    Stopt u met de Oxycontin, dan stopt u ook met de Movicolon. Movicolon heeft een laxerende werking en wordt altijd in combinatie met Oxycontin voorgeschreven.
    NB: gebruikte u voor uw opname al Omeprazol en Movicolon, dan gaat u daar gewoon mee door.

Heeft u andere medicatie voorgeschreven gekregen, dan is hierover voor uw ontslag overlegd.

Recepten van nieuw voorgeschreven medicatie en/of verbandmateriaal worden naar de apotheek gestuurd of u krijgt deze mee. U kunt de medicijnen ophalen bij de Rijnstate Poli-apotheek, uw eigen apotheek of thuis laten bezorgen (na 16.00 uur). Hierover zijn voordat u naar huis gaat afspraken met u gemaakt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: