Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Sjögren

Wat is Sjögren?

Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte. Hierbij raken de speeksel- en traanklieren ontstoken. Het gevolg is dat de functie van deze klieren achteruit gaat en dat ze minder tot geen traanvocht of speeksel meer aanmaken.

Symptomen

Bij Sjögren richt het eigen afweersysteem zich tegen bepaalde delen van het eigen lichaam. Ook andere vochtproducerende klieren kunnen ontstoken raken. Hierdoor krijgen patiënten last van droge neusholten en bovenste luchtwegen, maagproblemen of een droge vagina. Daarnaast hebben veel mensen met Sjögren last van vermoeidheid en gewrichtsklachten. In tegenstelling tot bij reumatoïde artritis treedt bij Sjögren zelden gewrichtsbeschadiging op.

Primaire en secundaire Sjögren

Als de ziekte op zichzelf staat, als het dus niet met een andere ziekte te maken heeft, dan noemen we het de 'primaire' vorm van Sjögren. Het kan ook zijn dat er nog een andere onderliggende ziekte is, zoals reumatoïde artritis of SLE (Systemische Lupus Erythematodes). Dan noemen we de Sjögren secundair.

Risicogroepen

Vaak begint het syndroom van Sjögren op middelbare leeftijd, maar de ziekte kan op alle leeftijden voorkomen. Sjögren komt bij ongeveer één of twee op de duizend mensen voor. Vrouwen krijgen de ziekte vaker dan mannen.

Behandeling

Waardoor de ziekte van Sjögren precies ontstaat, is nog onduidelijk. Er is dan ook geen geneesmiddel dat de ziekte geneest of alle klachten verhelpt. Wel kunnen de verschillende symptomen meestal goed worden bestreden. Voor de behandeling van een droge mond kan het al helpen om regelmatig water te drinken of suikervrije snoepjes te eten. Het is erg belangrijk om de conditie op pijl te houden om ergere vermoeidheid te voorkomen.

Medicijnen voor Sjögrenpatiënten

Bij droge ogen kunnen kunsttranen in de vorm van oogdruppels helpen. Het is namelijk belangrijk om de ogen vochtig te houden. Anders kunnen er beschadigingen aan het oog ontstaan. Een droge mond kan problemen aan het gebit veroorzaken. Kunstspeeksel kan helpen om dit te voorkomen. Soms wordt Pilocarpine voorgeschreven, een middel dat de aanmaak van speeksel bevordert. Als er ook sprake is van gewrichtsklachten, dan wordt vaak Plaquenil voorgeschreven.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: