Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Sedatie

In overleg met uw behandelend arts kunt u besluiten een behandeling, ingreep of onderzoek te laten verrichten onder sedatie door een sedatiepraktijkspecialist (SPS). Sedatie betekent 'het verlagen van het bewustzijn van een patiënt'. Dit gebeurt door medicatie dat u via een infuus in een ader van uw hand of arm krijgt. De sedatiepraktijkspecialist is speciaal opgeleid om veilig sedatie te geven en valt onder de verantwoordelijkheid van de vakgroep Anesthesiologie.

Minder ongemak tijdens de ingreep

Sedatie kan op verzoek van uw behandelend arts en/of uzelf in verschillende dieptes plaatsvinden. Het zorgt ervoor dat u een onplezierige behandeling, ingreep of onderzoek als acceptabel ervaart of er bijna niets van meekrijgt. Dat wil zeggen met minder tot geen ongemak, zoals stress, angst en pijn. U kunt op elk gewenst moment weer snel wakker gemaakt worden.

Verloop van de procedure

Sedatie kan alleen worden uitgevoerd als u nuchter bent. Dat is van belang om te voorkomen dat maaginhoud via de slokdarm in uw luchtpijp komt en zo in uw longen terecht komt. De sedatiepraktijkspecialist is samen met uw behandelend arts verantwoordelijk voor de sedatieprocedure. De SPS bewaakt u gedurende de hele procedure (uw bloeddruk, hartritme, ademhaling en zuurstofgehalte in uw bloed). Na de ingreep of het onderzoek wordt u in de gaten gehouden totdat u naar huis mag.

De sedatiepraktijkspecialisten zijn:

  • Dhr. V. Burghout
  • Dhr. L. van Eunen
  • Mw. A. Mook-Vorderman
  • Dhr. J. Miechels
  • Mw. E. Orth
  • Mw. E. Bol

Waarmee moet ik rekening houden na sedatie?

Na de behandeling mag u niet zelf naar huis rijden. Ook moet iemand in huis zijn gedurende de avond en nacht na de sedatie voor het geval u hulp nodig heeft. Het kan soms even duren voordat uw lichamelijke conditie weer is zoals deze was voorafgaand aan de behandeling, ingreep of het onderzoek.

Bereikbaarheid

Heeft u nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de sedatiepraktijkspecialist via het algemene nummer 088 - 005 8888 en vraag naar sein 3934. Neem voor vragen over uw behandeling of onderzoek contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: