Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Schildklierkanker

Wat is schildklierkanker?

Cellen kunnen zich door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Als dat gebeurt in de schildklier, spreken we van schildklierkanker.

Schildklierkanker komt weinig voor. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 700 mensen de ziekte. Schildklierkanker komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Schildklierkanker kan op alle leeftijden ontstaan, maar ontstaat meestal tussen het 30ste en 60ste levensjaar. Weinig mensen sterven aan schildklierkanker.

De oorzaak van schildklierkanker is onbekend. Blootstelling aan straling is wel een risicofactor. Schildklierkanker wordt behandeld door een team bestaande uit een endocrinoloog, chirurg en nucleair geneeskundige. De endocrinoloog coördineert de behandeling.

Schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaan dat in de hals onder het strottenhoofd en boven het borstbeen tegen de luchtpijp is gelegen. De schildklier produceert schildklierhormonen. Deze hormonen zijn noodzakelijk voor de groei, de ontwikkeling van het verstandelijk vermogen en vele stofwisselingsprocessen in het lichaam.

Hoe herkent u schildklierkanker?

Vaak hebben mensen met schildklierkanker geen klachten en wordt schildklierkanker bij toeval gevonden. Verdacht voor schildklierkanker zijn een groeiende bult in de hals, onverklaarde heesheid, slikproblemen of verandering van de stem. Ook kan ademnood optreden of wordt met hoesten bloed opgegeven. Heel zelden scheidt het kankergezwel overmatig veel schildklierhormoon (thyroxine) af, waardoor zweten, hartkloppingen, zenuwachtigheid, rusteloosheid en diarree kunnen optreden.

Hoe we u onderzoeken

Om te bepalen of u schildklierkanker heeft, is onderzoek nodig. De diagnose kan bijvoorbeeld op de volgende manieren worden gesteld:

  • Schildklierpunctie: Bij een punctie haalt een dunne naald cellen uit de zwelling . De cellen worden onderzocht door een patholoog;
  • Echografie: Met behulp van geluidsgolven maakt een echografie beelden van weefsels en organen;
  • CT-scan: Een CT-scan maakt een dwarsdoorsnede van een lichaamsdeel;
  • Bloedonderzoek: Bloed vertelt veel over de functie van de schildklier.

Behandeling

Wanneer schildklierkanker wordt vastgesteld, bestaat de behandeling vrijwel altijd uit een operatie. Sinds 2021 wordt deze operatie uitgevoerd met een robot. Een groot voordeel voor patiënten, want hierdoor houden zij geen litteken op de hals over aan de operatie. Ook voor artsen is werken met deze robots nauwkeuriger, omdat het 3D-beeld ervan diepte en beter zicht biedt tijdens de operatie.

Na de operatie volgt een behandeling met radioactief jodium. Met deze behandeling wordt eventueel overgebleven schildklierweefsel vernietigd. Bij deze behandeling wordt u 1 tot 3 dagen in het ziekenhuis opgenomen. Een week na de behandeling met jodium wordt er een scan gemaakt van het hele lichaam. We kunnen dan eventuele uitzaaiingen opsporen. De behandeling met radioactief jodium wordt door één van de nucleair geneeskundigen uitgevoerd. Nacontroles vinden plaats bij de endocrinoloog en de verpleegkundig consulent endocrinologie (casemanager schildklierkanker).

Eerste afspraak

Voordat u een afspraak maakt bij de poli Endocrinologie, dient u een bezoek te brengen aan uw huisarts of specialist. Uw huisarts of specialist verwijst u vervolgens door naar de poli Interne Geneeskunde. U ontvangt daarna bericht over uw eerste afspraak.

Vervolgafspraak

Voor het maken van een vervolgafspraak neemt u contact op met onze casemanagers schildklierkanker. U kunt hen op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00 uur bereiken via het telefoonnummer 088 - 005 3003.

Heeft de afspraak spoed? Neem dan contact met ons op via het spoednummer dat bekend is bij onze patiënten met schildklierkanker.

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.

Bij Johan Schurink werd in december 2012 schildklierkanker ontdekt. Een MRI-scan toonde bij de 74-jarige Arnhemmer uitzaaiingen in de wervelkolom en heup aan. “Ik werd direct aan mijn rug geopereerd om een dwarslaesie te voorkomen.”

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!