Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Schildklierkanker

Wat is schildklierkanker?

Door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval kunnen cellen zich overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Als dat gebeurt in de schildklier, noemen we dat schildklierkanker.

Schildklierkanker komt weinig voor. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 700 mensen de ziekte. Schildklierkanker komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Schildklierkanker kan op alle leeftijden ontstaan, maar ontstaat meestal tussen het 30ste en 60ste levensjaar. Weinig mensen sterven aan schildklierkanker.

De oorzaak van schildklierkanker is onbekend. Blootstelling aan straling kan het risico op schildklierkanker wel vergroten. Schildklierkanker wordt behandeld door een team bestaande uit een endocrinoloog, chirurg en nucleair geneeskundige. De endocrinoloog coördineert de behandeling.

Schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaan dat in de hals onder het strottenhoofd en boven het borstbeen tegen de luchtpijp ligt. De schildklier produceert schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor de groei, de ontwikkeling van de hersenen en de vele stofwisselingsprocessen in het lichaam.

Hoe herkent u schildklierkanker?

Vaak hebben mensen met schildklierkanker geen klachten en wordt schildklierkanker bij toeval gevonden. Verdacht voor schildklierkanker zijn een groeiende bult in de hals, onverklaarde heesheid, slikproblemen of verandering van de stem. Ook kan iemand ademnood hebben of bloed opgegeven met hoesten. Heel zelden scheidt het kankergezwel overmatig veel schildklierhormoon (thyroxine) af. Daardoor kan iemand last hebben van zweten, hartkloppingen, zenuwachtigheid, rusteloosheid en diarree.

Hoe we u onderzoeken

Om te bepalen of u schildklierkanker heeft, is onderzoek nodig. De diagnose kan bijvoorbeeld op de volgende manieren worden gesteld:

  • Schildklierpunctie: bij een punctie haalt een dunne naald cellen uit de zwelling. Een patholoog onderzoekt deze cellen;
  • Echografie: met geluidsgolven maakt een echografie beelden van weefsels en organen;
  • CT-scan: een CT-scan maakt een dwarsdoorsnede van een lichaamsdeel;
  • Bloedonderzoek: bloed vertelt veel over de functie van de schildklier.

Behandeling

Schildklierkanker wordt bijna altijd behandeld met een operatie. Sinds 2021 wordt deze operatie uitgevoerd met een robot. Dat is een groot voordeel voor patiënten, want hierdoor houden zij geen litteken op de hals over aan de operatie. Ook voor artsen is werken met deze robots nauwkeuriger, omdat het 3D-beeld ervan diepte en beter zicht biedt tijdens de operatie.

Na de operatie krijgt u een behandeling met radioactief jodium. Deze behandeling vernietigt schildklierweefsel dat misschien is overgebleven. Bij deze behandeling wordt u 1 tot 3 dagen in het ziekenhuis opgenomen. Een week na de behandeling met jodium maken we een scan van het hele lichaam. We kunnen dan mogelijke uitzaaiingen opsporen. Eén van de nucleair geneeskundigen voert deze behandeling uit. Nacontroles zijn bij de endocrinoloog en de verpleegkundig consulent endocrinologie (casemanager schildklierkanker).

Lees hier meer over de nazorg na een schildklieroperatie.

Eerste afspraak

Voordat u een afspraak maakt bij de poli Endocrinologie, moet u eerst bij uw huisarts of specialist zijn geweest. Uw huisarts of specialist verwijst u dan door naar de poli Interne Geneeskunde. U ontvangt daarna bericht over uw eerste afspraak.

Vervolgafspraak

Voor het maken van een vervolgafspraak neemt u contact op met onze casemanagers schildklierkanker. U kunt hen op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00 uur bereiken via het telefoonnummer 088 - 005 3003.

Lees meer over de kwaliteit van schildklierkankerzorg bij Rijnstate

Aandoeningen, behandelingen & onderzoeken

Patiëntervaringen

Bij Johan Schurink werd in december 2012 schildklierkanker ontdekt. Een MRI-scan toonde bij de 74-jarige Arnhemmer uitzaaiingen in de wervelkolom en heup aan. “Ik werd direct aan mijn rug geopereerd om een dwarslaesie te voorkomen.”

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: