Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Schildklierkanker

Wat is schildklierkanker?

Cellen kunnen zich door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Als dat gebeurt in de schildklier, spreken we van schildklierkanker.

Schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaan dat in de hals onder het strottenhoofd en boven het borstbeen tegen de luchtpijp is gelegen. De schildklier produceert schildklierhormonen. Deze hormonen zijn noodzakelijk voor de groei, de ontwikkeling van het verstandelijk vermogen en vele stofwisselingsprocessen in het lichaam.

Hoe herkent u schildklierkanker?

Vaak zijn er geen klachten en wordt schildklierkanker bij toeval gevonden. Verdacht voor schildklierkanker zijn een bult in de hals die groeit, onverklaarde heesheid, slikproblemen of verandering van de stem. Ook kan ademnood optreden of wordt met hoesten bloed opgegeven. Heel zelden scheidt het kankergezwel overmatig veel schildklierhormoon (thyroxine) af waardoor zweten, hartkloppingen, zenuwachtigheid, rusteloosheid en diarree kunnen optreden.

Risicogroepen

Schildklierkanker komt weinig voor en de sterfte eraan is laag. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 320 mensen schildklierkanker. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Schildklierkanker kan op alle leeftijden ontstaan, maar meestal tussen het 30e en 60e levensjaar. De oorzaak van schildklierkanker is onbekend. Blootstelling aan straling is een risicofactor. Schildklierkanker wordt behandeld door een team bestaande uit een endocrinoloog, chirurg en nucleair geneeskundige. De endocrinoloog coördineert de behandeling.

Behandeling

Wanneer schildklierkanker wordt vastgesteld, bestaat de behandeling vrijwel altijd uit een operatie. Tijdens deze operatie wordt meestal de hele schildklier verwijderd. Na de operatie volgt een behandeling met radioactief jodium. Het radioactieve jodium wordt gebruikt om het restje schildklier dat na de operatie overblijft, volledig weg te stralen. Voor deze behandeling wordt u drie tot vijf dagen in het ziekenhuis opgenomen. De behandeling met radioactief jodium wordt door een van de nucleair geneeskundigen uitgevoerd. Nacontroles vinden plaats via de endocrinoloog.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: