
Schildklierkanker
Wat is schildklierkanker?
Door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval kunnen cellen zich overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Als dat gebeurt in de schildklier, noemen we dat schildklierkanker.
Schildklierkanker komt weinig voor. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 700 mensen de ziekte. Schildklierkanker komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Schildklierkanker kan op alle leeftijden ontstaan, maar ontstaat meestal tussen het 30ste en 60ste levensjaar. Weinig mensen sterven aan schildklierkanker.
De oorzaak van schildklierkanker is onbekend. Blootstelling aan straling kan het risico op schildklierkanker wel vergroten. Schildklierkanker wordt behandeld door een team bestaande uit een endocrinoloog, chirurg en nucleair geneeskundige. De endocrinoloog coördineert de behandeling.
Schildklier
De schildklier is een vlindervormig orgaan dat in de hals onder het strottenhoofd en boven het borstbeen tegen de luchtpijp ligt. De schildklier produceert schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor de groei, de ontwikkeling van de hersenen en de vele stofwisselingsprocessen in het lichaam.
Hoe herkent u schildklierkanker?
Vaak hebben mensen met schildklierkanker geen klachten en wordt schildklierkanker bij toeval gevonden. Verdacht voor schildklierkanker zijn een groeiende bult in de hals, onverklaarde heesheid, slikproblemen of verandering van de stem. Ook kan iemand ademnood hebben of bloed opgegeven met hoesten. Heel zelden scheidt het kankergezwel overmatig veel schildklierhormoon (thyroxine) af. Daardoor kan iemand last hebben van zweten, hartkloppingen, zenuwachtigheid, rusteloosheid en diarree.
Hoe we u onderzoeken
Om te bepalen of u schildklierkanker heeft, is onderzoek nodig. De diagnose kan bijvoorbeeld op de volgende manieren worden gesteld:
- Schildklierpunctie: bij een punctie haalt een dunne naald cellen uit de zwelling. Een patholoog onderzoekt deze cellen;
- Echografie: met geluidsgolven maakt een echografie beelden van weefsels en organen;
- CT-scan: een CT-scan maakt een dwarsdoorsnede van een lichaamsdeel;
- Bloedonderzoek: bloed vertelt veel over de functie van de schildklier.
Behandeling
Schildklierkanker wordt bijna altijd behandeld met een operatie. Sinds 2021 wordt deze operatie uitgevoerd met een robot. Dat is een groot voordeel voor patiënten, want hierdoor houden zij geen litteken op de hals over aan de operatie. Ook voor artsen is werken met deze robots nauwkeuriger, omdat het 3D-beeld ervan diepte en beter zicht biedt tijdens de operatie.
Na de operatie krijgt u een behandeling met radioactief jodium. Deze behandeling vernietigt schildklierweefsel dat misschien is overgebleven. Bij deze behandeling wordt u 1 tot 3 dagen in het ziekenhuis opgenomen. Een week na de behandeling met jodium maken we een scan van het hele lichaam. We kunnen dan mogelijke uitzaaiingen opsporen. Eén van de nucleair geneeskundigen voert deze behandeling uit. Nacontroles zijn bij de endocrinoloog en de verpleegkundig consulent endocrinologie (casemanager schildklierkanker).
Lees hier meer over de nazorg na een schildklieroperatie.
Eerste afspraak
Voordat u een afspraak maakt bij de poli Endocrinologie, moet u eerst bij uw huisarts of specialist zijn geweest. Uw huisarts of specialist verwijst u dan door naar de poli Interne Geneeskunde. U ontvangt daarna bericht over uw eerste afspraak.
Vervolgafspraak
Voor het maken van een vervolgafspraak neemt u contact op met onze casemanagers schildklierkanker. U kunt hen op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00 uur bereiken via het telefoonnummer 088 - 005 3003.
Onze cijfers op een rij
Aandoeningen, behandelingen & onderzoeken
Meer informatie
Patiëntervaringen

Bij Johan Schurink werd in december 2012 schildklierkanker ontdekt. Een MRI-scan toonde bij de 74-jarige Arnhemmer uitzaaiingen in de wervelkolom en heup aan. “Ik werd direct aan mijn rug geopereerd om een dwarslaesie te voorkomen.”
Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringenSpecialisten
Nieuws
Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Rijnstate publiceert ieder jaar voor een groot aantal soorten kanker kwaliteitscijfers. Zo kunnen patiënten zien wat ze kunnen verwachten van een bepaald type behandeling en kunnen ze bewustere keuzes maken. Dit jaar zijn de kwaliteitscijfers voor schildklierkanker toegevoegd. Een mooie mijlpaal in de schildklierkankermaand september. Dé maand om de noodzaak van goede kwaliteit van zorg voor schildklierkankerpatiënten te onderstrepen.
Lees meer
Het is de week van de zeldzame kankers. Met 700 mensen die jaarlijks te horen krijgen dat ze schildklierkanker hebben, is dit een zeldzame kankersoort. Voor patiënten met een knobbel in de schildklier volgt vaak een operatie waarbij de helft van de schildklier wordt weggehaald voor verder onderzoek. Blijkt de knobbel kwaadaardig, dan volgt vaak een tweede operatie om ook de andere helft te verwijderen. Sinds 2021 kunnen we operaties aan de schildklier uitvoeren met een robot. Dat biedt voordelen voor zowel de patiënt als de arts.
Lees meer
Deze week is het de Week van de Zeldzame Kankers. Een moment waarop we landelijk extra aandacht besteden aan patiënten met een zeldzame vorm van kanker. Dat is van groot belang want bij 1 op de 5 nieuwe patiënten met kanker gaat het om een zeldzame vorm. Rijnstate behandelt onder andere patiënten met schildklierkanker, hoofdhalskanker, peniskanker, mannen met borstkanker en neuro-endocriene tumoren. Daarbij werken we nauw samen met andere ziekenhuizen.
Lees meerSpecialismen
Behandeling van kanker
Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.