Zorgkosten en vergoedingen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Zorgverzekeraar kiezen

In november komen de meeste zorgverzekeraars met hun nieuwe polissen en de daarbij horende prijzen voor het volgende jaar. Om een goede keuze te kunnen maken voor een zorgverzekeraar is het belangrijk dat u weet waar u op moet letten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. We geven u zes tips die u daarbij kunnen helpen, of u nu patiënt bij ons bent of niet.

Wij geven u zes tips!

Let bij het kiezen van uw zorgverzekering altijd op de volgende punten:

Arts met stethoscoop en spaarvarken onder de arm
  1. Het contract met de zorgaanbieder. Bekijk of uw zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgaanbieders van wie u gebruik wilt maken (zoals Rijnstate, maar bijvoorbeeld ook uw fysiotherapeut of psycholoog). Dit is met name van belang als u kiest voor een budget- of naturapolis. Bij een restitutiepolis kunt u uw zorgverlener zelf kiezen (tot een maximaal bedrag).
  2. Het contract van uw polis. Let er ook altijd op of u met uw specifieke polis ook in 2022 bij de zorgaanbieder van uw keuze terecht kunt. Sommige zorgverzekeraars hebben namelijk goedkopere budgetpolissen, die de zorg niet in alle ziekenhuizen of bij elke zorgverlener volledig vergoeden. Ook bij bepaalde aandoeningen kan het zijn dat u naar een ander ziekenhuis moet. Deze polissen kunnen voordelig zijn als u weinig zorg nodig heeft of bereid bent verder te reizen, maar als uw gewenste zorgverlener niet onder de polis valt, bent u juist duurder uit.
  3. De behandeling. De meeste ziekenhuiszorg wordt geheel of gedeeltelijk vergoed uit uw basisverzekering. Sommige behandelingen vallen onder een aanvullende verzekering. Zonder aanvullende verzekering betaalt u die behandelingen zelf.
  4. De startdatum van uw behandeling. Wisselt u van zorgverzekeraar en/of polis, dan gaat deze nieuwe polis pas in voor een behandeling waarmee u in 2022 begint. Bent u al gestart met een behandeling vóór 1 januari 2022, dan worden deze kosten afgewikkeld op uw oude polis/contract. Uw behandeling begint al bij de eerste afspraak op de polikliniek.
  5. Het verplichte eigen risico. Houd er rekening mee dat in 2022 het verplichte eigen risico 385 euro is. Komt u in het ziekenhuis of vindt er op aanvraag een labonderzoek plaatst, dan wordt eerst uw eigen risico aangesproken.
  6. Het vrijwillige eigen risico. U kunt ervoor kiezen om uw eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal 500 euro. Hiermee verlaagt u uw maandelijkse premie. Dit kan vooral voordelig zijn als u weinig zorg nodig heeft. Maakt u wel gebruik van zorg, dan betaalt u uw gekozen eigen risico zelf.

U heeft tot 31 december van dit jaar de tijd om uw huidige zorgverzekering op te zeggen. Vergeet niet om voor 1 februari van het nieuwe jaar een andere zorgverzekeraar te kiezen. U kunt ook gebruik maken van de overstapservice, waarbij uw nieuwe zorgverzekeraar uw oude zorgverzekering opzegt.

Uw eigen risico verhogen of een aanvullende verzekering afsluiten?

Bent u op dit moment onder behandeling en wilt u uw eigen risico voor volgend jaar verhogen of een aanvullende verzekering afsluiten? Dan zijn er een aantal belangrijke dingen waar u rekening mee moet houden! Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan.

De eerste afspraak bij uw specialist geldt als startdatum voor uw behandeltraject. Op basis van deze startdatum bepaalt uw zorgverzekeraar of de behandeling onder uw nieuwe aanvullende verzekering valt of van welk jaar u uw eigen risico moet betalen. Bekijk een voorbeeld van het betalen van uw eigen risico bij een bezoek aan het ziekenhuis.

Bij ons Informatiepunt Financiën kunnen we u hier alles over vertellen. U vindt ons in de centrale hal van Rijnstate Arnhem of u kunt ons bellen via telefoonnummer 088 - 005 5734.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over zorgkosten op onze pagina over vergoedingen of op de website van de patiëntenfederatie NPCF.

In onze folder Ziekenhuiszorg: wat betaalt u? vindt u meer uitleg over de zorgkosten in het ziekenhuis en hoe deze worden gedeclareerd.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: