Zorgkosten en vergoedingen
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

DBC-zorgproducten

Hoe werkt het?

Om de prijs van uw behandeling te bepalen, gebruiken wij net als alle andere Nederlandse ziekenhuizen Diagnose Behandel Combinaties (DBC’s). In een DBC is vastgelegd welke diagnose en behandeling bij uw zorgvraag horen. In een DBC staat het totale traject vanaf de diagnose van de specialist tot en met de behandeling die daaruit volgt. Een DBC bestaat dus uit alle activiteiten (bijvoorbeeld bezoeken, onderzoeken, operaties, verpleegdagen) van een ziekenhuis en medisch specialist, die het gevolg zijn van een bepaalde zorgvraag. De kosten van een DBC zijn gebaseerd op een gemiddelde en niet op de individuele patiënt. Er zijn ruim 4500 DBC’s met elk een eigen prijs.

De rekening gaat na afloop naar uw zorgverzekeraar of naar u

Na afloop van het behandelingstraject ontvangt u of uw zorgverzekeraar zo snel mogelijk één factuur voor het totale traject. Met ingang van 2015 is de maximale looptijd van een DBC 120 dagen. De factuur na uw behandeling kan leiden tot een correctie van uw zorgverzekeraar op een eerdere verrekening van uw eigen risico. Het jaar van aanvang van uw DBC is hiervoor namelijk bepalend.

Meer weten?

In een animatiefilm en een informatiekaart legt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de werking van ziekenhuisdeclaraties uit.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: