Veelgestelde vragen
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Vervanging heupprothese

De levensduur van een heupprothese is aanzienlijk verbeterd in de laatste jaren. Toch kan het gebeuren dat uw heupprothese na verloop van tijd problemen geeft. Denk hierbij aan het loslaten of slijtage. U merkt dit door een klikkend gevoel in de heup, stijfheid, (toenemende) pijn in de lies, uw bil of het bovenbeen.

Heeft u last van (één van) deze klachten? Maak dan een afspraak met uw orthopedisch chirurg voor nader onderzoek.

Door de operatie kan er vochtophoping ontstaan in uw geopereerde been. Het kan weken tot enkele maanden duren voordat deze zwelling helemaal is verdwenen. De zwelling is over het algemeen 's avonds het grootst en neemt af als u uw oefeningen goed blijft doen en u uw been in rust hoog legt op een stoel of kruk.

Door de operatie ontstaat er vaak een bloeduitstorting (een blauwe plek). Soms ziet u de plek niet meteen, maar pas na een aantal uren of dagen. Een bloeduitstorting ontstaat doordat de bloedvaatjes zijn beschadigd, en dit bloed zich ophoopt onder de huid. De bloeduitstorting uit zich de eerste dagen in een blauwe/paarse plek, die langzaam zwartachtig verkleurt en vervolgens vervaagt naar rood, groen en geel. Ten slotte verdwijnt de plek. Ook uw tenen kunnen verkleuren. Als u op de bloeduitstorting drukt, doet dat waarschijnlijk pijn.

Heeft u last van een flinke bloeduitstorting, dan zal de plek voortdurend pijnlijk zijn, ook als u deze niet aanraakt. Er zijn middelen zoals Arnica en Traumeel te koop, die de klachten kunnen verminderen. Breng de zalf aan op de blauwe plek, maar niet op de wond zolang deze niet helemaal dicht is. De middelen zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.

Een trombosebeen kan zich op vele manieren uiten, maar er zijn een aantal belangrijke kenmerken:

  • een vrij snel optredende zwelling van één been;
  • een zwaar gevoel of pijn in het been;
  • een rode tot blauwachtige verkleuring van het been.

Ook kan er sprake zijn van:

  • een lichte temperatuursverhoging;
  • een strakgespannen huid van het been (rood en glanzend met gestuwde oppervlakkige aderen).

Bovenstaande klachten kunnen wijzen op een trombosebeen. Het is echter niet zo dat iedereen met een trombosebeen al deze klachten heeft. Ook gebeurt het regelmatig dat deze symptomen ten onrechte in verband worden gebracht met een trombosebeen of dat een trombosebeen wordt verward met zwelling van het been door de operatie. 

Neem altijd contact op met uw arts of verpleegkundig consulent als u verschijnselen ervaart die kunnen wijzen op een trombosebeen. Als we een trombosebeen niet behandelen, kan dit leiden tot een longembolie.

Tijdens de operatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. Houd er wel rekening mee dat uw heup en de wond na de operatie pijnlijk kunnen zijn. Om deze pijn te verminderen kunt u verschillende dingen doen. U kunt bijvoorbeeld pijnstillers innemen, ijspakkingen gebruiken en beenoefeningen doen. Als u veel last van spierpijn heeft zou u een spierbalsem, warme kruik of magnesiumolie kunnen gebruiken. Breng geen balsem, gel, crème of olie aan op de wond als deze nog niet dicht is.

Eén tot twee weken na de operatie wordt de pijn geleidelijk minder. Drie tot vier maanden na de operatie zal de pijn aanzienlijk minder zijn. Soms voelen patiënten een doffe pijn na lange wandelingen. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Ook startpijn (pijn bij de eerste stappen na het opstaan) kan nog een tijd aanhouden. Dit pijnlijke gevoel vermindert zonder behandeling. Het betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Als u een kleine hersteloperatie heeft ondergaan verloopt de revalidatie mogelijk hetzelfde als na de operatie voor de eerste heupprothese. Mocht er een uitgebreidere hersteloperatie nodig zijn, houd er dan rekening mee dat het herstel aanzienlijk langer kan duren. De mate waarin u uw been mag belasten na de ingreep heeft hier invloed op. 

Als u voldoende controle heeft over uw geopereerde been en geen krukken meer nodig heeft, kunt u na zes weken weer gaan autorijden. Rijdt u in een automaat en bent u aan uw linker heup geopereerd, dan kunt u weer gaan autorijden op het moment dat u hier aan toe bent. Het is niet verstandig om te rijden als u nog pijnmedicatie gebruikt die het rijgedrag kan beïnvloeden. Het is belangrijk dat u weer voldoende controle over uw been heeft voordat u besluit om te gaan autorijden. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg en de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij.

Als u voor de operatie ook regelmatig fietste, mag u ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. Het is belangrijk dat u weer voldoende controle over uw been heeft. Gebruik in eerste instantie een damesfiets vanwege de lage instap. We raden u aan om van tevoren te oefenen op een hometrainer.

Ja, u mag op uw zij slapen.

Als de infectie binnen zes weken na de operatie optreedt en direct wordt behandeld met uitgebreid spoelen van de heup(prothese) en het geven van antibiotica na het spoelen, bestaat er een redelijke kans dat de prothese kan worden behouden. Neem bij tekenen van infectie binnen zes weken na de operatie (bijvoorbeeld roodheid bij de wond, een lekkende wond of koorts) altijd contact op met uw arts of verpleegkundig consulent. Ontstaat de infectie na een langere tijd, dan is er een kans dat we de prothese uiteindelijk moeten verwijderen. Als de infectie volledig is genezen, kunnen we een nieuwe prothese implanteren. In sommige gevallen is het niet mogelijk om een nieuwe prothese te implanteren, u moet dan zonder heupgewricht leven. Dit heet een Girdlestone situatie.
Zorg ervoor dat de heupprothese bij een infectie (ook bij kaak- of tandinfecties) beschermd wordt door antibiotica. Bacteriën gaan gemakkelijk op kunstmateriaal zitten en zijn moeilijk te bestrijden.

Als u een heupprothese heeft kunnen in de jaren na de operatie bacteriën via de bloedbaan bij de prothese komen en zich aan de prothese hechten.
Wij merken dat sommige tandartsen of mondhygiënisten patiënten die een heupprothese hebben daarom uit voorzorg antibiotica geven. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit ook daadwerkelijk ontstekingen voorkomt. U hoeft dus geen antibiotica te gebruiken bij een behandeling van de tandarts of mondhygiëniste.

Een goede mondgezondheid is wel van belang en het is belangrijk dat u uw tandarts bezoekt voor periodieke controles. Wij vragen u dringend om zes weken voor en zes weken na de operatie aan uw heup geen bezoek aan uw tandarts te brengen. Uw gebit moet voor de operatie wel in orde en gezond zijn.

De operatie aan uw heup is geen belemmering voor het halen van een griepspuit. Wel raden we u aan om de griepspuit niet twee weken vóór of twee weken na de ingreep te halen. Ongeveer 95 procent van de gevaccineerden heeft geen of weinig ongemak van de griepprik. Bij een kleine minderheid is de plek van de prik na de vaccinatie iets dikker en gevoeliger. Een klein deel van de mensen zegt zich de dag van de vaccinatie en de dag erna moe en zwak te voelen. Dit laatste kan komen doordat het lichaam begint met de aanmaak van antilichamen tegen het griepvirus. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander. De griepspuit werkt het beste als u een goede weerstand heeft.

Bij de veiligheidscontroles op luchthavens bestaat de kans dat de prothese het beveiligingssysteem activeert.

Ja, theoretisch gezien kan een heupprothese meerdere malen worden vervangen. De operatierisico’s kunnen wel steeds groter worden en het resultaat kan minder goed zijn dan bij het plaatsen van de eerste heupprothese.

Soms moet de gehele prothese vervangen worden, maar het kan ook zijn dat een deel van de prothese vervangen wordt. Dit kan de kom, kop en/of de steel zijn.

De orthopedisch chirurg zal dit met u bespreken. In sommige gevallen zijn er meerdere operaties nodig. Bijvoorbeeld als er sprake is van een infectie.

Het kan dan nodig zijn dat u eerst een spacer krijgt. Dit is een prothese gemaakt van botcement. In het botcement zit antibiotica dat vrijkomt in het operatiegebied om de infectie te bestrijden. Na zes tot twaalf weken vervangen we de spacer voor een nieuwe heupprothese.

Ja, de nieuwe heup kop kan uit de kom schieten, dit noemen we een luxatie. Bij de operatie is het gewrichtskapsel opengemaakt en dit kapsel heeft enige tijd nodig om te herstellen voordat het weer stevigheid kan bieden. Hierdoor is er een kans dat de heup uit de kom schiet. De kans dat dit gebeurt is klein en blijft klein als u in de eerste zes weken na de operatie de volgende adviezen in acht neemt:

  1. Zorg dat u comfortabel zit en makkelijk op kan staan. Tip: kies voor een stoel waarbij de heuphoek niet minder dan 90 graden wordt. Dit vergemakkelijkt het opstaan uit de stoel in de eerste weken. Denk ook aan de hoogte van uw bed of toilet. Mocht u dit willen ophogen, dan kunt u een toiletverhoger lenen. Uw bed kunt u ophogen met klossen of een extra matras.
  2. U mag de eerste zes weken niet hurken.
  3. Voorkom dat u bij voorover buigen (flexie) uw knie naar binnen draait (endorotatie). Denk hieraan bij bijvoorbeeld het aantrekken van schoenen of sokken.

Ja, u mag douchen na de operatie. Het is aan te raden om de eerste tijd zittend te douchen, door een stabiele tuinstoel met armleuningen of een douchestoel in de douchebak te plaatsen. Wilt u staand douchen, dan raden we een antislipmat in de douchebak aan. Deze voorkomt uitglijden. Heeft u een hoge instap naar de douche, dan raden we u aan om aan de muur een beugel te bevestigen, zodat u steun kunt nemen bij het in en uit de douche stappen.

In bad gaan zorgt voor teveel buiging in de heup, waardoor er kans is dat de heup uit de kom schiet als uw heupprothese via de achterste benadering is geplaatst. Bij de operatie is het gewrichtskapsel opengemaakt en dit kapsel heeft enige tijd nodig om te herstellen voordat het weer stevigheid kan bieden. Hierdoor is er een kans dat de heup uit de kom schiet. De kans dat dit gebeurt is klein en blijft klein als u zich houdt aan een aantal adviezen. Eén van de adviezen is dat u in de eerste zes weken na de operatie niet in bad gaat.

Als u toch van het bad gebruik wilt maken omdat u geen douche heeft, kunt u dit doen met behulp van een badplank die dwars over het bad ligt. Zo kunt u zittend douchen.

Bent u via de voorste benadering (anterieure benadering) geopereerd dan mag u weer kortdurend baden als u wond volledig droog en gesloten is en de hechtingen volledig zijn opgelost. De wond mag niet verweken.

Het is belangrijk dat u comfortabel zit en makkelijk op kan staan. Tip: kies voor een stoel waarbij je heuphoek niet minder dan 90 graden wordt. Dit vergemakkelijkt het opstaan uit de stoel in de eerste weken. Denk ook aan de hoogte van uw bed of toilet. Mocht u dit willen ophogen, dan kunt u een toiletverhoger lenen. Uw bed kunt u ophogen met klossen of een extra matras.

Ja, u mag spullen van de grond oprapen.

Houdt u er wel rekening mee dat u bij het vooroverbuigen uw knie niet naar binnen draait als uw heup via de achterste benadering (posterolaterale benadering) is geplaatst. Bij deze beweging en bij hurken is er een risico dat de nieuwe heup uit de kom schiet. Bij de operatie is het gewrichtskapsel opengemaakt en dit kapsel heeft enige tijd nodig om te herstellen voordat het weer stevigheid kan bieden. De kans dat de heup uit de kom schiet is klein en blijft klein als u zich houdt aan de adviezen. Met behulp van een ‘helping hand’ kunt u eenvoudig staand of zittend spullen oprapen van de grond. De ‘helping hand’ is te koop bij een thuiszorgwinkel of huishoudwinkel. Ook kunt u spullen van de grond oprapen door het geopereerde been naar achteren te plaatsen en met één hand te steunen op een stoel of tafel.

Ja, door de operatie kan een beenlengteverschil ontstaan. Om er voor te zorgen dat de heupprothese beter past, is een klein verschil in beenverlenging soms nodig. Als het uiteindelijke verschil meer dan twee centimeter is en tot klachten leidt, adviseren we een verhoogde schoenzool om het beenlengteverschil te corrigeren. We raden u aan dit niet te snel te doen, maar pas na overleg met de verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg. Meestal is het beenlengteverschil namelijk maar tijdelijk door een disbalans van de heupspieren. De fysiotherapeut zal u oefeningen aanbieden om dit te corrigeren.

Voor het kopen, lenen of huren van (tijdelijke) hulpmiddelen kunt u onder andere terecht bij de thuiszorgwinkels van Medipoint en Vegro. Denk hierbij aan krukken, een toiletverhoger, een douchestoel en bedverhogers.

Voor het zelfstandig aankleden raden we u aan een lange schoenlepel, een sokken aantrekhulp en een ‘helping hand’ te gebruiken. Deze zijn te koop in de thuiszorgwinkels en huishoudwinkels. Hier kunt u ook terecht voor elastische veters.

Telefoonnummers aanbieders hulpmiddelen
Info uitgiftepunten Medipoint: 088 - 1020 100
Info uitgiftepunten Vegro: 0800 - 2887766

Wij kunnen na een heupoperatie geen machtiging/verwijzing verstrekken voor hulpmiddelen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: