Veelgestelde vragen
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden
Laatste informatie over het coronavirus

Knieprothese

Na ontslag uit het ziekenhuis heeft u een aantal weken hulp nodig. Hulp bij het huishouden, het doen van boodschappen en eventueel bij uw eigen verzorging. In het ziekenhuis kunnen we thuiszorg aanvragen voor hulp bij uw verzorging als dat nodig is. U oefent onder begeleiding van uw fysiotherapeut de beweeglijkheid van uw knie en u traint uw spieren om deze sterker te maken. Het lopen met krukken wordt onder begeleiding van uw fysiotherapeut zo snel mogelijk afgebouwd van het afwisselend (in kruispas) lopen met twee krukken, naar lopen met één kruk en ten slotte lopen zonder krukken. Voorwaarde hierbij is dat u in staat bent uw geopereerde been goed rechtop te belasten en dat u niet meer mank loopt. Hierdoor worden de spieren die uw knie moeten stabiliseren beter geactiveerd. Loopt u liever met een rollator, dan is dit natuurlijk ook mogelijk.

Het is verstandig om de eerste weken trap te lopen met aansluitpas. Als u zelfstandig uw dagelijkse activiteiten (lopen, traplopen) kunt uitvoeren en zonder krukken kunt lopen, betekent dit niet dat de kniestabilisatoren al optimaal hersteld zijn. Verder trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut is ook nu nog nodig om aan uw individuele fysieke activiteitseisen te kunnen voldoen.

Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten. Wanneer u staand werk weer kunt hervatten, bepaalt uw bedrijfsarts in overleg met u. Meestal kan dit na drie maanden op therapeutische basis.

Na ruim een jaar is het herstel helemaal voltooid. Pas dan kunt u bepalen hoe tevreden u bent over het resultaat.

Filmpjes over kruklopen en oefeningen bij een knieprothese.

Door de operatie kan er een vochtophoping ontstaan in uw geopereerde been en vooral rondom de knie. Het kan weken tot enkele maanden duren voordat deze zwelling helemaal is verdwenen. Leg uw been in rust hoog. Heeft u in verband met zwelling aan uw geopereerde been een elastische kous gekregen, houdt u deze dan thuis overdag ook aan.

Door de operatie ontstaat er vaak een bloeduitstorting (een blauwe plek). Soms ziet u de plek niet meteen, maar pas na een aantal uren of dagen. Een bloeduitstorting ontstaat doordat bloedvaatjes zijn beschadigd, en dit bloed zich ophoopt onder de huid. De bloeduitstorting uit zich de eerste dagen in een blauwe/paarse plek, die langzaam zwartachtig verkleurt en vervolgens vervaagt naar rood, groen en geel. Ten slotte verdwijnt de plek. Ook uw tenen kunnen verkleuren. Als u op de bloeduitstorting drukt, doet dat waarschijnlijk pijn.

Heeft u last van een flinke bloeduitstorting, dan zal de plek voortdurend pijnlijk zijn, ook als u deze niet aanraakt. Er zijn homeopathische middelen zoals Arnica, Atrosan en Traumeel te koop, die de klachten kunnen verminderen. Breng de zalf aan op de blauwe plek, maar niet op de wond zolang deze niet helemaal dicht is. De middelen zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. U kunt deze middelen ook gebruiken als u last heeft van spierpijn.

Een trombosebeen kan zich op vele manieren uiten, maar er zijn een aantal belangrijke kenmerken:

  • een vrij snel optredende zwelling van één been;
  • een zwaar gevoel of pijn in het been;
  • een rode tot blauwachtige verkleuring van het been.

Ook kan er sprake zijn van:

  • een lichte temperatuursverhoging;
  • een strakgespannen huid van het been (rood en glanzend met gestuwde oppervlakkige aderen).

Bovenstaande klachten kunnen wijzen op een trombosebeen. Het is echter niet zo dat iedereen met een trombosebeen al deze klachten heeft. Ook gebeurt het regelmatig dat deze symptomen ten onrechte in verband worden gebracht met een trombosebeen of dat een trombosebeen wordt verward met zwelling van het been door de operatie. Slechts één op de vier patiënten met dergelijke klachten blijkt na onderzoek ook daadwerkelijk trombose te hebben.

Neem altijd contact op met uw arts of verpleegkundig consulent als u verschijnselen ervaart die kunnen wijzen op een trombosebeen. Als we een trombosebeen niet behandelen, kan dit leiden tot een longembolie.

Uw knie kan tot twaalf maanden na de operatie warm aanvoelen.

Tijdens de operatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. Houd er wel rekening mee dat uw knie en de wond na de operatie pijnlijk kunnen zijn. Om deze pijn te verminderen kunt u verschillende dingen doen. U kunt bijvoorbeeld pijnstillers innemen, ijspakkingen gebruiken en beenoefeningen doen.

Eén tot twee weken na de operatie wordt de pijn geleidelijk minder. Drie tot vier maanden na de operatie zal de pijn aanzienlijk minder zijn. Soms voelen patiënten een doffe pijn na lange wandelingen. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Ook startpijn (pijn bij de eerste stappen na het opstaan) kan nog een tijd aanhouden evenals een bandgevoel rondom de knie. Dit pijnlijke gevoel vermindert zonder behandeling. Het betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Knieprotheses zorgen ervoor dat mensen met een pijnlijk en slecht bewegend kniegewricht weer verder kunnen leven met een pijnloos en goed bewegend kunstgewricht. De resultaten verschillen per patiënt. De knie blijft over het algemeen wat dikker dan een knie zonder prothese. Hoe goed de nieuwe knie kan buigen en strekken kan soms wat tegenvallen. Ongeveer tien procent van de mensen met een nieuwe knie vertelt dat de nieuwe knie aanvoelt alsof het een eigen natuurlijke knie is. De meeste mensen voelen (en dan bedoelen ze geen pijn) dat ze een ander gewricht hebben.

U mag knielen en hurken met uw knieprothese. Niet alle patiënten kunnen dit of ze ervaren dit als onprettig. Sportieve activiteiten of werkzaamheden met een behoorlijke impact op de prothese, kunt u beter vermijden. Dit kan de levensduur van de prothese namelijk in negatieve zin beïnvloeden. Overleg uw wens om te sporten altijd met uw verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg.

De gemiddelde buiging is 110 graden. Er is echter niets mis met de knie als u dit niet haalt. U moet wel 90 graden kunnen halen. De maximale buiging is ongeveer 125/130 graden.

Dit is inderdaad normaal en niet verontrustend. Een knieprothese bestaat uit twee metalen oppervlakken, met daar tussen een laag polyethyleen. Deze oppervlakken kunnen klikkende geluiden veroorzaken als u uw knie buigt, waarbij u ook een licht knoepend gevoel kunt ervaren. Dit komt vooral in de beginfase voor, als uw spierkracht en spiercoördinatie nog op niveau moeten worden gebracht. Hoewel u de geluiden als eng kunt ervaren, veroorzaken ze geen schade aan de prothese.

Als u voldoende controle heeft over uw geopereerde been en geen krukken meer nodig heeft, kunt u na zes weken weer gaan autorijden. Rijdt u in een automaat en bent u aan uw linker knie geopereerd, dan kunt u alweer gaan autorijden op het moment dat u hier zelf aan toe bent. Het is niet verstandig om te rijden als u nog pijnmedicatie gebruikt die het rijgedrag kan beïnvloeden. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg en de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij.

Als u voor de operatie ook al regelmatig fietste, mag u ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. Het is belangrijk dat u weer voldoende controle over uw been heeft en u uw knie voldoende kunt buigen. Gebruik een damesfiets vanwege de lage instap. We raden u aan om van tevoren te oefenen op een hometrainer.

U mag op uw zij slapen met eventueel een kussen tussen de benen, zodat u comfortabel ligt. Plaats nooit een kussen onder de knie.

Als een infectie binnen zes weken na de operatie optreedt en direct wordt behandeld met uitgebreid spoelen van de knie(prothese) en het geven van antibiotica na het spoelen, bestaat er een redelijke kans dat de prothese kan worden behouden. Neem bij tekenen van een infectie binnen zes weken na de operatie (bijvoorbeeld roodheid bij de wond, een lekkende wond of koorts) altijd contact op met uw arts of verpleegkundig consulent. Ontstaat de infectie na een langere tijd, dan is er een kans dat we de prothese moeten verwijderen. Als de infectie volledig is genezen, kunnen we een nieuwe prothese implanteren of de knie vastzetten (artrodese).

Zorg ervoor dat de knieprothese bij een infectie (ook bij kaak- of tandinfecties) beschermd wordt door antibiotica. Bacteriën gaan gemakkelijk op kunstmateriaal zitten en zijn moeilijk te bestrijden.

Als u een knieprothese heeft, loopt u het risico dat de knie, ook in de jaren na de operatie, gaat ontsteken. Dit komt doordat bacteriën dan via de bloedbaan op de prothese terecht komen.

Wij merken dat sommige tandartsen of mondhygiënisten patiënten die een knieprothese hebben daarom uit voorzorg antibiotica geven. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit ook daadwerkelijk ontstekingen voorkomt. U hoeft dus geen antibiotica te gebruiken bij een behandeling van de tandarts of mondhygiëniste. Een goede mondgezondheid is wel van belang en het is belangrijk dat u uw tandarts bezoekt voor periodieke controles. Wij vragen u dringend om zes weken voor en zes weken na de operatie aan uw knie geen bezoek aan uw tandarts te brengen. Uw gebit moet voor de operatie wel in orde en gezond zijn.

De operatie aan uw knie is geen belemmering voor het halen van een griepspuit. Wel raden we u aan om de griepspuit niet twee weken vóór of twee weken na de ingreep te halen. Ongeveer 95 procent van de gevaccineerden heeft geen of weinig ongemak van de griepprik. Bij een kleine minderheid is de plek van de prik na de vaccinatie iets dikker en gevoeliger. Een klein deel van de mensen zegt zich de dag van de vaccinatie en de dag erna moe en zwak te voelen. Dit laatste kan komen doordat het lichaam begint met de aanmaak van antilichamen tegen het griepvirus. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander. De griepspuit werkt het beste als u een goede weerstand heeft.

Bij de veiligheidscontroles op luchthavens bestaat de kans dat de prothese het beveiligingssysteem activeert. Rijnstate heeft daarom een patiëntenpas, waarop staat dat u een gewrichtsprothese heeft die een metaaldetector kan activeren. Dit pasje bevindt zich in uw patiëntinformatiemap. Het kan zijn dat u, ondanks het tonen van uw pasje, toch wordt gefouilleerd.

De levensduur van een prothese is bij verstandig gebruik meestal meer dan vijftien jaar. Lichaamsgewicht en activiteiten hebben een groot effect op de levensduur van de prothese. Sportieve activiteiten of werkzaamheden met een behoorlijke impact op de prothese, kunt u beter vermijden. Dit kan de levensduur van de prothese namelijk in negatieve zin beïnvloeden. Overleg uw wens om te sporten altijd met uw verpleegkundig specialist of orthopedisch chirurg.

De knieprothese kan worden vervangen. Het functionele resultaat bij het vervangen van een knieprothese is minder goed dan bij het plaatsen van de eerste knieprothese. Theoretisch kan een knieprothese meerdere keren worden vervangen. Wel worden de operatierisico’s steeds groter en het resultaat steeds minder.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: