Patiëntervaringen
Janny Soyak - gynaecologen - robot

Verzakking: ‘Dag na operatie met robot mocht ik al weer naar huis’



Ruim anderhalf jaar ondervond Janny Soyak-Termeer (69) de ongemakken van een grote verzakking. Middels een operatie met de Da Vinci robot werd ze in juni eindelijk van haar klachten verlost. “Ik heb de dagen naar de operatie afgeteld.”

Bij Janny waren zowel de blaas, endeldarm als baarmoeder verzakt. “Pijn heb ik gelukkig niet gehad”, zegt ze. “Het was vooral heel ongemakkelijk. Je hebt het gevoel dat alles in de knel zit. Hiervan ondervond ik vooral hinder met de ontlasting. Sinds de operatie heb ik nergens meer last van.”

Het ontstaan van een verzakking

Een verzakking komt bij ongeveer 40 procent van de vrouwen boven de 45 jaar voor. Door het zwakker worden van de spieren en het bindweefsel zakt bij deze vrouwen de schede uit, waardoor aangrenzende organen meezakken. Door de hele schede op te trekken en deze vast te leggen aan de voorkant van de rug wordt het probleem verholpen.

Minder ingrijpend dan open-buik-operatie

“Grote verzakkingen als die van Janny opereren we in Rijnstate alleen nog met de robot”, vertellen de gynaecologen Karin Aalders en Francis Hartog. “Voor 2011 gebeurde dat via een open-buik-operatie. Die is heel ingrijpend voor de patiënt. De wond is veel groter en daardoor duurt het herstel langer en is er meer kans op complicaties. Na de operatie moest de patiënt nog vijf dagen in het ziekenhuis blijven.”

Janny Soyak - gynaecologen - robot De gynaecologen Francis Hartog (links) en Karin Aalders opereerden Jannie Soyak-Termeer met de robot. “Ik kan het iedereen aanraden.” Foto: VVB Voermans

Ingreep

Met de robot maken de gynaecologen slechts vijf sneetjes in de buik, waardoor de operatie wordt uitgevoerd. Janny: “Ik heb vijf gaatjes, twee aan beide kanten van mijn buik en één boven de navel. Dat is ook het enige wat ik aan de operatie heb overgehouden. Ik heb geen pijn gehad en ben niet ziek geweest, ondanks dat het een grote ingreep was. Op 13 juni ben ik geopereerd en de volgende dag mocht ik al naar huis. Ook het herstel verliep prima. Na vijf weken ben ik rustig gaan werken en inmiddels doe ik alles weer. Ik kan het iedereen aanraden.”

Voordelen van de robot

Deze operatie kan ook zonder robot worden uitgevoerd, maar dan moet de operateur over de patiënt gebogen opereren en duurt het langer. Het opereren met de robot heeft dus niet alleen voordelen voor de patiënt. Ook voor de gynaecologen is het fysiek veel minder zwaar. “Dat leidt tot minder lichamelijke klachten”, zeggen Karin en Francis. “Het betekent bovendien dat de patiënt korter onder narcose is. We kunnen met de robot ook preciezer opereren en fijnere bewegingen maken. Daarbij zien we alles veel groter en in 3D. Met de camera zit je er heel dicht op en kun je zelfs om een hoekje kijken.”

Twee operateurs

De gynaecologen in Rijnstate werken sinds 2011 met de robot. Bij grote verzakkingen doen Karin en Francis dat nog steeds met zijn tweeën. “Deze ingreep kent een aantal spannende stappen. Hierbij maken we graag gebruik van elkaars ervaring, zodat het goed en veilig gebeurt. We vullen elkaar goed aan en assisteren elkaar waar nodig.”

Waarom kiezen voor Rijnstate?

De afdeling Gynaecologie heeft sinds 2011 al ruim 400 operaties met de Da Vinci robot uitgevoerd. Er zijn vier gynaecologen die met de robot werken, waarbij Karin Aalders en Francis Hartog met name de verzakkingsoperaties doen. De meeste operaties die Gynaecologie met de robot doet zijn echter baarmoederverwijderingen, zo’n 50 per jaar. In de toekomst willen de gynaecologen ook endometriosechirurgie met de robot gaan doen.

Meer weten?

Kijk dan op onze pagina over het behandelen van verzakkingen

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: