Patiëntervaringen
Laatste informatie over het coronavirus

'Veilige zorg in je eigen omgeving. Echt superfijn!’Dankzij thuisbehandeling mocht baby Jaxx eerder uit het ziekenhuis. Voor zijn ouders Gabi Georgieva (26 jaar) en Rick Gerritsen (27 jaar) uit Renkum was het fijn dat Jaxx zijn antibioticakuur thuis kon afmaken. Maar het was ook spannend. Gabi: “We wilden er eerst zeker van zijn dat het veilig was om naar huis te gaan.”


Op vrijdag 2 augustus werd Jaxx in Rijnstate geboren, na een lange en zware bevalling. “Hij was drie dagen te vroeg; toch woog hij maar 2880 gram”, vertelt zijn moeder Gabi ruim een maand later. “Ook had ik te langdurig gebroken vliezen en koorts gekregen tijdens de bevalling.” Vanwege Jaxx’ lage geboortegewicht en het hoge risico op infectie door de gebroken vliezen moest hij in het ziekenhuis blijven en werd meteen met antibiotica gestart.

Antibioticakuur thuis afmaken

Omdat het na vier dagen medisch goed met Jaxx ging en hij snel opknapte, stelde kinderarts Maaike van Rossem van Rijnstate voor dat Jaxx thuis de antibioticakuur af zou maken. “Dit bieden nog niet veel ziekenhuizen in Nederland aan”, vertelt zij. “Wij doen dit onder bepaalde medische voorwaarden en alleen als de ouders het zelf willen. Dankzij de goede samenwerking met de thuiszorg kunnen we deze infuusbehandeling thuis aanbieden. De zorg is van dezelfde kwaliteit als in het ziekenhuis.”

‘We stonden er 100 procent achter’

Gabi en Rick kregen de keuze voorgelegd en spraken er eerst goed over met hun arts en verpleegkundige. “Voor ons was het belangrijk dat ze er in het ziekenhuis echt achter stonden, dat het veilig was”, benadrukt Gabi. “We kregen het ook echt als keuze. ‘Ik ga alleen als jullie zeker weten dat Jaxx het aan kan,’ zei ik. Toen we die bevestiging kregen, besloten we het te doen. We stonden er 100 procent achter.”  

Gabi Georgieva met Jaxx en kinderverpleegkundige Caroline de Haardt

“De volgende middag al kwam een meneer van de thuiszorg in het ziekenhuis langs om kennis te maken”, vervolgt Gabi haar verhaal. “Dat vonden we heel fijn. Hij controleerde of alles in orde was voor de thuisbehandeling en of we genoeg antibiotica meekregen voor thuis. Ook kregen we instructies hoeveel antibiotica Jaxx nodig had, zodat we mee konden kijken met de verpleegkundige.” Rond 17 uur mocht Jaxx naar huis. Tegen 21 uur kwam een verpleegkundige van de organisatie KinderThuisZorg langs om Jaxx de antibiotica toe te dienen via het infuusje. Gabi: “Ze was heel aardig en duidelijk. Eerlijk gezegd vonden we het die eerste nacht best spannend. Maar hij is goed op temperatuur gebleven en ‘s ochtends kwam behalve de kraamzorg, ook de kinderverpleegkundige langs om de antibiotica te geven. Zij kwam drie keer per dag totdat de kuur af was."

Eigen douche en bed

Een maand later blikt Gabi tevreden terug op het besluit om Jaxx thuis te behandelen. “Ik ben blij dat dit kon. Want hoe fijn er ook in het ziekenhuis voor je kind gezorgd wordt, je wilt toch gewoon het liefste met zijn drietjes in je eigen omgeving zijn. Je hebt je eigen bed, je eigen douche en er is geen onverwachte inloop van mensen. Dat we eerder met Jaxx naar huis konden, was echt superfijn.”

Over antibiotica thuis

In slechts enkele ziekenhuizen in Nederland kunnen pasgeboren baby’s die gezond genoeg zijn, hun antibioticakuur thuis afmaken. Dit doen we alleen als het veilig is voor de baby en de ouders het zelf willen. ‘Antibiotica thuis’ gebeurt in samenwerking met de thuiszorg. De kinderverpleegkundige dient de baby thuis het infuus toe en is 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar.

Intensieve zorg voor pasgeborenen

Rijnstate is sinds 2002 erkend als enige neonataal post IC-HC centrum van het Radboudumc. Hiermee hebben wij een regionale functie voor kwetsbare pasgeborenen met ernstige enkel- of meervoudige problematiek, al dan niet na een verblijf op een neonatale intensive care in het Radboudumc.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie