Patiëntervaringen
Zwangere Linda Wernsen-Nijmeijer

Twee keer zwanger na operatie endometriose: ‘We zijn een happy IVF-koppel’



In 2012 trouwde Linda Wernsen-Nijmeijer met haar man Henk. De twee hadden een kinderwens en hoopten snel zwanger te worden. Een jaar lang probeerden ze het op een natuurlijke manier, maar zonder resultaat. “Volgens de huisarts was Henk verminderd vruchtbaar. Maar uiteindelijk bleek het aan mij te liggen.” In november 2013 werd in Rijnstate bij Linda de diagnose endometriose gesteld.

Een inwendig onderzoek liet zien dat er bij Linda diverse cystes op beide eierstokken zaten. “Ik had voor die tijd nooit klachten”, zegt Linda. “Tijdens de menstruatie had ik wel eens last van buikpijn, maar ik had het idee dat het bij het menstrueren hoorde. Ik ben er nooit voor bij de huisarts geweest, want zo erg was het niet. Pas na de diagnose heb ik een paar keer rond de menstruatie hevige buikpijn gehad, waarbij mijn buik helemaal versteende.”

De endometriose zorgde echter ook voor problemen bij het zwanger worden. In overleg met dokter Sival van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde werd daarom in eerste instantie besloten om Linda kunstmatig in de overgang te brengen. De hoop was dat hiermee de endometriose stil werd gezet of zelfs verminderde. Linda: “Maar dit had helaas niet het gewenste effect. De cyste(s) groeiden zelfs, van drie naar zes centimeter.”

Eerste operatie

Een operatie was daarom noodzakelijk. “Wilden we met het IVF-traject starten, dan moesten de cystes worden verwijderd. Ze waren namelijk te groot om een punctie te doen.” Annemiek Nap, gynaecoloog en lid van het multidisciplinaire endometrioseteam, voerde de operatie in augustus 2014 met succes uit en verwijderde alle cystes. Toen een maand later bleek dat het herstel goed verliep, werd er gestart met de IVF-behandeling.

Linda Wernsen-Nijmeijer zwanger Een hoogzwangere Linda Wernsen-Nijmeijer. Haar tweede zoontje Koen werd op 24 december 2017 geboren. Foto VVB Voermans

Na het spuiten van de hormonen vormden zich na zo’n dag of tien al twaalf eiblaasjes in de eierstokken van Linda. Een paar dagen later werd de punctie gedaan en vertrok ze met een aantal buisjes met daarin de eicellen naar het UMC Utrecht, waar het zaad van haar man bij de eicellen werd gebracht. Hier ontstonden vijf embryo’s uit, waarvan er één werd teruggeplaatst in de baarmoeder van Linda en drie werden ingevroren. “Toen ging het heel snel. Het was in één keer raak, ik was zwanger!” Op 22 juni 2015 werd zoon Marc geboren.

Tweede kinderwens

Linda en Henk wilden echter nog een kindje. In april 2016 hadden de twee daarom opnieuw een afspraak met dokter Nap. “We hadden nog drie embryo’s in de vriezer en wilden het graag nog een keer proberen”, vertelt Linda. “Helaas werden er toen toch weer cystes aan de eierstokken geconstateerd, maar die waren niet zo groot en dat hoefde dus geen belemmering te zijn.”

Toch liep het de tweede keer lang niet zo voorspoedig als de eerste keer. In mei 2016 werd er in het UMC Utrecht opnieuw één embryo ontdooid en in de baarmoeder van Linda teruggeplaatst. “Ik had zelf echter al snel het gevoel dat het niet bleef zitten. Het embryo had zich niet ingenesteld in de baarmoeder, waardoor het niet lukte om zwanger te worden.”

Nog een operatie

Na nog twee mislukte pogingen werd Linda in september opnieuw - met succes - geopereerd en werd er in oktober/november weer een IVF-poging gestart. Maar ook die ging mis. “Er groeiden te weinig eiblaasjes.” Vervolgens moest Linda wachten tot eind maart voordat ze weer terecht kon in het UMC Utrecht. Deze keer kreeg ze een dubbele hoeveelheid hormonen toegediend.

“Na tien dagen kregen we een eerste controle en helaas waren er maar drie of vier eiblaasjes te zien. Deze waren nog niet groot genoeg voor een punctie. Uiteindelijk hebben we toch doorgezet, we hadden natuurlijk maar één eicel nodig. Een paar dagen later werd er alsnog een punctie gedaan en ging ik weer met een aantal buisjes op mijn buik naar Utrecht.”

Weer zwanger

Tot ieders verbazing werden er vier eicellen gevonden en na een paar dagen kregen Linda en Henk het bericht dat alle vier de eicellen waren bevrucht. “Eén embryo is teruggeplaatst en niet veel later kregen we goed bericht: ik was weer zwanger! Dit hadden we niet meer verwacht.”

Op 24 december (2017) sloten Linda en Henk hun tweede kleine wonder in de armen. Een dag voor kerst is Koen geboren. “We zijn dan ook een happy IVF-koppel”, lacht Linda. “Er ligt nog één embryo in de vriezer, maar die blijft daar mooi liggen. Ik laat me niet nog een keer opereren voor nog een zwangerschap. Ook al waren de ervaringen in Rijnstate heel goed. We hebben ons altijd erg op ons gemak gevoeld op de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Maar met twee kinderen is het gezin Wernsen nu wel compleet.”

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Voortplantingsgeneeskunde is één van de bijzondere expertisegebieden van Rijnstate. Wij bieden alle vruchtbaarheidsbehandelingen aan met aandacht voor uw persoonlijke situatie en wensen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: