Patiëntervaringen
Laura Smulders Sportpoli
Laatste informatie over het coronavirus

Topfitte Laura Smulders gaat voor Olympisch BMX-goud in Rio“Mijn meniscus was beschadigd en mijn voorste kruisband ingescheurd”, zegt Laura. “Ik had al wel eens wat gebroken, maar dit was mijn eerste echte grote blessure.” Tjeerd de Vries, sportarts op Papendal, verwees haar dan ook direct door naar het Sport Orthopedisch Centrum van Rijnstate. Tjeerd: “Na de diagnose proberen we de sporters binnen 48 uur in te plannen. We hebben korte lijnen met de orthopeden en kunnen dus snel schakelen. Zij zien de sporter op de polikliniek en samen bepalen we de verdere behandeling.”

Kijkoperatie

Bij Laura werd uiteindelijk alleen een kijkoperatie gedaan. Daarmee moest in elk geval de meniscus worden hersteld. “Ik wilde geen totale reconstructie van de knie”, vertelt Laura. “Die kostte teveel tijd en ik had nog maar anderhalf jaar tot de Spelen. Bovendien was bij mijn vader al eens een reconstructie van de knie gedaan en scheurde mijn zusje Merel, die ook fietst, in 2014 haar kruisband af. Ik wist dus hoe het ging.”

Advies voor de sporter

In overleg met orthopeed Dennis Kok van Rijnstate en de sportarts van Papendal werd daarom besloten de kruisband van Laura niet te opereren. Dit pakte uiteindelijk goed uit. “Laura is heel professioneel met haar sport bezig en voelt haar lijf goed aan”, vindt Tjeerd. “Zij kan die beslissing prima zelf nemen. Wij geven daarbij alleen advies.”

Snel handelen

Toch kreeg de BMX’er bij het herstel na de operatie een tegenslag te verwerken. Er trad een kleine bloeding in de achterhoorn op, waardoor de knie instabiel was en niet goed voelde. “Dat is het risico van een snelle ingreep”, weet Tjeerd. “De knie is kort na een blessure nog wat onrustig en dan is er altijd kans op een onvoorziene complicatie. Laura had de pech dat dit ook bij haar gebeurde.” Daarop is er direct een tweede kijkoperatie ingepland en werd ze al binnen een week opnieuw geholpen.

Laura Smulders Sportpoli

“Eén van de grote voordelen van de samenwerking tussen Papendal en Rijnstate is de snelheid van handelen”, zegt Laura. “Daarbij is er voortdurend overleg tussen de sportartsen en orthopeden. Dat draagt ook bij aan de kwaliteit van de behandeling. Na die tweede operatie in maart voelde het meteen goed en zat ik snel weer op de fiets.”

Fit bij terugkeer

Zo reed ze in mei al weer haar eerste wedstrijden. De strijd om de wereldbeker op Papendal moest ze nog aan zich voorbij laten gaan, maar de Europese Spelen, het Nederlands-, Europees- en wereldkampioenschap haalde ze wel. Bij het NK won ze zelfs de tijdrit en de wedstrijd, op het EK behaalde ze brons en op het WK werd ze vierde op de tijdrit en vijfde in de wedstrijd. Laura: “Het fietsen ging meteen heel goed, ondanks dat ik weinig trainingsuren had gemaakt, niet in vorm was en veel kracht had verloren. Van de knie ondervond ik geen enkele hinder meer. Het gewricht heeft me daarna überhaupt niet meer beperkt. Fysiek ben ik dan ook helemaal klaar voor de Olympische Spelen.” Tjeerd: “Ze is beter dan ooit.”

Kansen op een medaille

Daarmee is Laura direct één van de kanshebbers op eremetaal in Rio. De concurrentie bij de BMX’ers is echter groot. “Van de zestien meiden horen er tien in de finale”, zegt ze. “Er kunnen er zich echter maar acht kwalificeren, waarvan ook nog eens iedereen op het podium kan komen. Het moet allemaal gebeuren in één rondje van nog geen veertig seconden. Daarin mag je geen fout maken, want dan kun je goud vergeten.” Ze gaat er uiteraard wel voor. Al realiseert ze zich dat er nu meer op haar wordt gelet dan vier jaar geleden. “Toen ging ik als rookie naar Londen en hield niemand rekening met me. Nu heb ik inmiddels elf nationale, vier Europese titels en één wereldtitel op zak en verwacht iedereen iets van je. Maar ik voel me goed en heb er erg veel zin in. Ik kan niet wachten tot het 19 augustus is en de finale begint."

In Rio de Janeiro eindigde Laura uiteindelijk na een val in de finale als zevende.

Waarom kiezen voor het Rijnstate Sport Orthopedisch Centrum?

  • Korte toegangstijden
  • Multidisciplinaire behandeling door orthopeed, sportarts, traumachirurg en fysiotherapeut
  • Voor inspanningsgebonden klachten directe lijnen met andere disciplines binnen Rijnstate, zoals de longarts en cardioloog
  • Snelle toegang tot radiologie voor het maken van een foto of scan
  • Focus op snel terug naar sporten zonder beperking
  • Topklinisch STZ-ziekenhuis met hoge kwaliteit voor topsporters.

Lees meer over de samenwerking tussen Rijnstate en Sport Medisch Centrum Papendal

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie