Patiëntervaringen
Naomi en Roel Verwijst met zoontje Cas in de couveuse

Te vroeg geboren baby: “We krijgen steeds meer vertrouwen voor thuis”



Als je baby is geboren, wil je natuurlijk bij je kindje zijn. Maar wat als je baby te vroeg wordt geboren en zorg nodig heeft? Tot juni van dit jaar lag de baby in Rijnstate Arnhem in dat geval op een aparte zaal. In de gezinskamers van ons nieuwe Centrum voor Vrouw en Kind kan het allebei: ouders en kind blijven samen, ook als de baby in de couveuse ligt of de moeder zorg nodig heeft. Dat heeft veel voordelen, merken ouders Naomi (35) en Roel (36) Verwijst: “We kunnen elk moment zien en horen hoe het met Cas gaat.”

Ze hadden er nog geen rekening mee gehouden dat ze zo vroeg al ouders zouden worden, want met dik 34 weken kondigde de kleine Cas zich onverwachts al aan. “Ik was net drie dagen met zwangerschapsverlof”, vertelt Naomi Verwijst een week na de geboorte, terwijl ze in de gezinskamer op bed zit met Cas naast haar in de couveuse. “Ik ben nog naar de kapper geweest en heb nog wat spullen besteld voor de babykamer. Op donderdagmiddag hebben we na een controle hier in het ziekenhuis nog een ijsje gegeten. En op vrijdag 26 juni was hij er al, terwijl ik 3 augustus was uitgerekend.”

Spannend om kindje in couveuse te zien

Bij de geboorte is Cas 1960 gram. Omdat hij zichzelf nog niet kan warmhouden en nog niet zelf kan drinken, ligt hij in de couveuse en krijgt hij voeding door een sonde. Ook wordt via een monitor in de gaten gehouden hoe het met hem gaat. “Het is heel spannend als je je kind in de couveuse ziet liggen”, zegt Roel Verwijst. “Gelukkig vertelt iedereen hier waarom ze dingen doen en wat de vervolgstappen zijn. Elke ochtend komt de kinderarts kijken en het behandelplan bespreken. We kunnen dan gelijk vragen stellen.”

'Ze zorgen ook psychisch goed voor me'

Cas doet het gelukkig goed. Na een week is hij al terug op zijn geboortegewicht. Ook voor de ouders wordt goed gezorgd. “Omdat ik al zo vroeg bevallen ben, voelde ik niet gelijk een sterke band met Cas”, zegt Naomi. “Ik hoor hier van de verpleegkundigen dat dit gevoel heel normaal is en een plek moet krijgen. Ze zorgen dus niet alleen lichamelijk maar ook psychisch voor je.”

Ontspannen door handen op de borst

Dat Cas niet op een aparte zaal ligt, heeft veel voordelen voor het jonge gezin. Naomi: “Ik kan elk moment kijken hoe het met Cas gaat, wat echt op de thuissituatie lijkt. Ik krijg daardoor steeds meer vertrouwen en probeer het eerst zelf als hij onrustig is. Zo weet ik nu dat hij zich steeds meldt voor een voeding, maar als hij daarna huilt en ik hem niet rustig krijg, kan ik bellen. Dan overleggen we of er iets anders aan de hand kan zijn en of ik hem bijvoorbeeld anders vast kan houden.” Roel vult aan: “Omdat Cas te vroeg geboren is, maakt hij soms spastische bewegingen. Nu weten we dat we dan onze handen losjes op zijn borst kunnen leggen en dat hij dan helemaal ontspant.”

V.l.n.r. Gema Alvaro Muñoz, gespecialiseerd verpleegkundige neonatologie, baby Cas, Roel en Naomi Verwijst.

Signalen van stress leren herkennen

Op deze manier leren ouders signalen van stress bij hun kindje te herkennen en krijgen ze handvatten om de rust voor hun kindje te kunnen waarborgen. “Minder stress bevordert namelijk de ontwikkeling”, vertelt Gema Alvaro Muñoz, gespecialiseerd verpleegkundige neonatologie. “Omdat ouders niet meer gescheiden zijn van hun kind kunnen ze deze handvatten direct toepassen, ook zonder mij erbij. Dat zie ik terug aan de baby’s. Nu baby en ouders samen kunnen blijven, zien we in de metingen van de baby’s dat hun hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed ook beter zijn.”

Snel naar huis

Als Cas zich zelf warm kan houden en (grotendeels) zelf kan drinken, mag hij naar huis. Een moment waar Naomi en Roel naar uitkijken. “We krijgen hier ontzettend goede hulp en zorg maar we hopen snel naar huis te kunnen. We hebben veel zelfvertrouwen gekregen dat we het thuis straks goed zelf kunnen doen.”

Bekijk ook het verhaal van Cas in 1,5 minuut:

Intensieve zorg voor pasgeborenen

Rijnstate is sinds 2002 erkend als enige neonataal post IC-HC centrum van het Radboudumc. Hiermee hebben wij een regionale functie voor kwetsbare pasgeborenen met ernstige enkel- of meervoudige problematiek, al dan niet na een verblijf op een neonatale intensive care in het Radboudumc.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: