Patiëntervaringen
Vaatchirurg Michel Reijnen met patiënte in het vaatlab

Spataderen: 'MOCA is de meest patiëntvriendelijke behandeling'



Dat de behandeling van spataderen de afgelopen vijftig jaar een hele ontwikkeling heeft doorgemaakt, daar kan Alie van Aken (82) over meepraten. De Huissense heeft aanleg voor spataderen en is in haar leven zeven keer behandeld aan spataderen. De laatste keer was in september van dit jaar, toen de vaatchirurg in Rijnstate Velp de ader dichtmaakte via mechanochemische endoveneuze ablatie (MOCA, ook wel bekend als ClariVein). Rijnstate deed de afgelopen jaren onderzoek naar deze methode. “Dit was de meest patiëntvriendelijke behandeling die ik heb meegemaakt. Ik heb helemaal geen pijn gehad.”  

Aanleg voor spataderen

De eerste keer dat mevrouw van Aken behandeld werd, was in de jaren zestig in het Diakonessenhuis. Spataderen zitten in de familie bij mevrouw van Aken. "Mijn moeder had ze heel erg en zelfs mijn broer, terwijl spataderen bij mannen minder vaak voorkomen”, vertelt ze. “Na de geboorte van mijn twee dochters kreeg ik er zo veel last van dat ik me liet behandelen. Dat ik als juf op een basisschool elke dag veel stond, was een extra belasting. Juist met staan kreeg ik zware en vermoeide benen. Gedurende de dag werd dat erger. Daarnaast was het ook duidelijk zichtbaar: dikke, blauwe aderen op mijn benen.” 

Verschillende behandelingen

De behandeling in het Diakonessenhuis verschilde erg met die van nu. “Ik heb een hele week in het ziekenhuis gelegen en moest zo veel mogelijk stil liggen. Nu ben je in een kwartier klaar en moet je juist zo veel mogelijk bewegen. Elastische kousen kenden ze toen ook nog niet.” Omdat ze aanleg voor spataderen had, moest mevrouw van Aken regelmatig terug naar het ziekenhuis om zich te laten behandelen. Strippen, het dichtspuiten van de aderen, de Müllermethode, alle behandelsoorten voor spataderen kwamen langs. “Na een behandeling ging het een tijdje weer goed, maar door de erfelijke aanleg kreeg ik weer nieuwe spataderen.”

Onderzoek dat ertoe doet in de praktijk

Dit jaar kwam mevrouw van Aken opnieuw voor een behandeling bij Rijnstate. Vaatchirurg Michel Reijnen stelde de MOCA-techniek voor, waarbij Rijnstate het ClariVein-apparaat gebruikt. Hij deed wetenschappelijk onderzoek naar MOCA en vergeleek die techniek met de standaardbehandeling (radiofrequente ablatie, RFA).

Mevrouw van Aken met vaatchirurg Michel Reijnen (links) en vasculair diagnostisch laborant Frans Tak

“Bij MOCA hebben patiënten over het algemeen minder pijn tijdens en na de behandeling dan bij de RFA", legt Michel Reijnen uit. "Wel is er iets meer kans dat de ader gedeeltelijk weer open gaat. En we weten nog niet wat de resultaten op de lange termijn zijn. Patiënten kunnen kiezen tussen MOCA en RFA. Wie zekerheid wil op de lange termijn en goed tegen meerdere prikken kan, is beter af met RFA. Andere mensen kiezen juist voor de MOCA, zoals mevrouw van Aken.” Op deze manier maakt Rijnstate de zorg steeds prettiger, soepeler en effectiever.

Maar één verdovingsprik

De MOCA-behandeling beviel mevrouw van Aken erg goed. “Het was met afstand de meest patiëntvriendelijke behandeling tegen spataderen die ik heb gehad. Bij andere behandelingen kreeg ik meerdere verdovingsprikken, maar nu maar eentje in mijn lies. Daar ging een katheter naar binnen met een klein metalen balletje, dat werd rondgedraaid.” Deze beweging beschadigt de binnenste laag van de wand van de ader. Door een medicijn dat tegelijkertijd door de katheter wordt ingespoten ontstaat littekenweefsel. De wanden van de ader plakken daardoor aan elkaar vast en verschrompelen uiteindelijk.

Geen pijn

De techniek met MOCA is minder pijnlijk dan andere behandelingen, zo beaamt ook mevrouw van Aken. “Ik voelde helemaal niets. Tijdens de behandeling vroeg een assistent: ‘Gaat het?’ maar het ging helemaal prima. Het was een geweldige ervaring. Ook na de operatie had ik helemaal geen napijn en kon ik alles gewoon weer doen. Ik hoefde maar twee weken een steunkous te dragen. Het zware gevoel is verdwenen en hopelijk blijft dat nog heel lang zo.”

Meer informatie

 

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: