Patiëntervaringen
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Patiënt na peniskanker: ‘Ik voel me weer gezond’Het begon met een plekje op zijn penis, dat Johan zes jaar geleden ontdekte. Sinds die tijd is Johan (65) twee keer geopereerd aan peniskanker. Hoewel hij er makkelijk over praat, vertelt hij toch liever anoniem (Johan is niet zijn echte voornaam) zijn verhaal. "Ik heb geluk gehad”, blikt hij terug. “Ik heb altijd de instelling gehad ‘als het gerepareerd is, ben ik weer de oude'. Zo is het ook; ik voel me nu weer gezond.”

Het begon met een soort puistje op zijn eikel, dat irriteerde. “Het ging niet over, dus ging ik ermee naar de huisarts. Die stuurde mij door naar het ziekenhuis.” In Rijnstate kreeg hij een punctie, waaruit bleek dat hij peniskanker had. Nog geen maand later volgde een eikelbesparende operatie. “Ze hebben toen 2/5 deel van de eikel weggehaald. Mijn eikel hield hier een rare vorm aan over. Ik vergelijk het altijd maar met dat je een halve borst zou amputeren; het ziet er toch niet zo mooi uit.” De operatie was succesvol, het plekje kon goed verwijderd worden en verdere behandeling was niet nodig. Sindsdien bleef Johan regelmatig op controle komen.

Tweede operatie

Hoewel de controle in oktober 2019 nog goed was geweest, ontdekte Johan korte tijd daarna weer een bobbeltje op zijn eikel. “Het was een nieuw en groter plekje dan de eerste keer.” Hij trok meteen aan de bel, waarna hij weer een punctie kreeg. Het wachten op de uitslag was spannend. “Je hoopt dat het goed is, maar je houdt er toch rekening mee dat dat niet zo is.” Helaas was er inderdaad weer sprake van kanker en moest de hele eikel verwijderd worden in een operatie. Johan: “Dan denk je wel even: o goedendag, dank u dokter.”

In februari 2020 werd Johan voor de tweede keer geopereerd. Behalve het verwijderen van de eikel, werden de poortwachtersklieren in de liezen weggehaald. Weer was Johan er op tijd bij, want er werden geen uitzaaiingen gevonden. Ook dit keer had Johan aanvankelijk weinig pijn na de operatie. Wel kreeg hij last van wondvocht in zijn liezen. “Dat was vooral vervelend omdat je met een lekkende wond natuurlijk niet de straat op wilt.” Om dit ongemak te verlichten, kreeg Johan hulp van een wondverpleegkundige van Rijnstate. “Ze leerde me hoe ik het zelf kon verbinden, zodat ik weer mobiel werd.”

Weer gewoon naar de sauna

Een operatie aan de penis is uiteraard heel ingrijpend voor een man. “Toch zie je er aan de buitenkant niets van”, vertelt Johan. “Ze klappen de voorhuid netjes naar binnen, zodat de penis er weer toonbaar uitziet. Ik ga bijvoorbeeld ook weer naar de sauna. En ik kan gewoon weer plassen.” En hoe zit het met intimiteit met zijn vrouw? “Het is natuurlijk anders. Doordat mijn eikel is verwijderd, hebben ze toch een stukje gevoeligheid weggehaald. Maar de schacht van een penis is ook gevoelig. Mijn vrouw en ik hebben samen naar nieuwe manieren moeten zoeken.” Intussen kan Johan weer seks hebben en  klaarkomen. “De eerste keer dat dat lukte, was ik erg blij. Voor mezelf, maar ook voor mijn vrouw. Daarna ging het steeds makkelijker. Het is vooral ook wennen geweest voor mijn vrouw. Het is toch een raar gezicht voor haar.”

Heeft Johan tips voor andere mannen die dit overkomt? “Ja, zorg dat je er snel bij bent, heb vertrouwen in de operatie en stel vooraf veel vragen aan je arts. Zo weet je goed wat je te wachten staat.”

Johan is niet de echte voornaam van deze patiënt.

De behandeling van peniskanker

Rijnstate is een van de weinige centra in Nederland voor diagnostiek en behandeling van peniskanker. Daarbij werken we nauw samen met het Antoni van Leeuwenhoek en met het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers. “Meestal bestaat de behandeling uit het verwijderen van de tumor en een controle van de klieren in de liezen”, vertelt uroloog Bin Kroon. “Soms moeten de klieren eruit gehaald worden. De behandeling is gelukkig vaak genezend. We proberen de penis en functies van de penis zo veel mogelijk te sparen. Meestal blijven staand plassen en de seksuele functies intact.”

 

 

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: