Patiëntervaringen
Jos Las en Ernst Spillenaar Bilgen

Oncologie: ‘Dé specialisten voor deze maagoperatie zitten hier’Toen Jos Las (56) uit Berghem (bij Oss) werd geconfronteerd met de diagnose maagkanker, moest hij meteen aan zijn vader denken die hieraan is overleden. Bij Jos kon de tumor verwijderd worden dankzij een maagoperatie in Rijnstate.

Zo’n vijftig kilometer reizen is het voor Jos en zijn vrouw Marion, maar gek vonden ze het niet om voor deze operatie naar Rijnstate te komen. “Hier zitten de specialisten voor deze operatie, vertelde mijn arts in Nijmegen”, legt Jos Las uit. “Ik wil beter worden en dan maakt een beetje reizen me echt niet uit. Ze hebben de tumor verwijderd door tachtig procent van mijn maag weg te halen.”

Complexe operatie

Oncologisch chirurg Ernst Jan Spillenaar Bilgen, die Jos heeft geopereerd, licht toe waarom deze operatie complex is. “Het gaat om het volledig verwijderen van de maagtumor. Bovendien moeten de lymfeklieren weggehaald worden. We werken aan zo’n operatie met een heel team van specialisten. Alle expertise en techniek die nodig is, zetten we in.”

Jos Las en Ernst Spillenaar Bilgen - maagkanker Patiënt Jos Las (links) en oncologisch chirurg Ernst Jan Spillenaar Bilgen

450 operaties per jaar in Nederland

De verwijdering van een deel van de maag vanwege maagkanker komt niet vaak voor, ongeveer 450 keer per jaar in Nederland. Het is dan belangrijk dat een ziekenhuis voldoende ervaring blijft houden en dus genoeg patiënten behandelt. Ernst Jan: “Als je een operatie vaker doet, haal je betere resultaten en het aantal complicaties wordt minder. Daarom werken we in Nederland toe naar gespecialiseerde centra. Er zijn nu nog ongeveer 15 ziekenhuizen die deze operatie doen en ik verwacht dat het er nog wel minder worden.”

Chemokuren

Ziekenhuizen werken hierbij ook beter samen. Zo is Jos Las na de operatie weer teruggegaan naar het ziekenhuis in Nijmegen dat dichter bij zijn woonplaats is. Voor en na de operatie volgt hij daar chemokuren, zes in totaal. Die vergroten de kans dat de tumor ook echt wegblijft. Jos: “Ik was niet heel ziek van de chemokuren, maar nu bij de vijfde kuur vind ik het wel zwaar. Het is ook iets psychologisch denk ik, omdat de operatie is geweest en de tumor weg is. Het is wel fijn dat ik nu minder ver hoef te reizen.”

Op vakantie

Binnenkort is de laatste chemokuur. Daarna gaan Jos en zijn vrouw op vakantie. Op de operatie in Rijnstate kijkt hij positief terug. “Ik kreeg goede uitleg en voorbereiding. Dat gaf rust. En doordat ik maar kleine operatiewonden had door de kijkoperatie en goede pijnstilling kreeg, heb ik geen pijn gehad. Ik kan prima leven met nog maar twintig procent van mijn maag. Wel moet ik erop letten dat ik meer kauw en kleinere hoeveelheden neem, maar ik eet weer alles!”

Voorjaar 2017: hoe gaat het nu?

De foto hierboven is gemaakt in mei 2016. Inmiddels is een jaar later; Jos is verder hersteld en bezig om zijn werk te hervatten. “Ik werk nu nog 26 uur en hoop in het najaar weer volledig aan de slag te gaan. Ook het eten gaat goed. Ik ben goed op gewicht, dus het kan niet beter.”


Meer weten?

Kijk voor meer informatie op onze webpagina over oncologie 

Waarom kiezen voor Rijnstate?

  • Rijnstate heeft de zorg voor mensen met kanker georganiseerd in het Oncologisch Centrum. Als patiënt krijgt u één vast aanspreekpunt aan wie u al uw vragen kunt stellen. De behandelaars overleggen regelmatig met elkaar, zodat we de behandeling kunnen aanbieden die de beste kans op genezing geeft.
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei, het Slingeland Ziekenhuis, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, het Radboudumc en het Maasziekenhuis Pantein verwijzen patiënten naar ons door voor de maagoperaties.
    Rijnstate voert ongeveer 45 maagkankeroperaties per jaar uit. Deze gebeuren bijna altijd laparoscopisch, via een kijkoperatie (landelijk is dit 44 procent). De gemiddelde opnameduur is 7 dagen (landelijk: 8).
  • Rijnstate werkt samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei en het Slingeland Ziekenhuis onder de naam Alliantie Regionale TopZorg (A.R.T.Z). Daarmee vergroten zij samen de kwaliteit van de oncologische zorg in de regio.
Logo ARTZ

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: