Patiëntervaringen
Niels Giezelaar en zoon in tuin

Neurostimulator: 'Zo blij dat ik de dagelijkse dingen weer kan'



Wat gebeurt er met je als je voortdurend pijn hebt? "Je wordt er vooral chagrijnig van", vertelt Niels Giezenaar (34) uit Zevenaar. "Ik ben van mezelf heel positief ingesteld, maar alles wordt negatief. Op het dieptepunt zag ik het leven niet meer zitten.”

Vier jaar geleden veranderde het leven van Niels, tegelzetter van beroep, drastisch door rug- en beenpijn. Meermalen werd hij geopereerd, maar de klachten keerden telkens terug en werden chronisch. Niels kwam in het Rijnstate Pijncentrum terecht. “Daar kreeg ik injecties om de been- en rugpijn te verminderen. In de ergste periode ben ik een paar keer door de ambulance opgehaald; de pijn was onhoudbaar en ik kreeg uitvalsverschijnselen. Toen had ik zelfs morfinespuiten nodig.”

Kastje onder de huid

Dagelijks pijn hebben heeft grote impact op je leven. Zo ook bij Niels: “Ik werd afgekeurd voor het werk dat ik met plezier deed. Mijn vrouw ging meer werken en ik bleef thuis bij de kinderen.” Omdat de medicatie Niels’ pijnklachten onvoldoende weg kon nemen, kwam de mogelijkheid van een neurostimulator in beeld. “Ik kreeg eerst uitgebreid onderzoek om te kijken hoe fit ik ben. Vorig jaar kreeg ik drie draden in de rug en een kastje geïmplanteerd. Dit kastje zit nu net boven de bil, onder mijn huid.”

Altijd rekening houden met de stimulator

“Je lichaam moet er even aan wennen,” zegt Niels. ”Vanaf de tweede dag werd de pijn minder.” Met de afstandsbediening kan Niels het interne kastje aansturen: bij wat meer pijn kan hij de sterkte verhogen. “Ik moet elke dag het kastje opladen. Dan houd ik de oplader er een halfuur tegenaan. Dat doe ik meestal als ik de kinderen naar bed breng en een verhaaltje voorlees. Dat gaat heel makkelijk zo. Maar je moet er altijd rekening mee houden. Laatst waren we bijvoorbeeld een weekend met zijn allen naar Barcelona. Ik had me er van tevoren druk over gemaakt, maar ik kwam gelukkig op het vliegveld zo door de controles.”

Niels Giezelaar - neurostimulator - pijncentrum Niels Giezenaar: 'Je moet er altijd rekening mee houden dat je een neurostimulator hebt. Maar ik ben zo blij dat ik de dagelijkse dingen weer kan.'

Weer werken aan de toekomst

Hoewel hij de dagelijkse dingen weer kan, blijft het telkens zoeken naar de balans. "Onlangs stond ik in de tuin te snoeien en voelde ik weer pijn. Toen ben ik meteen gestopt.” Bij het Pijncentrum krijgt Niels begeleiding door een verpleegkundig specialist. “Ik kan haar altijd bellen als ik ergens mee zit of iets wil weten over de stimulator. Ze helpt me ook met het oppakken van mijn leven nu. Helaas blijkt tegelzetten toch een te zwaar beroep voor mij. Daarom ben ik me nu aan het oriënteren op andere beroepen die fysiek minder van mijn rug vragen. Het belangrijkste is dat ik weer kan werken aan de toekomst!”

Neurostimulator, een soort pacemaker tegen pijn

De neurostimulator is een klein kastje dat geïmplanteerd wordt onder de huid van de patiënt. Het zorgt er door kleine stroomstootjes voor dat het pijnsignaal van de zenuwen in de ruggenwervels niet meer aankomt in de hersenen. “Het lijkt een beetje op een pacemaker”, vertelt anesthesioloog Jan Willem Kallewaard. “Bij een neurostimulator worden er elektrische prikkels op een bepaalde frequentie afgegeven aan zenuwen. Die zorgen ervoor dat de patiënt geen of minder pijn ervaart. We zetten de neurostimulator alleen in bij patiënten bij wie niets anders helpt, zodat zij hun leven weer kunnen oppakken.”

Rijnstate Pijncentrum

Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 90 patiënten in Rijnstate een neurostimulator. Deze wordt ingezet bij o.a. chronische en ernstige rug- en beenpijnklachten, zenuwpijn zoals aangezichtspijn, vasculaire pijn en angina pectoris, wanneer reguliere behandelingen (bij huisarts, fysiotherapeut of in ziekenhuis) niet of onvoldoende werken.

Ons Pijncentrum is internationaal erkend als expertisecentrum voor neurostimulatie. We doen mee aan diverse wetenschappelijke studies. Daardoor beschikken we over de nieuwste technieken en kunnen we behandelingen bieden die in de rest van het land nog niet of nauwelijks worden verricht.

Meer weten?

Kijk dan op onze pagina over de behandeling van chronische pijn 

Behandeling van chronische pijn

Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen. Zij zijn specialist in de toepassing van neuromodulatie bij lage rug- en beenpijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: