Patiëntervaringen
Laatste informatie over het coronavirus

Mijn Rijnstate: 'Met Mijn Rijnstate heb ik meer zicht op mijn gezondheid’Inzage in je eigen gegevens, afspraken maken en online vragen kunnen stellen aan een arts. Edy Jakobs (74) uit Elst kan de nieuwe mogelijkheden van het patiëntenportaal Mijn Rijnstate van harte aanbevelen, ook aan ouderen. “Door het patiëntenportaal krijg je meer zicht op je eigen gezondheidssituatie. Ik zoek veel op, zoals uitslagen van onderzoek en ik lees bijvoorbeeld de brieven die mijn arts aan mijn huisarts stuurt.”

Sinds 2012 is Edy Jakobs vanwege een chronische aandoening onder behandeling in Rijnstate. Hij wordt hiervoor goed in de gaten gehouden en komt twee keer per jaar voor controle naar het ziekenhuis.

In Mijn Rijnstate logde hij thuis ongeveer vier jaar geleden voor het eerst in.“Ik was wel nieuwsgierig wat je er allemaal mee kunt doen. Als je er dan een beetje mee speelt, ontdek je dat er veel meer in staat dan je had verwacht. Zo vond ik terug dat ik meer dan tien jaar geleden aan mijn hand was geopereerd en las ik terug wat de arts daarover had geschreven. Toch leuk.”

'Ik plan het liefst mijn afspraken in de middag'

Nu hij vier jaar met Mijn Rijnstate bekend is, is er zelfs een routine ontstaan. Daarbij maakt hij bewuste keuzes. Zo wil hij de uitslag van zijn onderzoeken zelf bekijken, nog voor het gesprek met de arts. Daarnaast plant hij als het even kan de afspraken met zijn arts in de middag in. “Dat vind ik prettiger dan in de ochtend. In Mijn Rijnstate kun je dit zelf regelen. Je ziet dan een rijtje met data en kunt uitzoeken wat het beste past. Dat vind ik ideaal.”

“Ik kan me trouwens voorstellen dat het niet voor iedereen op dezelfde manier werkt”, nuanceert Edy Jakobs. “De een, zoals ik, vindt het prettig om een onderzoeksuitslag van tevoren op te zoeken. De ander zal dat liever van de arts horen. Ik kan me herinneren dat ik wel van slag was, toen ik zeven jaar geleden voor het eerst hoorde dat ik ziek was. Dan krijg je niet alles meer mee in zo’n gesprek. Nu ga ik toch anders naar de afspraak heen, ook als de uitslag van het bloedonderzoek minder goed is. Je kunt er eerst thuis over praten en dat haalt de scherpe kantjes er al vanaf. Ik kan me dan beter voorbereiden op het gesprek met de arts en dit gesprek beter voeren.”

Persoonlijk contact met de arts

In Mijn Rijnstate is het ook mogelijk om een e-consult aan te vragen, waarbij een patiënt online een vraag aan zijn arts kan stellen. Heeft hij daar al gebruik van gemaakt? “Nee, nog niet”, antwoordt Edy Jakobs. “Het is handig wanneer je bijvoorbeeld na een afspraak nog een vraag hebt. Maar die heb ik tot nu toe eigenlijk nooit gehad. Als ik bijvoorbeeld een vraag over bijwerkingen van medicijnen zou hebben, zou ik daar zeker gebruik van maken.”

Ook al is Edy enthousiast over de nieuwe online mogelijkheden, hij vindt juist de persoonlijke gesprekken met de arts het belangrijkste. “Je kunt veel horen aan de toon en aflezen van het gezicht. Bijvoorbeeld of hij er echt gerust op is of juist niet.” Dat neemt niet weg dat hij graag kennis neemt van alle nieuwe en aanvullende mogelijkheden van tegenwoordig. En niet alleen bij het ziekenhuis. “Sinds kort zit ik bij mijn huisarts op ‘Gezondheidsnet’. Dat is eigenlijk net zoiets als Mijn Rijnstate.” Hij lacht: “Daar kom ik trouwens ook weer de brieven van Rijnstate aan mijn huisarts tegen. Zo krijg ik steeds meer zicht op mijn gezondheidssituatie.”

 

Waarom patiënten Mijn Rijnstate gebruiken

Op de beveiligde website Mijn Rijnstate kunt u:

  • informatie uit uw medisch dossier bekijken;
  • uitslagen van onderzoeken bekijken;
  • uitslagen van onderzoeken bekijken die zijn aangevraagd door uw huisarts of verloskundige en die zijn uitgevoerd door ZekerWeten;
  • online een afspraak inplannen en verzetten;
  • een e-consult starten: een medisch consult per e-mail.

Meer informatie

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie