Patiëntervaringen

Hoofdhuidkoeling: ‘Ik ben mezelf in de spiegel blijven herkennen’Jeannette van Eerden (50) uit Arnhem-Zuid kreeg in 2015 te maken met eierstokkanker. Na een operatie onderging ze chemotherapie. Dankzij de hoofdhuidkoeling tijdens de chemotherapie werd ze niet kaal. Een ervaring die ze elke patiënt wil aanraden: “Ik ben mezelf in de spiegel blijven herkennen. Daarom gun ik het iedereen die ervoor in aanmerking komt dat ze de hoofdhuidkoeling een kans geven!”

Hoewel Rijnstate sinds 2007 hoofdhuidkoeling aanbiedt, is dit hulpmiddel bij de chemotherapie bij veel mensen nog onbekend. Of patiënten zien er tegenop, zegt Jeannette. “Ik hoor vaak: ‘het is zo’n gedoe, dat wil ik liever niet.’ Zo stond ik er ook in voordat ik een gesprek had met de oncologieverpleegkundige. Maar zij legde duidelijk uit hoe het werkt, zonder me een bepaalde richting op te sturen. Na dat gesprek wilde ik het toch proberen.”

‘Ik heb geen pruik nodig gehad’

Niet elke patiënt met kanker komt in aanmerking voor hoofdhuidkoeling. Bij sommige kankersoorten en sommige chemotherapieën werkt de hoofdhuidkoeling niet of is het niet mogelijk. En is hoofdhuidkoeling wel een optie, dan is het niet zeker dat iemand zijn haar behoudt. Zo had Jeannette een kans van 60 procent dat ze het haar zou behouden. “Dat vond ik toch een reële mogelijkheid en daarom ben ik ervoor gegaan. En dat zou ik iedereen aanraden. Mijn haar is wel uitgedund, maar ik ben niet kaal geworden. Ik ben mezelf blijven herkennen in de spiegel. Dat was heel fijn in een zware periode, waarin je je van binnen al anders voelt en je gezicht opgezet kan zijn door de medicijnen. Ik ben wel mijn wenkbrauwen en wimpers verloren, maar niet mijn haar, waardoor ik geen pruik nodig heb gehad. Voor mij had dat ook het voordeel dat ik gewoon over straat kon zonder dat iedereen zag dat ik chemotherapie kreeg. Ik kon zelf bepalen wie ik erover vertelde en wanneer.”

Hoe gaat hoofdhuidkoeling in zijn werk?

Voordat een chemosessie begint, krijgt de patiënt eerst een infuus. Dan wordt de eerste keer de maat kap opgemeten waardoor de kanaaltjes met de koelvloeistof lopen. Daar overheen komt nog een kap die de kanaaltjes afdekt. Via een slang aan het apparaat dat naast de stoel staat, gaat de vloeistof naar de kap toe. “Mensen zien vaak op tegen de kou, maar ik vond het erg meevallen”, vertelt Jeannette. “Er bestaat een kleine kans dat je hoofdpijn krijgt door de kou, maar je kunt paracetamol nemen van tevoren. Vaak neem je toch al paracetamol vanwege je andere medicatie. Zelf had ik van hoofdpijn niet zo’n last en tegen de kou kun je je wapenen. Ze hebben warme moltons en pakkingen die je in je nek of op je voeten kunt leggen. Zo is het goed uit te houden.”

Jeannette van Eerden - hoofdhuidkoeling Zevenaar

Wat langer in het ziekenhuis

Voor de hoofdhuidkoeling moet je een half uur voor het begin van de chemotherapie voorkoelen en na afloop nog 1,5 uur nakoelen. “Je bent dus langer aanwezig in het ziekenhuis”, zegt Jeannette. “Hoe lang precies verschilt per middel. Ik vond dat zelf geen probleem. Ik woon in Arnhem-Zuid en ben er speciaal voor naar Zevenaar gereden, waar de eerste hoofdhuidkoeler stond. Ideaal dat er sinds april 2016 ook twee koelers in Rijnstate Arnhem zijn gekomen. Dat scheelt voor een groep patiënten weer reistijd en geeft meer mensen de gelegenheid de koelkap te gebruiken.”

April 2017: hoe gaat het nu?

Een jaar later vragen we aan Jeannette hoe het met haar gaat. Ze is inmiddels volledig hersteld: “Ik ben weer vier dagen aan het werk in het onderwijs. Ik voel me prima en realiseer me goed dat het ook heel anders had kunnen aflopen.”

Meer weten?

Ga dan naar de pagina over hoofdhuidkoeling bij Rijnstate

Logo ARTZ

Alliantie Regionale Topzorg

Rijnstate werkt voor een aantal complexe behandelingen (met name op het gebied van kanker) samen met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Dit doen we onder de naam Alliantie Regionale Topzorg, ook wel A.R.T.Z genoemd. De samenwerking verbetert de kwaliteit van zorg doordat we expertise delen. Meer informatie vindt u op de website van A.R.T.Z.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: