Patiëntervaringen

'Het spreekt mij aan dat mijn lichaam het zelf doet'



Er is veel onderzoek naar nieuwe behandelingen van kanker. Als topklinisch ziekenhuis draagt Rijnstate hieraan bij. Zo bieden we sinds enkele jaren immunotherapie aan. Rob Steenhuis (68) uit Nijmegen is een van de patiënten die deze behandeling krijgt.

Twee jaar geleden kreeg Rob Steenhuis te horen dat hij ongeneeslijk ziek is. “In de zomer ervoor merkte ik het tijdens een vakantie in Zwitserland dat ik het snel benauwd had”, vertelt hij. “Terug in Nederland dachten de dokters eerst aan het hart, maar na onderzoek bleek het longkanker te zijn. Dat heb ik toen ervaren als mijn doodvonnis.”

Opereren bleek niet mogelijk, omdat de kanker verspreid over beide longen zit. Wel volgde Rob vier chemokuren om de kanker te vertragen, waarna hij de kans kreeg om in Rijnstate immunotherapie te volgen. “Ik had er weleens over gelezen in de krant en had het zelf voorgesteld aan mijn arts in het Radboudumc. Die stuurde mij toen door naar Rijnstate.” Rob kwam in aanmerking en besloot het erop te wagen. “Het spreekt mij aan dat je lichaam het zelf doet. Immunotherapie beïnvloedt je afweersysteem. Ik geloof daar erg in. Het is een natuurlijkere manier dan chemotherapie.”

Pijnloze behandeling

Voor immunotherapie komen patiënten één keer in de twee weken een dag naar het ziekenhuis. “Ik heb het nu 36 keer gehad”, vertelt Rob. “Dan ben ik een middag in Rijnstate. Eerst krijg ik bloedonderzoek en daarna een infuus in mijn arm. Het is voor mij een pijnloze behandeling. De medewerkers zijn aardig en maken altijd tijd, dat is heel prettig. Het maakt ook dat ik ondanks alles met plezier naar het ziekenhuis kom.”

Anderhalf jaar stabiel

Elke zes weken krijgt Rob een CT-scan om te kijken of de kanker gelijk is gebleven of is toegenomen. “Dat is en blijft een spannend en moeilijk moment, elke keer opnieuw. Bij mij is het beeld stabiel gebleven. Na de vierde of vijfde keer moest ik wel omschakelen. Ik had mijn begrafenis al geregeld, maar mijn vrouw en ik moesten ons realiseren dat het dagelijkse leven gewoon doorging.” De laatste scan zette hen wel weer met beide benen op de grond. “Er zit een waas in mijn longen die er eerst niet zat. Mogelijk een ontsteking. Dit moet nu eerst behandeld worden met prednison.”

Het is nu twee jaar na de diagnose en Rob beseft dat hij geluk heeft dat hij er nog is. “Door de chemo werd ik heel ziek en moe, maar door immunotherapie ben ik me juist fitter gaan voelen. Het heeft mij weer grip gegeven op mijn leven.”

Het interview met Rob Steenhuis vond plaats op 17 november 2017. Helaas is zijn gezondheid daarna snel achteruit gegaan. Op 9 februari 2018 is Rob overleden.

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie is een medicijn (een lichaamseigen eiwit) dat het afweersysteem van het lichaam versterkt. "Het lichaam krijgt eigenlijk hulp om de kankercellen zelf aan te vallen”, vertelt internist-oncoloog Rutger Koornstra. “Dat kan op twee manieren werken: het medicijn zorgt ervoor dat er méér afweercellen in het lichaam komen en dat die afweercellen beter kunnen ‘vechten’ tegen de kankercellen.”

Immunotherapie is bij longkanker een levensverlengende behandeling. Gemiddeld leven patiënten met uitgezaaide longkanker door immunotherapie drie maanden langer. Soms kan dit een jaar of meer zijn. De behandeling kent in het algemeen minder en mildere bijwerkingen dan chemotherapie.

Wetenschappelijke studies

In Rijnstate lopen verschillende wetenschappelijke studies naar het effect van immunotherapie bij longkanker, niercelcarcinoom en blaaskanker. Rutger Koornstra: “Ik verwacht dat immunotherapie naast chemotherapie en bestraling in de toekomst écht een nieuwe manier wordt om kanker te behandelen, ook genezend. Maar daar is nog wel veel onderzoek voor nodig.”

Bij welke soorten kanker?

In Rijnstate passen we immunotherapie toe bij:

• longkanker
• nierkanker
• blaaskanker
• non-hodgkin
• hoofd-halskanker

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: