Patiëntervaringen
Louk en zijn ouders in het ziekenhuis

Geboortezorg: ‘We voelen ons hier ondersteund’



"We zijn voor het eerst ouders geworden; dan is alles nieuw. Daarom was het zo fijn dat de begeleiding hier zo goed was." Aan het woord is Jan Willem Leunk. Samen met zijn vrouw vertelt hij over de eerste week van hun zoontje Louk.

Louk wordt op 1 oktober in Rijnstate geboren. De bevalling verloopt normaal, maar tijdens het laatste deel gaat het onverwacht minder goed en krijgt Louk zuurstoftekort. Jan Willem: “Toen hij geboren was, lag hij er slapjes bij, ademde moeilijk en zag blauw. Heel eventjes heeft hij nog bij Melissa gelegen, maar hij moest toen direct naar de High Care. Ik ben met hem meegegaan.”

Familie Leunk - geboortezorg Jan Willem Leunk: 'Ik ben blij dat ik hier bij mijn vrouw en zoontje kon blijven, ook 's nachts.'

De toestand van hun kersverse zoontje is vooral de eerste dag zorgwekkend, vanwege de onzekerheid of er schade is aan zijn organen of hersenen. “Toen ze dat vertelden, ging ik wel even door de grond”, zegt Jan Willem. “En toen ze daarna zeiden dat mijn vrouw naar de operatiekamer ging, omdat de nageboorte niet goed ging, voelde ik me helemaal ellendig.”

Elke dag een beetje beter

Om uit te sluiten dat Louk schade heeft opgelopen, wordt hij 24 uur nauwlettend geobserveerd en onderzocht. Het wachten op de uitslag is zenuwslopend. “Ik ben ergens wel blij dat ik van het allereerste begin minder heb meegekregen dan Jan Willem”, blikt Melissa terug. “Ik zat nog onder de adrenaline van de bevalling en kreeg nog een kleine ingreep. Maar toen ik Louk de eerste keer op de High Care zag, met al die slangetjes, dacht ik: het is écht een ziek kindje.” Gelukkig pakt het onderzoek positief uit: Louk heeft geen beschadiging opgelopen.

Bijna alsof je thuis bent

Elke dag gaat het ietsje beter met Louk en na een week mag hij naar huis. Op de laatste dag in Rijnstate blikken zijn ouders samen terug: “Ik ben blij dat ik hier bij mijn vrouw en zoontje kon blijven, ook ’s nachts. Doordat Louk en Melissa op één kamer lagen, hebben we veel verzorging zelf kunnen doen: luiers verschonen, temperaturen, in bad doen; bijna alsof je thuis bent.” Melissa vult aan: “Ook de borstvoeding is op gang gekomen. Ik had eigenlijk niet meer verwacht dat dit nog zou lukken. De samenwerking tussen Verloskunde en Neonatologie vind ik heel goed. Ze zijn erg behulpzaam en positief. Daardoor voelen we ons echt ondersteund. Ik heb Louk hier zien groeien van een zieke naar een gewone, gezonde baby!”

Juni 2017: hoe gaat het nu?

Dik anderhalf jaar later informeren we hoe het gaat met Louk. Melissa vertelt dat hij het erg goed doet: “Louk is een vrolijk en gemakkelijk mannetje. Hij doet het goed in zijn ontwikkeling, is snel op motorisch gebied maar ook met praten. Altijd een dikke 10 bij het consultatiebureau. Op die momenten denk ik vaak terug aan zijn eerste dagen op de Neonatologie; het zuurstoftekort heeft blijkbaar echt geen schade toegebracht. Louk is dol op liedjes zingen, boekjes lezen en met andere kindjes spelen. Hij geniet van mensen om zich heen, dan is hij op z'n vrolijkst, op het kinderdagverblijf, thuis als er bezoek is of als hij speelt met z'n buurmeisjes. We blikken nog vaak terug naar die week in Rijnstate en bekijken dan ook de foto's van de kleine kwetsbare Louk. Wat een contrast met nu!”

Meer weten?

Kijk dan op onze pagina over bevallen bij Rijnstate

Louk Leunk Louk in mei 2017

Intensieve zorg voor pasgeborenen

Rijnstate is sinds 2002 erkend als enige neonataal post IC-HC centrum van het Radboudumc. Hiermee hebben wij een regionale functie voor kwetsbare pasgeborenen met ernstige enkel- of meervoudige problematiek, al dan niet na een verblijf op een neonatale intensive care in het Radboudumc.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: