Patiëntervaringen
Lia van Boven en Nadine van Dijk - SEH

‘Door ervaring op de Spoedeisende Hulp voelde ik me op mijn gemak’Lia van Boven (60) ging vanwege een hardnekkige blaasontsteking naar haar huisarts en belandde uiteindelijk met een longontsteking op de Spoedeisende Hulp. Na de diagnose startte spoedeisendehulparts Nadine van Dijk direct de behandeling. “Onze eerste zorg is om de patiënt snel weer op de rit te krijgen.”

Rijnstate was in 2008 een van de eerste ziekenhuizen die met breed opgeleide artsen op de Spoedeisende Hulp (SEH) ging werken. De SEH-arts zorgt voor de eerste opvang van alle acute patiënten, stabiliseert ze en start zo nodig de behandeling. “Ik kwam op vrijdagavond met hoge koorts binnen op de Spoedeisende Hulp”, vertelt Lia. “Daar werd ik opgevangen door Nadine. Zij straalde zoveel rust en ervaring uit, dat ik me meteen op mijn gemak voelde.”

Behandeling op de juiste afdeling

De SEH-arts stelde vervolgens al snel vast dat het om een longontsteking ging, gaf haar de juiste antibiotica en startte de behandeling. Hierbij is ook een belangrijke rol voor de verpleegkundige weggelegd. “Die legt het infuus aan, doet alle controles, neemt bloed af en regelt een bed op de Acute Opname Afdeling”, zegt Nadine. “Het is belangrijk dat de patiënt snel op de juiste afdeling terechtkomt.”

Lia van Boven en Nadine van Dijk - SEH

'Er was totaal geen stress'

Na een uur lag Lia dan ook al op de Acute Opname Afdeling. De volgende morgen verhuisde ze naar de afdeling Interne Geneeskunde, waar haar longontsteking verder is behandeld. Lia: “Ik ben zeer positief over de eerste opvang. Je merkt aan alles dat de artsen daar zeer breed zijn opgeleid en weten waar ze het over hebben. Ze stellen je meteen gerust; er was totaal geen stress.” Ook over de eerste hulp van de verpleegkundige is ze erg tevreden. “Hij prikte vooral ontzettend goed. Het was telkens in één keer raak.”

Opleiding tot SEH-arts

Nadine werkt sinds 2009 op de SEH-afdeling van Rijnstate. Ze volgde haar opleiding in het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Daarvoor werkte ze als assistent chirurgie en cardiologie in Ede en Amsterdam. “De opleiding tot spoedeisendehulparts is heel veelzijdig”, vertelt Nadine. Op de Spoedeisende Hulp komen dan ook allerlei patiënten binnen, van jong tot oud met long- en hartproblemen, maar ook met botbreuken of ander letsel. “Patiënten die acuut ziek zijn, kunnen we direct de eerste zorg geven die nodig is. Zijn er vervolgens dingen die we niet weten, dan is de hulp van de specialist nabij.” Voorheen werd de SEH, zoals in veel ziekenhuizen, bemand door de jongste assistenten. Nadine: “De minst ervaren arts deed de opvang van de meest kwetsbare patiënt. Als er nu een patiënt op de Spoedeisende Hulp binnenkomt, staat er een ervaren arts aan het bed, die direct de hulp biedt die nodig is. De patiënt staat centraal.”

Waarom kiezen voor Rijnstate?

  • Op de Spoedeisende Hulp (SEH) staan onze ervaren SEH-artsen zeven dagen per week en 24 uur per dag klaar om medische en verpleegkundige zorg te verlenen bij ongevallen en acute ziekte. Dit doen zij samen met diverse specialisten, specialisten in opleiding en gespecialiseerde SEH-verpleegkundigen.
  • Op de SEH zijn alle specialismen vertegenwoordigd en alle voorzieningen aanwezig om in korte tijd de noodzakelijke onderzoeken uit te voeren, een diagnose te stellen en behandeling te bepalen.
  • Als verder onderzoek en behandeling nodig is, gaan patiënten zo snel mogelijk naar de Acute Opname Afdeling. Zij verblijven hier in principe maximaal 48 uur en gaan daarna naar huis of naar een gespecialiseerde verpleegafdeling. Voordelen van deze werkwijze zijn o.a. verbetering van de acute zorg, voorkoming van opnamestops op andere afdelingen en ligduurverkorting.
  • Binnen de SEH is een aparte unit voor kinderen, met kindvriendelijke behandelkamers waar nauwelijks tot geen medische materialen te zien zijn.

Meer weten?

Kijk op onze pagina over de Spoedeisende Hulp

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: