Patiëntervaringen

"Dankzij topspecialisten koos ik voor de beste behandeling"



Een blaasontsteking. Dat was het eerste waar Bart Hunik (36) aan dacht toen hij bloed plaste. Zijn huisarts dacht hetzelfde. Maar er werd geen ontsteking gevonden. In Rijnstate volgden daarom verdere onderzoeken, wat uiteindelijke leidde tot een heel andere diagnose, blaaskanker. “Ik bleek een spierinvasieve tumor te hebben, dat is de meest agressieve vorm van kanker. Pas achteraf realiseerde ik me dat de arts die me die uitslag vertelde, zo geschrokken had gekeken. Dit komt op mijn leeftijd bijna nooit voor.”

Vanaf die diagnose was er haast met de behandeling, omdat de kans op uitzaaiing erg groot was. “Er komt dan enorm veel op je af”, vertelt Bart. “Niet alleen moet je in korte tijd beslissen over de behandeling, maar ook over bijkomende zaken. Ik heb met mijn vriendin een zoontje van nu drie jaar. ‘Wil je nog een kind?’, vroegen ze, ‘want door de chemokuur kun je onvruchtbaar worden. We kunnen zaad voor je invriezen’. Die keuze komt er dan ook nog bij.”

Expertise van een team van specialisten

In de spreekkamer zette uroloog Carl Wijburg (op de foto staand op de achtergrond) de behandelopties op een rij. Daarbij kon Bart niet alleen op de expertise van zijn uroloog rekenen, maar ook op een team van specialisten in Rijnstate die in een multidisciplinair overleg zijn medische situatie besprak. “Mijn uroloog koppelde telkens terug wat in het team was besproken. Wat ik heel goed vond, was dat hij de opties vrij neutraal in beeld bracht. Dat gaf me overzicht.”

Versnelde chemo en operatie

Op advies van het team deed Bart een versnelde chemokuur om de tumor te laten slinken. “Dat betekende één week chemokuur, één week herstel en dan weer door met de volgende kuur. In de pauzeweek kreeg ik een injectie om het herstel te bevorderen.” Een pittig traject van vier chemokuren achter elkaar, waarbij Bart last had van misselijkheid en zijn haar verloor. “Tijdens de chemo’s werd de operatie al ingepland. Mijn blaas en prostaat moesten verwijderd worden. Ik kon kiezen of ik na de operatie een stoma of een neoblaas (kunstblaas gemaakt van een stuk van de dunne darm) wilde. Dat vond ik een moeilijke beslissing.”

'Mijn uroloog koppelde telkens terug wat in het team werd besproken'

“Aan zowel een stoma als een neoblaas zitten voor- en nadelen”, vervolgt Bart zijn verhaal. “Ik kreeg daar goede informatie over. Toch kon ik het rationeel niet beslissen. Daarom heb ik gevraagd of ik een stoma mee naar huis mocht nemen en ook of ik een keer kon uitproberen om mezelf te katheteriseren, want dat is regelmatig nodig als je een neoblaas hebt.” Die ervaringen maakten de keuze makkelijker. “Ik wilde graag de neoblaas, omdat je dan niet telkens herinnerd wordt aan wat je hebt gehad. Ondanks het andere nadeel ervan dat ik nu elke nacht de wekker moet zetten om te plassen.”

Die operatie voor de neoblaas duurde acht uur en werd uitgevoerd met behulp van de operatierobot. “ Het gaf me veel vertrouwen dat mijn uroloog zelfs andere artsen traint in dit type operatie. Na de operatie heb ik acht dagen in het ziekenhuis gelegen en nog drie weken een drain gehad. Daarna moet je leren leven met de neoblaas. Je krijgt dan bijvoorbeeld bekkenfysiotherapie om opnieuw te leren plassen.”

‘Altijd open geweest over wat mij overkwam’

Na de operatie bleek dat de blaaskanker gelukkig helemaal weg was. Bijna een jaar later heeft Bart net een controle gehad en is dit nog steeds zo. “Die controles zijn elke keer erg spannend, dat valt me nog echt tegen”, zegt Bart. “Gelukkig is de volgende nu pas over een half jaar. Ik ben goed aan het herstellen. Zo werk ik alweer fulltime en wil ik weer meer gaan sporten. Tijdens mijn ziekte ben ik bewust heel open geweest. Zo ben ik regelmatig langs geweest bij mijn collega’s, zelfs tussen de chemo’s door. Hierdoor ben ik nooit een isolement terecht gekomen. Ik heb veel steun gekregen van familie, vrienden en collega’s. Dit helpt me ook om mijn leven nu weer op te pakken.”

 

A.R.T.Z.


Rijnstate werkt op het gebied van oncologie samen met Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Dit doen we onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum. Door in specifieke tumorwerkgroepen kennis en expertise met elkaar te delen verbeteren de drie Gelderse ziekenhuizen hun oncologische zorg.

Ook op het gebied van blaaskanker is er een intensieve samenwerking tussen de drie ziekenhuizen.

 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: