Patiëntervaringen
Hart

Een hartstilstand: ‘Dankzij mijn ICD kan ik verder leven’



Heleen Feikema (52) is hartfunctielaborante bij Rijnstate en heeft al jaren hartproblemen. Na een hartstilstand in 2015 wordt ze gereanimeerd door haar zoon en krijgt ze een implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD), een klein apparaat dat haar hart een schok geeft als het stilstaat. In maart 2016 redt de ICD haar leven. “Tot mijn grote verbazing kan ik er goed mee omgaan dat mijn hart elk moment weer stil kan staan.”

In 2010 heeft Heleen al een hartstilstand gehad waarbij het hartritme weer vanzelf op gang kwam. Maar in juni 2015 gebeurt dat niet als haar hart weer stopt. “Mijn zoon was thuis en heeft me gereanimeerd. Hij had net een paar maanden daarvoor een cursus bedrijfshulpverlening gedaan en leren reanimeren. Hij heeft mijn leven gered.” Wat er precies gebeurt die dag, daar heeft Heleen geen idee van. “De hele dag is uit mijn geheugen gewist, heel vreemd. Ik weet alleen wat anderen me verteld hebben.”

Geen oorzaak gevonden

Heleen ligt acht dagen lang op de Intensive Care, waarvan zes dagen in coma. Ze wordt gekoeld om haar hersenen rust te geven. “Ik had geen slagaderverkalking, dus geen vernauwing van de vaten. Ook na genetisch onderzoek kwam naderhand geen oorzaak naar voren. Op de echo functioneert mijn hart prachtig. Het staat alleen af en toe stil. Daarom heb ik de ICD gekregen.”

‘Ik merkte dat ik weg raakte’

Een jaar later blijkt dat deze niet voor niets is geplaatst. Heleen vertelt: “Ik was net weer mijn werk aan het uitbreiden en goed aan het herstellen. Dat maakte het erg zwaar. Deze keer merkte ik ook dat ik weg raakte. Het gebeurde op het werk toen ik daar aankwam, maar de ICD zorgde ervoor dat mijn hart weer ging kloppen en ik weer bijkwam. Ik ben daarna snel naar de afdeling gelopen en nog een dag opgenomen voor de zekerheid.”

Weer aan het werk

Inmiddels is Heleen weer aan het werk, al is haar werk wel aangepast. Waar ze eerder patiënten begeleidde tijdens fietstesten, doet ze nu vooral analyse achteraf. “In de fietstest komt een punt dat je bij sommige patiënten hartritmestoornissen ziet en daar krijg ik fysiek last van. Daarom doe ik nu de analyse van holteronderzoeken, waarin bij mensen thuis hun hartritme wordt gemeten. Dan kom ik ook stoornissen tegen, maar die zijn al geweest. Dat gaat beter.” Het contact met patiënten is niet veranderd. “Ik vind dat ik mensen niet moet lastig vallen met mijn verhaal. Het liefst houd ik dat gescheiden.”

‘Verzet je tegen de angst’

Hoe is het om te leven met de wetenschap dat je hart elk moment kan stoppen? “Tot mijn grote verbazing kan ik daar goed mee omgaan. Dat is wel zo gegroeid en ik heb ook hulp gehad van een psycholoog in het ziekenhuis. Weer autorijden was bijvoorbeeld erg beladen voor mij, maar in plaats van dat ik rare gedachten ga denken, leid ik mezelf af met rekensommetjes. Ik durf nu ook weer met 30 km/u een heuvel af te zoeven op de fiets en daar van te genieten.” Heleen snapt goed dat veel mensen met een ICD angst hebben hun leven weer op te pakken. “Maar juist met een ICD kun je dat doen. Tegen die angst moet je je leren verzetten.”

Meer weten?

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: