Patiëntervaringen
Jacob Lap en Petra Kaijser - dialyse
Laatste informatie over het coronavirus

World Kidney Day: ‘Dankzij dialyse kan ik weer lopen’Op 9 maart 2017, tijdens World Kidney Day, namen we een kijkje op de dialyseafdeling. Jacob Lap (73) ligt op dat moment aan het dialyseapparaat. Hij wil ons graag vertellen hoe hij dit ervaart als nierpatiënt. Hartproblemen hebben ervoor gezorgd dat zijn nieren niet meer goed konden functioneren. Daardoor hield hij zoveel vocht vast dat hij vorig jaar bijna niet meer kon lopen.

Sinds mei 2016 moet Jacob drie keer per week naar Rijnstate om te dialyseren (zuiveren van het bloed). In het begin vier uur per keer, maar dat is nu afgebouwd naar drieënhalf uur. Het dialyseren zorgt er ook voor dat het overschot aan vocht onttrokken wordt, met als resultaat dat Jacob weer kan lopen. “Doordat het vocht wordt onttrokken, krijg ik wel kramp in mijn benen”, vertelt hij. “Verder vind ik het dialyseren zelf niet heel vervelend.”

‘Het beste ervan maken’

Tijdens het gesprek is de sfeer ontspannen. “Op de afdeling is het erg gezellig. Ik ga er graag naar toe en zie er vaak dezelfde leuke mensen, zowel medepatiënten als verpleegkundigen. Je zit er drieënhalf uur, dus je kan er maar beter het beste van maken.” Hij brengt de tijd door met verschillende activiteiten: van het plagen van verpleegkundigen en zijn medepatiënt Petra tot het kijken naar politiek op de televisie. Wanneer er kramp optreedt, helpt het hem soms om even te fietsen. Een soort bedfiets kan dan op zijn stoel bevestigd worden.

Jacob Lap en Petra Kaijser - dialyse

'Wees zuinig op je nieren'

Jacob heeft een heel positieve instelling, maar dat neemt niet weg dat nierpatiënt zijn geen pretje is. “Als nierpatiënt zijn er toch dingen waar ik rekening mee moet houden. Ik mag niet meer dan anderhalve liter per dag drinken en ik moet letten op wat ik eet. Ook moet ik op mijn streefgewicht blijven.” Een tip heeft hij daarom nog wel: “Let erop dat je niet te veel zout eet en niet rookt. Probeer je nieren intact te houden!”

Meer weten?

Kijk dan op onze pagina over dialyse

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u binnenkort naar Rijnstate?

Bekijk alle belangrijke informatie