Patiëntervaringen
Linda - Marcel Stam - Jeroen Rütter

Borstkanker: ‘Overleg met het hele behandelteam is geruststellend’Linda (47) krijgt in 2016 te maken met een agressieve vorm van borstkanker. Om het beste behandelplan voor haar vast te stellen, zit ze twee keer samen met een chirurg, internist-oncoloog en radiotherapeut om tafel. “Ik vind het prettig om met het hele team bij elkaar te zitten en vragen te kunnen stellen aan elke specialist.”

Een jaar geleden ontdekt Linda uit Haalderen harde knobbels in haar linker borst. Op 2 juni heeft ze onderzoeken bij de polikliniek Mammacare in Rijnstate Arnhem om te bekijken of het borstkanker is. “Ik had ‘dit rondje’ al eens gedaan twee jaar daarvoor, toen ik een onschuldige knobbel in mijn andere borst had zitten. Maar nu bleek bij de echo dat het er niet goed uitzag”, vertelt ze. “De mammacareverpleegkundige zei dat ook al. Aan het einde van de dag belde ze op toen de uitslag van het weefselonderzoek bekend was. Het was inderdaad borstkanker. Dat is heel onwerkelijk om te horen. ‘Zo voelt dat dus’, dacht ik. Het is wel goed geregeld dat je dezelfde dag nog weet waar je aan toe bent. Je hoeft niet lang in onzekerheid te zitten.”

Agressieve tumor

Op donderdag hoort ze de uitslag, op maandag zit ze bij de chirurg en hoort ze dat ze een agressieve vorm van borstkanker heeft, waarbij 20 procent kans bestaat dat de kanker na behandeling terugkeert. “Een borstbesparende operatie was ook niet mogelijk. Dat waren twee dreunen op een dag.” Omdat het om een agressieve vorm van borstkanker gaat, komt Linda op het multidisciplinair oncologisch spreekuur (MOS), waar een chirurg, oncoloog en radiotherapeut samen met de patiënt de behandelingsmogelijkheden bespreken. “Bij mij was het vrij snel duidelijk dat ik chemotherapie en een operatie nodig had. Bestraling was nog niet zeker. Ze konden niet zeggen dat alles goed zou komen maar wel met welke behandeling er goede resultaten waren geboekt bij deze kankersoort. Er was dus nog veel mogelijk. Ik vond het een heel geruststellende gedachte om met het hele team om tafel te zitten. Je krijgt alle informatie tegelijk en kunt met elkaar overleggen.”

Mammacare - radiotherapie Linda met Marcel Stam en Jeroen Rütter (rechts) in het Oncologisch Centrum. Foto: VVB Voermans

Geen ruis op de lijn

Dat is ook een van de vele voordelen van het spreekuur, zegt radiotherapeut Marcel Stam van de Radiotherapiegroep. “Je hebt geen ruis op de lijn en maakt samen een plan van aanpak. Het voorkomt onduidelijkheid, want de ene arts legt het net wat anders uit dan de ander.” Een ander voordeel van samen spreekuur doen is dat de verschillende artsen hun kennis met elkaar delen. Chirurg Jeroen Rütter: “We doen dit al tien jaar en hebben daardoor veel kennis opgedaan met elkaar over specifieke patiëntengroepen. Op die manier kunnen we de randen van de mogelijkheden opzoeken. Bij de ene patiënt behandelen we meer dan in de richtlijn staat om toch nog te proberen genezing te bereiken, bij de andere komen we in overleg misschien op minder behandelen uit. Dat is heel persoonlijk.”

Chemotherapie slaat aan

Linda krijgt twee rondes chemotherapie van drie maanden met middelen die haar soort tumor goed bestrijden. “Ze konden zien hoe de tumor reageerde op de chemotherapie, voordat ik geopereerd werd. Mocht de kanker toch nog ergens anders in mijn lichaam zitten, dan was het daar ook weg. Gelukkig reageerde de tumor goed op de medicijnen. Eind december was ik klaar met de chemotherapie. Dat was een fijn moment.” In januari zat ze weer bij de drie artsen voor overleg. “We hebben toen de operatie gepland. Gelukkig was een directe borstreconstructie mogelijk. En in mijn geval was bestraling gelukkig niet meer noodzakelijk.”

Wennen aan het resultaat

Begin februari ging Linda onder het mes. “Ik was niet nerveus van tevoren, maar wel om het resultaat te zien. Ik moest een week wennen aan hoe het eruitzag. Ik vond het niet mooi en het voelde raar. Maar hoe sneller je dat accepteert, hoe beter het gaat. Achteraf gezien vond ik het moeilijker om mezelf te zien zonder haar tijdens de chemotherapie.” Na een week had Linda de pech dat ze een ontsteking kreeg en nogmaals onder het mes moest. “Dat is een van de risico’s, was me al verteld. Dus nog een operatie en aan de antibiotica. Dat hakte er wel in. Eenmaal thuis was ik twee weken heel erg moe; toen kwam alles eruit.”

Onder controle bij Rijnstate

Daarna pakt Linda haar leven weer op. “Mijn haar is weer gaan groeien, ik ben rustig aan mijn werk weer gaan oppakken en mijn conditie aan het opbouwen. Van de chemotherapie heeft mijn lichaam veel vocht vastgehouden. Dat moet ik nog kwijtraken. Ik blijf onder controle bij Rijnstate. Dat vind ik een fijn idee.”

Waarom kiezen voor Rijnstate?

  • Rijnstate is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland die een spreekuur met meerdere artsen tegelijk heeft bij kanker;
  • Dit spreekuur is voor mensen die een zeldzame of gecompliceerde vorm van kanker hebben;
  • Op het spreekuur komen vooral veel mensen met borstkanker, maar ook mensen met darmkanker;
  • Bij borstkanker heeft Rijnstate ook een spreekuur met de patiënt, chirurg en de plastisch chirurg.

Meer weten?

Kijk dan op onze pagina over de behandeling van borstkanker

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: