Patiëntervaringen
Jeffrey Cousijnse op de bedfiets

Binnenkort geen dialyse meer nodig door nier tweelingbroerSinds 28 december 2017 moet Jeffrey Cousijnse (28) uit Zevenaar drie keer in de week dialyseren. Zijn nieren functioneren helemaal niet meer. Tijdens een dialysebehandeling worden de afvalstoffen en het teveel aan zouten en vocht uit het lichaam verwijderd. Gelukkig hoeft het dialyseren niet voor al te lange tijd: “Mijn tweelingbroer wil een van zijn nieren afstaan.”

Al jaren had hovenier Jeffrey Cousijnse last van hoofdpijn. Toen het afgelopen december erger werd, wilde hij niet meteen naar zijn huisarts, maar ging hij toch op aandringen van zijn vriendin. En dat was maar goed ook. “Ik kwam op vrijdag bij Rijnstate terecht en daar hoorde ik dat het niet goed gekomen was als ik tot maandag gewacht had. Achteraf gezien was ik er dus net op tijd bij en had ik al langere tijd symptomen, maar ik dacht dat de hoofdpijn door mijn werk kwam.”

Zicht op een nieuwe nier

Hij is er nuchter onder dat hij drie keer per week moet dialyseren. “Het is een verplichting om hier vier uur per keer te liggen, maar ik voel me niet ziek en heb energie zat. Het is fijn dat ik nu ook kan fietsen op de bedfiets met een virtuele route. Dat is goed voor me en doodt de tijd. Slapen lukt me namelijk niet in de zaal; je hoort toch steeds geroezemoes.” Het helpt daarbij ook dat hij zicht heeft op een nieuwe nier: “Mijn tweelingbroer wil een van zijn nieren afstaan. We zijn op dit moment nog bezig met het onderzoek, maar het is wel voor 99 procent zeker dat de nier van mijn broer een match is."  

Jeffrey in gesprek met ex-wielrenner Steven Rooks, die de nieuwe virtuele fietsroute opende.

"Dat wil zeggen dat zijn nier goed past bij mijn lichaam en de kans klein is dat mijn lichaam de nieuwe nier afstoot. Ik weet niet precies hoe lang het duurt, maar ik verwacht dat ik aan het eind van het jaar geen dialyse meer nodig heb.” 

Gewoon aan het werk

Ondertussen maakt de hovenier er het beste van. “Op de dagen dat ik niet naar het ziekenhuis hoef, ben ik gewoon aan het werk. Ik doe natuurlijk niet meer zware lichamelijke werkzaamheden maar wel de planning en het bezoeken van klanten. Dat gaat gewoon door en is ook leuk om te doen.”

Meer weten? Kijk dan op:

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: