Simulatiecentrum
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Wat is simulatie?

Simulatie is een leermethode waarbij aan de hand van levensechte situaties processen en taken getraind kunnen worden. Het trainen wordt uitgevoerd met een patiëntsimulator die de goede eigenschap heeft dat hij makkelijk vergeeft. Na de meest vreselijke situaties te hebben doorstaan, is hij vrij snel weer een gezonde patiënt. Het grote voordeel is dat je niet wordt afgerekend op fouten. Fouten gemaakt tijdens een simulatietraining zijn om van te leren.

Simulatie helpt teams en individuen inzichten te ontwikkelen die het beste onder realistische condities geleerd kunnen worden. Dit vertaalt zich in een verbeterde communicatie, samenwerking en crisismanagement in de werkomgeving.

Close-up oefenpop

Crew Resource Management


Binnen het Rijnstate Simulatiecentrum trainen we vooral op crisis resource management (CRM)-taken. Deze taken zijn afgeleid van crew resource management uit de luchtvaart. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70 procent van de fouten die in ziekenhuizen gemaakt worden, berusten op menselijke fouten. Door het trainen van de CRM-principes worden cursisten bewust gemaakt van deze factoren en krijgen zij manieren aangereikt waardoor het aantal fouten wordt verminderd. Daarnaast worden met behulp van video-debriefing, filmfragmenten en specifieke video’s de concepten verder besproken.

Reële ziekenhuissituatie

In de luchtvaart bouwt men een cockpit na, bij medische simulatie wordt een ziekenhuissituatie zo reëel mogelijk nagebootst. Het Rijnstate Simulatiecentrum heeft de beschikking over een volledig uitgeruste simulatie-operatiekamer, die eenvoudig omgebouwd kan worden naar een recoveryroom, Intensive Care-situatie, verpleegafdeling of verloskamer.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: