Wim van Harten: ‘Onderzoek inspireert me als bestuurder’
De zorg verbeteren met kennis uit de wetenschap. Wim van Harten is zeer gedreven om zorgvernieuwingen door te voeren, als bestuurder én als hoogleraar 'kwaliteitsmanagement en zorgtechnologie' aan de Universiteit Twente. Sinds 2015 is hij voorzitter van de Raad van Bestuur van Rijnstate. “Ik zet mij ook in voor meer wetenschappelijk onderzoek in Rijnstate.”
Hoe ziet uw week eruit?
“Eén dag in de week ben ik op de Universiteit Twente of in Amsterdam in het Nederlands Kanker Instituut, de rest van de tijd ben ik in Rijnstate. Ik werk bijna alle dagen. Meestal probeer ik op zaterdag niet te werken.”
Wat houdt uw hoogleraarschap in?
“Ik ben parttime hoogleraar in Twente en geef daar een aantal colleges. De meeste energie gaat naar het begeleiden van jonge onderzoekers (promovendi), vooral in mijn onderzoeksgroep bij het Nederlands Kankerinstituut in Amsterdam. Dat is vooral gericht op technology assessment, kosteneffectiviteit en procesverbetering met e-health.
“Aan de Universiteit Twente geef ik een collegereeks aan studenten gezondheidswetenschappen en technische bedrijfskunde. Dan zorg ik ervoor dat de studenten ook één dag in Rijnstate komen. Die dag organiseren we op thema’s bijeenkomsten met professionals. Zo ontstaan er contacten en komen er bijvoorbeeld meer afstudeerders in Rijnstate. Die helpen de organisatie verder.”
Wat is het meest vernieuwende dat u doet in uw werk?
“Dat is de manier waarop we in Rijnstate met het ziekenhuis van de toekomst bezig zijn. Dat we bewijs voor effectiviteit en efficiëntie betrekken bij wat we doen. Bijvoorbeeld bij e-health kun je denken dat dit leidt tot minder klinische bedden en een ziekenhuis met minder patiënten, maar klopt dit wel? En waar de overheid en verzekeraars zich rijk mee rekenen, klopt dat wel? Wij doen pilots en zoeken het uit in de literatuur.”
“Het is óók vernieuwend hoe we hierbij onderzoek en ontwikkeling combineren en bij elkaar brengen in nieuwe samenwerkingsverbanden. Zo werken we in Rijnstate samen met Universiteit Twente, Philips en Chipsoft aan ICT-ontwikkelingen. Ik geloof erg in het bij elkaar brengen van expertise.”
Hoe ziet het ziekenhuis van de toekomst eruit?
“De technologie ontwikkelt zich nu echt razendsnel, denk bijvoorbeeld aan artificial intelligence, mogelijkheden om kunstmatige organen te kweken en zorg op afstand. Het gaat zo snel dat er al over wordt nagedacht: voor welke zorg blijft het ziekenhuis relevant? Welke technische infrastructuur is er in de toekomst nodig? Dit blijft nog een schot in het donker. We nemen daarom vooral voor de kliniek stapsgewijze beslissingen, zodat je tussentijds kunt bijstellen. Niemand weet exact hoe het ziekenhuis van de toekomst eruit ziet!”
Rijnstate Collegetour
Rijnstate Collegetour, 'koplopers in de zorg'. Dat is de naam van een serie webinars waarin de hoogleraren van Rijnstate vertellen over hun vakgebied. Stuk voor stuk bouwen zij met hun baanbrekend en vernieuwende onderzoek aan de toekomst van onze zorg!

Welke informatie wilt u downloaden?
De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.