Hoogleraren

Wim Oyen: ‘Ik doe wetenschappelijk onderzoek én zie elke dag patiënten’



Nucleaire geneeskunde is een relatief jonge tak van sport in de medische wereld. Het vakgebied is nog steeds in ontwikkeling. Wim Oyen werkt als nucleair geneeskundige in Rijnstate en is als hoogleraar verbonden aan de Humanitas Universiteit in Milaan en de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Het is mooi dat Rijnstate vaak ‘early adoptor’ wil zijn voor nieuwe behandelingen.”

Wat doet u als nucleair geneeskundige?

“Ik doe patiëntenzorg, ben specialist-manager en plaatsvervangend opleider. In mijn vakgebied maken we gebruik van straling, zoals ook andere vakgebieden zoals de radiologie, waar röntgenfoto’s worden gemaakt met een apparaten die straling uitzenden. Bij nucleaire geneeskunde gebruiken we licht radioactief geneesmiddel, dat wordt ingespoten bij de patiënt. Dit geneesmiddel gaat ergens naartoe in het lichaam en met onze scanners kunnen we zien waar het radioactief labeltje terecht komt. We gebruiken veel verschillende middelen voor allerlei ziektes, waardoor we met bijna alle medisch specialismen samenwerken.”

Wat houdt uw hoogleraarschap in?

“Als hoogleraar houd ik me bezig met onderzoek en onderwijs. Dit gaat vaak op afstand, maar een paar weken per kwartaal ben ik in Milaan voor onderwijs en onderzoek. Daarnaast begeleid ik promovendi van de Radboud Universiteit. Mijn belangrijkste onderzoeksveld is oncologie, maar ik doe ook onderzoek naar infecties en ontstekingen.”

Wat is het meest vernieuwende aan het onderzoek dat u doet?

"Een paar jaar geleden zijn we in Rijnstate gestart met het radioactief stofje gallium PSMA om uitzaaiingen van prostaatkanker beter te kunnen opsporen. Soms vinden we ook uitzaaiingen die met andere scans helemaal niet zijn te zien. Dit heeft tot belangrijke  veranderingen in de behandeling geleid. We kunnen veel gerichter behandelen en bijvoorbeeld mannen ook langer van de hormonen afhouden, die vaak lastige bijwerkingen hebben. Ja, PSMA heeft echt een boost gegeven aan de behandeling.”

Wat zijn nog andere ontwikkelingen?

“We ontwikkelen voor de behandeling van patiënten met kanker steeds meer radioactieve geneesmiddelen. Het zijn eigenlijk dezelfde geneesmiddelen die we voor scans gebruiken; alleen het radioactief labeltje is veranderd. Ik verwacht dat dit soort geneesmiddelen de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen in de medische oncologie, vooral bij prostaatkanker.”

Hoe ziet uw werkweek eruit?

“Meestal ben ik vier of vijf dagen per week in Rijnstate. Daarnaast werk ik in de avonduren en weekenden. Verder heb ik als president van de Europese vereniging van nucleaire geneeskunde veel contact met andere Europese verenigingen en de EU in Brussel. Ik vind het belangrijk en ook heel leuk om bestuursfuncties te hebben en over mijn vakgebied na te denken; dat stopt niet als ik het ziekenhuis uitloop.”

Rijnstate Collegetour

Rijnstate Collegetour, 'koplopers in de zorg'. Dat is de naam van een serie webinars waarin de hoogleraren van Rijnstate vertellen over hun vakgebied. Stuk voor stuk bouwen zij met hun baanbrekend en vernieuwende onderzoek aan de toekomst van onze zorg!

Bekijk alle afleveringen

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: