Hoogleraren

Frank Bosch: 'Ik wil bereiken dat elke arts een mobiel echoapparaat heeft'In het verlengde van een succesvolle carrière als arts en manager in Rijnstate is Frank Bosch sinds 2019 hoogleraar Acute Interne Geneeskunde aan het Radboudumc. Hij is gespecialiseerd in de opvang en behandeling van acuut zieke patiënten, in het bijzonder met behulp van mobiele echografie. Ook is hij voorzitter geweest van de Nederlandse Internisten Vereniging.

Hoe ziet uw week eruit?

“De ene week ben ik in Rijnstate en de andere week in het Radboudumc. Daarnaast geef ik regelmatig een week lang cursussen echografie aan jonge dokters. Dit doe ik zo’n 5 tot 7 weken per jaar. Het is best ingewikkeld om je aandacht te verdelen over twee plekken. Ik heb nog nooit zo hard gewerkt als nu.”

Waarom bent u hoogleraar geworden?

“Ik vind het leuk om om de zoveel jaar iets anders te doen. Zo ben ik van nefroloog (arts gespecialiseerd in de nieren) overgeschakeld naar de Intensive Care en houd ik me nu vooral bezig met acute interne geneeskunde. Ik vind mijn werk vreselijk interessant en nuttig. Je hebt te maken met de meest ernstige verstoringen in het lichaam. Daarbij is ook het communicatie-aspect belangrijk, zowel in het team als met de patiënt die eigen normen en waarden heeft. Het vak blijft een intellectuele uitdaging voor me.”

Wat is het meest vernieuwende waar u zich mee bezig houdt?

“Dat is de echografie voor internisten en intensivisten. In Rijnstate gebruiken de intensivisten al jaren geen stethoscoop meer, maar een klein mobiel echoapparaat. We zijn hier in Rijnstate echt voorlopers in. Het apparaat kan veel meer dan een stethoscoop. Het maakt het lichamelijk onderzoek betrouwbaarder.”  

“De mobiele echo vervangt natuurlijk niet de echo bij de afdeling Radiologie, waar ze veel betere beelden maken. Maar je kunt bijvoorbeeld al zien dat een nier is uitgezet, wat kan wijzen op nierstenen. Verder zie je bijvoorbeeld een zwangerschap, vocht in de buik of achter de longen, hartdecompensatie of een trombosebeen. Ook corona is herkenbaar;  je ziet dan witte strepen in de longen. Door de echobeelden kun je beter en eerder bepalen wat er aan verder onderzoek nodig is.”

Wat wilt u de komende jaren bereiken?

“Ik wil bereiken dat de zorg en communicatie rondom behandelbeperkingen en eindelevensgesprekken zorgvuldig blijft gebeuren, dat elke dokter een echoapparaat in zijn jas heeft in plaats van een stethoscoop en dat er net als in Rijnstate ook een mooie Acute Opname Afdeling komt in Nijmegen.”

Rijnstate Collegetour

Rijnstate Collegetour, 'koplopers in de zorg'. Dat is de naam van een serie webinars waarin de hoogleraren van Rijnstate vertellen over hun vakgebied. Stuk voor stuk bouwen zij met hun baanbrekend en vernieuwende onderzoek aan de toekomst van onze zorg!

Bekijk alle afleveringen

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: