Hoogleraren

Eric Hazebroek: ‘Onze voedingsonderzoeken hebben invloed op de behandeling van obesitas’Vitalys, kliniek tegen overgewicht is een onderdeel van Rijnstate. Eric Hazebroek is bariatrisch chirurg in Rijnstate en opereert patiënten die bij Vitalys een traject volgen voor een maagverkleinende operatie. Ook is hij buitengewoon hoogleraar in Wageningen. ‘Obesitas wordt steeds meer gezien als een chronische aandoening.’

Waarom bent u hoogleraar geworden?

“Mijn leerstoel Nutrition & Obesity Treatment is voortgekomen vanuit de Alliantie Voeding in de Zorg, een samenwerking tussen Rijnstate, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit. We hebben de krachten gebundeld. Wageningen Universiteit staat van oudsher bekend als landbouwuniversiteit, maar is tevens topspeler op het gebied van voeding. We bestuderen voeding vanuit verschillende aspecten, van celniveau tot de verwerking van voeding in het lichaam in relatie tot een maagverkleinende operatie. Ook bestuderen we wat leefstijlverandering, medicatie en operatieve behandeling doen bij obesitas.”  

Hoe ziet uw werkweek eruit?

“Eén dag per week is vrijgespeeld voor mijn hoogleraarschap. De andere vier dagen werk ik in Rijnstate als chirurg. Ongeveer de helft van de tijd opereer ik patiënten met obesitas en de andere tijd zie ik patiënten op de polikliniek. Op de universiteit begeleid ik vooral onderzoekers en geef ik onderwijs aan studenten Humane Voeding en Gezondheid, Fysiologie en Moleculaire Biologie.”

Wat is het meest vernieuwende aan uw onderzoek?

“Het thema van onderzoek is nieuw! Omdat bariatrische operaties in Nederland niet in academische ziekenhuizen plaatsvinden, bestond er ook nog geen leerstoel op dit gebied. Om het academisch onderzoek op het gebied van obesitas-behandeling verder uit te kunnen bouwen, kwam ik al snel uit op een samenwerking met Wageningen Universiteit, vanwege de uitgebreide kennis op het gebied van voeding. Ik vind het mooi om de twee werelden – medische kennis en kennis van voeding- bij elkaar te brengen. Je hebt elkaar nodig om elkaars expertise te versterken.”  

“Een voorbeeld van onze samenwerking is dat we onderzoeken hoe het gaat met patiënten na hun maagverkleinende operatie. Daar zit namelijk veel variatie in: ondanks dat je bij iedere patiënt de operatie (bijvoorbeeld een gastric bypass) op dezelfde manier uitvoert, geeft die niet bij elke patiënt hetzelfde resultaat. Er spelen namelijk allerlei fysiologische processen in het lichaam mee. Daarom bestuderen we nu patiënten bij wie de operatie heeft geleid tot veel gewichtsverlies en ook patiënten die minder succes hebben ondervonden van de operatie. Dan maken we MRI-scans en kijken we wat gebeurt er met passsage van voedsel in de maag.”

Wat merken patiënten van het onderzoek?

“We doen veel praktische onderzoeken: welke voedingspatronen ontstaan er na een operatie, wat gebeurt er als mensen veel afvallen, welke voedingsdeficiënties ontstaan er en welke voedingssupplementen kunnen helpen? Dit levert informatie die we al direct in de behandeling kunnen toepassen, bijvoorbeeld door de dosering voedingssupplementen aan te passen.”

Rijnstate Collegetour

Rijnstate Collegetour, 'koplopers in de zorg'. Dat is de naam van een serie webinars waarin de hoogleraren van Rijnstate vertellen over hun vakgebied. Stuk voor stuk bouwen zij met hun baanbrekend en vernieuwende onderzoek aan de toekomst van onze zorg!

Bekijk alle afleveringen

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: