Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Start onderzoek PENG-blokkade om operatie bij heupfractuur bij kwetsbare patiënten te voorkomen



Rijnstate is gestart met een onderzoek naar de behandeling van geriatrische patiënten met een gebroken heup. Deze vaak kwetsbare patiënten kunnen of willen niet altijd geopereerd worden. Een zogenaamde PENG-blokkade kan voor deze patiënten blijvend verlichting geven. Klinisch geriater Hugo Wijnen, anesthesioloog Jan Willem Kallewaard en traumatoloog Edo Hekma leiden in Rijnstate een multidisciplinair onderzoek naar deze behandeling.

PENG-blokkade

Rijnstate behandelt jaarlijks zo’n 400 patiënten met een gebroken heup. Hugo Wijnen: “De mensen die met een gebroken heup bij ons komen, zijn vaak kwetsbare (verpleeghuis-)patiënten. Een operatie kan hun pijn weliswaar beperken, maar heeft ook veel impact. Na de operatie blijven ze een week opgenomen in het ziekenhuis, en zien daarbij veel verschillende hulpverleners, van verpleegkundigen tot fysiotherapeuten. In sommige gevallen kan in plaats van een operatie, ook gekozen worden voor een alternatieve behandeling. Deze behandeling is een blokkade van de pericapsulaire nerve group (pericapsulaire zenuwgroep), oftewel PENG-blokkade.”

 

 

Jan Willem Kallewaard vult aan: “Bij deze behandeling wordt de zenuwgeleiding in het kapsel van het heupgewricht geblokkeerd met een door een echo begeleide prik. Daardoor hebben patiënten direct veel minder pijn, ook bij het bewegen. Bovendien kunnen veel patiënten op de dag van de prik alweer terug naar huis, waardoor deze ingreep minder impact heeft dan een operatie.”

Aanleiding voor het onderzoek

“In een recente studie werd het effect van een operatie bij kwetsbare verpleeghuispatiënten met een heupfractuur vergeleken met patiënten uit dezelfde patiëntgroep die niet geopereerd werden”, zegt Edo Hekma. “Uit deze studie bleek dat de kwaliteit van leven tussen de twee groepen niet verschilde, maar dat patiënten in de niet-geopereerde heupfractuurgroep veel meer pijn hadden dan de patiënten die wel een operatie kregen.”

Om het effect van een PENG-blokkade bij niet-geopereerde heupfractuurpatiënten verder te onderbouwen, werd een onderzoeksgroep georganiseerd met het Radboud UMC. Daarbij worden patiënten die niet geopereerd worden aan hun gebroken heup en in plaats daarvan een PENG-blokkade krijgen, vergeleken met patiënten die niet worden geopereerd en geen andere behandeling krijgen. Voor deze laatste groep patiënten worden gegevens uit de eerdere studie gebruikt.

Hugo Wijnen: “Momenteel worden PENG-blokkades specifiek ingezet bij heupfracturen. In de toekomst is een soortgelijke behandeling ook een optie bij artrose in de heup. Tot slot zou het interessant zijn om patiënten met een PENG-blokkade te vergelijken met patiënten die wel een operatie hebben gehad. Op die manier kunnen we evalueren of het überhaupt zinvol is om te opereren bij de meest kwetsbare ouderen met een gebroken heup.”

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: