Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Slimme Zorg Estafette deel 3: digitale voorbereiding op een operatieIn Rijnstate staat digitale zorginnovatie al geruime tijd hoog op de agenda. Diverse initiatieven zijn inmiddels opgestart. Tijdens de Slimme Zorg Estafette, waarin slimme zorg en innovatie centraal staan, lichten we een aantal van deze initiatieven uit. Vandaag aandacht voor digitale voorbereiding op een operatie.

Sinds eind januari 2022 worden patiënten die bij Rijnstate een operatie ondergaan, tijdens het voortraject digitaal geïnformeerd en begeleid. De patiënten vinden de informatie via het patiëntenportaal Mijn Rijnstate, een beveiligde omgeving waar patiënten van Rijnstate hun medisch dossier kunnen inzien, uitslagen van onderzoeken kunnen bekijken en online afspraken kunnen plannen.

Online, tenzij…

De afspraken met zorgverleners vinden zoveel mogelijk online plaats, tenzij een fysieke afspraak nodig is. De patiënt vult een digitale vragenlijst in en wordt goed geïnformeerd over de methode van verdoving en de regels die gelden ter voorbereiding op een operatie. In een heldere animatiefilm wordt onder meer het belang van nuchter zijn en het delen van medische gegevens benadrukt.

 

Invloed van leefstijl

Uit onderzoek blijkt dat hoe fitter de patiënt voorafgaand aan een operatie is, hoe sneller de patiënt herstelt. Daarom krijgen alle patiënten via Mijn Rijnstate ook informatie over hoe zij kunnen werken aan een gezonde leefstijl. Denk aan stoppen met roken, voldoende bewegen, gezond eten en drinken en zorg voor ontspanning.

Digitale strategie Rijnstate

Een van de ambities in de digitale strategie van Rijnstate is dat patiënten alleen naar het ziekenhuis hoeven komen als dit echt nodig is. Digitalisering is geen doel op zich, maar draagt bij aan het efficiënter, doelmatiger en patiëntgerichter verlenen van zorg. Integratie van digitale toepassingen in de zorgprocessen, zoals hierboven beschreven, is hierin een belangrijke stap.

Slimme Zorg Estafette

De Slimme Zorg Estafette wordt georganiseerd van 27 januari t/m 25 februari 2022, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS). Tijdens de Slimme Zorg Estafette staat innovatie in zorg, welzijn en preventie centraal.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: