Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Slimme Zorg Estafette deel 2: Virtueel Zorgcentrum en thuismonitoringIn Rijnstate staat digitale zorginnovatie al geruime tijd hoog op de agenda. Diverse initiatieven zijn inmiddels opgestart. Tijdens de Slimme Zorg Estafette, waarin zorginnovatie centraal staat, lichten we een aantal van deze initiatieven uit. Vandaag aandacht voor het Virtueel Zorgcentrum (VZC) en thuismonitoring.

Rijnstate startte in april 2021 met het Virtueel Zorgcentrum: een centrale plek van waaruit patiënten buiten het ziekenhuis, bijvoorbeeld thuis, gemonitord kunnen worden of zorg kunnen ontvangen.

Een team van verpleegkundigen is verantwoordelijk voor het monitoren van patiënten. Daarnaast onderhouden zij contact met de patiënten en zorgverleners en zijn zij bereikbaar voor vragen.

Voor wie is het Virtueel Zorgcentrum?

Het VZC ondersteunt bijvoorbeeld coronapatiënten. Zij krijgen thuis de behandeling (zuurstof), in combinatie met monitoring van saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) en hartslagfrequentie. Bijkomend voordeel is dat er in het ziekenhuis weer een bed vrij komt voor een nieuwe patiënt. Inmiddels zijn al circa 1.000 ligdagen die normaal in het ziekenhuis zouden plaatsvinden, verplaatst naar de thuissituatie.

Thuismonitoring wordt ook uitgevoerd voor patiënten met COPD. Het komend jaar zet Rijnstate het VZC steeds meer in voor (chronische) patiëntgroepen, zoals patiënten met infectieziekten, chronische nierschade, zwangerschapsdiabetes en bariatrische patiënten van Vitalys.

Voordelen voor de patiënt

Uit een eerste evaluatie blijkt dat patiënten positief zijn over deze vorm van zorg. Voordelen zijn minder reistijd en parkeerkosten. Maar ook een veiliger gevoel thuis, omdat het VZC sneller kan signaleren wanneer de situatie van de patiënt verslechtert. Anderzijds geeft de thuismonitoring de patiënt ook meer inzicht in de eigen gezondheid en handvatten om beter met zijn ziekte om te gaan. Tot slot zien we dat het doen van metingen in de thuissituatie zorgt voor meer ontspanning.

Rijnstate@home

De beweging om zorg naar huis te verplaatsen, past bij de strategie en digitale zorgambities van Rijnstate. Met ‘Rijnstate@home’ richt Rijnstate zich op het verlenen van zorg, het toedienen van medicatie én het monitoren van patiënten in de thuissituatie.

Slimme Zorg Estafette

De Slimme Zorg Estafette wordt georganiseerd van 27 januari t/m 25 februari 2022, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS). Tijdens de Slimme Zorg Estafette staat innovatie in zorg, welzijn en preventie centraal.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: