Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Rijnstate vroegtijdig richting doelstelling Nationaal PreventieakkoordRijnstate heeft, net als 19 andere zogenaamde Voorhoedeziekenhuizen in Nederland, hun voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers veranderd. Zo hoort Rijnstate bij de groep ziekenhuizen die grote verschuivingen aantoont naar een aanbod van meer groente en fruit, meer bruin- en volkorenbrood en gezonde alternatieven voor gefrituurde snacks. De Richtlijn Eetomgevingen en de Richtlijnen Goede Voeding zijn de uitgangspunten voor een gezonder en duurzamer voedingsaanbod.

Omdat voeding een grote rol speelt in het kader van preventie, heeft Rijnstate als één van de 19 Voorhoedeziekenhuizen versneld ingezet op een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Sindsdien is bij de Voorhoedeziekenhuizen het aanbod dat binnen de Schijf van Vijf valt van minder dan de helft naar boven de 70% gegaan. Een mooie illustratie hiervan is dat bruin- en volkorenbrood de standaard is geworden voor belegde broodjes. Ook zijn patiënten-maaltijdservices vernieuwd en veranderingen doorgevoerd om de basis gezonder te maken. Het aanbod van vegetarische gerechten is vergroot en er is meer aandacht voor (eiwitrijke)tussendoortjes. Als voorhoedeziekenhuizen hebben we intensieve afstemming, delen we kennis en ervaring met andere ziekenhuizen en zorginstellingen en dragen we bij aan de ontwikkeling van tools.

Voorbeeldrol op het gebied van gezonde voeding

Ziekenhuizen hebben een voorbeeldrol in het aanbieden van gezonde voeding. Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers.  

Het afgelopen jaar groeide het netwerk van Goede Zorg Proef Je met nog eens 33 ziekenhuizen. Daarmee is Rijnstate onderdeel van 53 Goede Zorg Proef Je ziekenhuizen die aan de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord werken, waarin staat dat ziekenhuizen en zorginstellingen in 2030 een gezond voedingsaanbod hebben​

Gezonde Eetomgeving

Goede Zorg Proef Je gebruikt de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum in de ondersteuning van ziekenhuizen naar een gezonder aanbod. Dit vormt de basis voor het gezonde voedingsaanbod voor medewerkers en bezoekers. Door zowel te werken aan het aanbod als de presentatie van gezondere producten in de ziekenhuisomgeving, wordt de gezonde en duurzame keuze de makkelijke keuze. Daarvoor is de ambitie dat de helft van het aanbod aan de Richtlijn voldoet.

Bij aanvang voldeed 39% van de Voorhoedeziekenhuizen hieraan en dat is nu 90%. Daarbij is het gezonde aanbod ruim boven de 70%, dit is een prachtig resultaat. De voorhoedeziekenhuizen hebben meer vegetarische en gezonde alternatieven voor de frituursnacks en het aanbod door de week is verlaagd. 

Gezonde voeding in het Nationaal Preventieakkoord

Gezonde voeding in ziekenhuizen is één van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord (NPA). Het NPA is in 2018 opgesteld vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met 70 partijen, waaronder de Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlands Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De Alliantie Voeding in de Zorg heeft het programma Goede Zorg Proef Je opgezet waar nu perifere en academische ziekenhuizen, opleidingsziekenhuizen, GGZ- en (geriatrische) revalidatie-instellingen uit heel Nederland onderdeel van zijn. Zij werken actief samen om het in het Preventieakkoord gestelde doel zo snel mogelijk te behalen.

Smakelijk & Gezond voor jou

Om patiënten, bezoekers én medewerkers te stimuleren gezondere en bewustere keuzes te laten maken als het om eten en drinken gaat, heeft Rijnstate 'Smakelijk en Gezond voor jou' gelanceerd. Voeding wordt daarmee onderdeel van de behandeling en leefstijl van patënten. Dit doen we door voedzame, verse, smakelijke en eigentijdse gerechten aan te bieden van hoge kwaliteit met daarbij een optimale smaak- en geurbeleving. Er worden steeds nieuwe stappen gezet in het aanpassen van het voedingsaanbod.

Denk hierbij aan een verse rauwkostsalade bij de warme maaltijd of kwark in plaats van vla bij het warme eten. Ook wordt er gewerkt aan een het aanbod tussendoortjes voor alle klinische patiënten, denk hierbij aan gezonde tussendoortjes met voldoende eiwitten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: