Rijnstate loopt voorop in OK-zorg door volledig vernieuwd operatiekamercomplex



Vijftien operatiekamers van Rijnstate in Arnhem zijn vernieuwd en vergroot. De vergrote ruimtes zijn nodig omdat het ziekenhuis steeds vaker werkt met technische hoogstaande apparatuur, die veel ruimte vraagt.

Denk aan operatierobots, precisiebeeldvorming en navigatiesystemen. Ook is het steriel magazijn vergroot en hebben de Apotheek en de Medische Techniek een eigen ruimte in het complex gekregen.

Daarnaast is de ziekenhuisapotheek verduurzaamd en heeft het ziekenhuis ervoor gezorgd dat door een andere manier van werken patiënten minder lang in het operatiekamercomplex hoeven te zijn voor een operatie. Ook zijn er voorzieningen getroffen om de schadelijke dampen, die in operatiekamers voorkomen, beter en sneller af te voeren. De vernieuwde operatiekamers hebben een vloeroppervlakte gekregen dat van 36 naar 50 vierkante meter is gegaan. Rijnstate beschikt hiermee met twee operatierobots en twee OK’s voor beeldgestuurde behandeling over een van de best geoutilleerde operatiekamercomplexen van de Nederlandse ziekenhuizen.

Met de komst van een ontvangstruimte hoeven patiënten niet eerst naar de afdeling, maar worden ze direct naast het OK-complex ontvangen. Dit stelt ons beter in staat om de patiënt op het juiste moment voor te bereiden, het veraangenaamt het wachten van de patiënt op de operatie, draagt bij aan kortere wachttijden op de OK-dag en vermindert vervoersbewegingen binnen het ziekenhuis.

“Bijna alle patiënten zijn nerveus voor een operatieve ingreep. En dat is heel begrijpelijk”, vindt Sjors Rommers, hoofd Zorg. “Door deze aanpassingen lukt het ons om patiënten op een rustige manier richting de operatie te begeleiden. Zo kan een patiënt dichtbij het OK-complex in een rustige setting wachten tot de voorbereiding start. De patiënt hoeft hierdoor pas op het allerlaatste moment de normale kleding te vervangen voor het bekende ‘blauwe OK-jasje’.”

Apotheek binnen OK-complex

Rijnstate is het eerste ziekenhuis in Nederland dat met een operationele bereidingsunit binnen een operatiekamercomplex werkt. Hier worden spuiten en infusen klaargemaakt volgens de laatste wet- en regelgeving. Dit komt de patiënt ten goede en bovendien worden verpleegkundigen en anesthesiemedewerkers op de OK’s hierdoor ontzorgd, waardoor er veel meer tijd en aandacht voor de patiënt is.

Bereidingsruimte voor de apotheek op het OKC.

Daarnaast wordt er meer digitaal gewerkt, waardoor de medicatieveiligheid en kwaliteit verder wordt verhoogd. “Rijnstate loopt met deze manier van werken echt voorop in Nederland”, weet Monique de Maat, ziekenhuisapotheker. “We hebben nu een specifieke ruimte binnen het OK-complex voor het klaarmaken van infusen en spuiten en zijn daarmee integraal onderdeel van het OK-complex. Er zijn apotheekmedewerkers speciaal opgeleid, die volgens de laatste wet- en regelgeving deze werkzaamheden uitvoeren.”

Digitalisering

Binnen Rijnstate, en zeker ook binnen de ziekenhuisapotheek, wordt momenteel gewerkt aan een digitaliseringsslag binnen het medicatieproces. Dat maakt het proces veiliger, efficiënter en haalt de druk bij verpleegkundig personeel weg. Voor het klaarmaken van de infusen en spuiten doen we dat nu ook bij het OKC. Digitalisering zorgt, door middel van scannen van barcodes, voor extra controles op kritische stappen bij het klaarmaken van deze geneesmiddelen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: