Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Rijnstate leidt landelijk onderzoek naar RFA-behandeling bij schildklierknobbels



Rijnstate is in december 2021 gestart met een wetenschappelijk onderzoek naar de RFA-behandeling van goedaardige schildklierknobbels die te veel schildklierhormoon aanmaken, de RABITO-studie. RFA staat voor radiofrequente ablatie. Hierbij wordt weefsel verhit en verschrompeld via een naald die radiofrequente trillingen veroorzaakt. Deze behandeling heeft op lange termijn waarschijnlijk meer voordelen dan de huidige standaardbehandeling met radioactief jodium. Het onderzoek is een initiatief van onze afdelingen Radiologie, Nucleaire Geneeskunde en Interne Geneeskunde.

In 2015 was Rijnstate het eerste ziekenhuis in Nederland dat radiofrequente ablatie gebruikte bij goedaardige schildklierknobbels die geen schildklierhormoon aanmaken en door hun grootte klachten veroorzaken. Internist Hans de Boer en radioloog Frank Joosten vertellen hierover: “Daarna zijn we RFA ook gaan gebruiken bij patiënten met een toxische knobbel, een knobbel die wel te veel schildklierhormoon aanmaakt. Hierdoor werkt de schildklier te snel, wat kan leiden tot klachten als een versnelde hartslag, gejaagdheid en gewichtsverlies. Als dit niet behandeld wordt, kan het gevaarlijk zijn.”

Ook in het buitenland wordt RFA al gebruikt voor toxische knobbels. “Uit de praktijk lijkt het een goede behandeloptie te zijn, maar dat willen we nu ook wetenschappelijk vaststellen.”

Radioactief jodium leidt vaak tot te langzaam werkende schildklier

Al meer dan 50 jaar is de standaardbehandeling bij toxische schildklierknobbels radioactief jodium. Het nadeel hiervan is dat de behandeling op langere termijn vaak leidt tot een te langzaam werkende schildklier. “Dit gebeurt bij circa 15 procent van de patiënten na 1 jaar en kan oplopen tot 60 procent na 20 jaar”, vertelt technisch geneeskundige Laura Deden. “Als je schildklier te langzaam werkt, moet je de rest van je leven schildklierhormoon slikken en regelmatig je schildklier laten controleren. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de laatste jaren dat er een groep patiënten met een te langzaam werkende schildklier is die toch klachten blijft houden, ondanks dat ze volgens hun bloedwaarden goed zijn ingesteld op hun medicijnen. Zij blijven bijvoorbeeld moe en hebben dus een lagere kwaliteit van leven. Dat gaan we met RFA proberen te voorkomen.” Elk jaar komen er bij Rijnstate tussen de 10 en 20 patiënten met een toxische schildklierknobbel. Landelijk gaat het om ongeveer 500 nieuwe patiënten per jaar.

Subsidie van ZonMw voor het onderzoek

Voor deze nieuwe landelijke studie kreeg het onderzoeksteam van Rijnstate een subsidie van ruim 500.000 euro van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en innovatie (ZonMw). Het onderzoek is geïnitieerd in Rijnstate, in samenwerking binnen een consortium met het Amsterdam UMC, de Ziekenhuisgroep Twente, de Universiteit Twente en de Schildklier Organisatie Nederland. In zo’n 30 ziekenhuizen in Nederland gaan ruim 230 patiënten aan de studie deelnemen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: